“American History X”, un film nominalizat la Oscar pentru “Cel mai bun actor intr-un rol principal” interpretat de Edward Norton, deschide drumul catre “cele mai intunecate colturi ale sufletului unei natiuni”, la Pro Cinema, pe 1 noiembrie, de la ora 23.15. Filmul este produs de Steve Tish, cel care a produs si “Forrest Gump”, regizat de Tony Kaye si il are pe Edward Norton in rolul principal.
Un maestru al personajelor cu dubla personalitate, Edward Norton este in “American History X” un tanar neo-nazist pe care tatal sau l-a invatat sa urasca, prietenii l-au invatat ce inseamna furia, dar caruia tocmai dusmanii i-au redat speranta.
Derek, personajul lui Norton, este un skinhead care comite o crima rasista cu o placere infioratoare, dar pe parcurs el renunta la trecut si isi schimba complet viziunea asupra oamenilor din jurul lui. Amintirile lui Derek din trecutul sau violent sunt filmate alb-negru de regizorul Tony Kaye, contrastul dintre cele doua personalitati ale sale, de dinainte si dupa timpul petrecut in inchisore fiind astfel si mai profund.
Danny, “interpretat cu impresionanta vulnerabilitate de Edward Furlong”, dupa cum l-a caracterizat celebrul critic de film Roger Ebert, “este cel mai bun exemplu ca faptele au consecinte”. Centrul moral al filmului este profesorul de istorie Sweeney, interpretat de Avery Brooks, cel care se straduieste sa-i deschida ochii lui Danny si care, cu ani in urma, incercase sa faca acelasi lucru pentru Derek.
“Cele mai inspaimintatoare scene sunt cele in care membrii gruparii neo-naziste interactioneaza. Ei sunt condusi prin discursurile geniale ale lui Derek, potentate de alcool, droguri, tatuaje, heavy metal si nevoia pe care toti oamenii nesiguri o au, de a apartine unei miscari mai mari decat ei. In lumea lor se presupune ca toate rasele sunt unite intr-un razboi nedeclarat impotriva celorlalte”, spune critica lui Roger Ebert.
“American History X” este un film bine conturat prin imaginile lui Tony Kaye si prin puterea personajelor care fac Venice Beach sa arate ca un cimp de antrenament pentru apocalipsa”.
Edward Norton a fost de doua ori nominalizat la Oscar, pentru rolul din “American History X” in 1999 si in 1997 pentru “Avocatul diavolului”, fiind astfel unul dintre putinii actori care au reusit aceasta performanta pana la varsta de 30 de ani.
“Barbatul anului 2003”, cum a fost numit de revista britanica GQ, Norton s-a antrenat din greu pentru filmarile de la “American History X”. Actorul a reusit sa castige 15 kilograme de masa musculara prin antrenamente intensive de forta si prin shake-uri proteice pe care si le prepara singur din carne tocata in blender.
Pe langa simbolurile naziste clasice, precum svastica tatuata pe pieptul lui Norton, sau capetele rase ale tinerilor, in film mai sunt ascunse si alte insemne, cum ar fi numarul 88 de pe tricourile unor personaje. Numarul 88 se traduce prin codul nazist “Heil Hitler!”, “H” fiind cea de-a opta litera a alfabetului.
Pentru credibilitatea personajelor, regizorul Tony Kaye s-a inspirat si din personalitatile unor lideri ale gruparilor neo-naziste din California.
Suparat ca Edward Norton a re-editat filmul pentru ca personajul lui sa apara mai mult in film, regizorul Tony Kaye a cerut sa nu-i apara numele pe genericul filmului, iar in locul acestuia, sa fie trecut pseudonimul “Humpty Dumpty”.
In semn de protest, Kaye nu a vazut varianta finala de la “American History X” nici pana in ziua de azi. Regulamentele de la Hollywood prevad, insa, ca regizorii care semneaza sub pseudonim nu au voie sa justifice public motivele pentru care au renuntat ca numele lor real sa apara pe generic, iar Tony Kaye a incalcat aceasta regula. Kaye a dat in judecatoare studiourile producatoare ale filmului “American History X” pentru suma de 275 de milioane de dolari, sub pretextul ca regula incalca dreptul la libera exprimare.
Actorul de la Hollywood vine des în România, unde și-a făcut și prieteni, iar acum se află din nou aici, cu un alt proiect.