marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Ele sunt actrițele care au jucat-o pe Regina Elisabeta a II-a 

De la Helen Mirren la Claire Foy, multe figuri celebre ale marelui ecran au portretizat-o pe regină în diferite perioade ale domniei sale.

Ele sunt actrițele care au jucat-o pe Regina Elisabeta a II-a
Regina Elisabeta a II-a, care a domnit timp de peste 70 de ani, a fost cel mai longeviv monarh din istorie. Acest ecord personal se datorează vârstei la care a preluat acest rol, 25 de ani, la scurt timp după moartea tatălui său, George al VI-lea. Ea a fost sărbătorită pentru îndelungata sa domnie la începutul acestui an, cu o celebrare a Jubileului de Platină. Însă joi, 8 septembrie, Familia Regală britanică a anunțat că a murit la vârsta de 96 de ani la Castelul Balmoral din Scoția, reședința ei rurală preferată.
 
De-a lungul domniei sale, o serie de actrițe celebre (și cel puțin un actor, Fren Armisen, care a portretizat-o în show-ul „Saturday Night Live“) au portretizat-o atât pe micile, cât și pe marile ecrane, fie într-un film premiat cu Oscar, fie pe o scenă de teatru, povestea ei fiind spusă în peste 100 de filme și emisiuni TV. Două dintre actrițe au primit chiar titlul de Dame conferit de către Regina însăși, Helen Mirren și Emma Thompson. Și, în timp ce regina Elisabeta a II-a lasă o moștenire de durată asupra Marii Britanii și a politicii internaționale, iconografia ei continuă pe ecran.


 
Jeannette Charles a fost o imitatoare profesionistă a Reginei Elisabeta a II-a timp de 50 de ani, cu roluri în „National Lampoon's European Vacation“, „The Naked Gun: From the Files of the Police Squad!“, „Austin Powers in Goldmember“ și „All You Need Is Cash“. Charles a declarat pentru „The Guardian“ în mai 2022 că rolurile sale au primit reacții negative, pentru că au fost considerate lipsite de respect față de monarhul britanic.


 
În „Churchill: The Hollywood Years“, filmul-parodie din 2004 al lui Peter Richardson, Neve Campbell joacă rolul Prințesei Moștenitoare Elisabeta, care se îndrăgostește de Winston Churchill (Christian Slater) în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.


 
Pelicula „The Queen“, realizat de Stephen Frears în 2006, a surprins consecințele morții prințesei Diana, cu o Regină interpretată de Dame Helen Mirren. Aceasta a câștigat un premiu Oscar pentru rolul Elisabetei a II-a, iar filmul a fost nominalizat, de asemenea, pentru cel mai bun film, cel mai bun scenariu original, cea mai bună regie, costume și muzică. Anterior, Mirren câștigase un premiu Tony pentru rolul reginei în piesa „The Audience“, care a inspirat ulterior filmul „The Crown“ de la Netflix.


 
Rosemary Leach, regretata vedetă britanică, a interpretat-o pe regina Elisabeta a II-a în filmul „Margaret“, realizat în 2009 pentru televiziune, despre fostul premier Margaret Thatcher. Filmul a primit reacții negative din partea Palatului Buckingham pentru că a insinuat că Regina ar fi încurajat-o pe Thatcher să demisioneze.


 
Actrița Jane Alexander, câștigătoare a premiilor Emmy și Tony, dă viață acestui personaj în filmul realizat pentru televiziune „William & Catherine: A Royal Romance“ din 2011, care a prezentat povestea de dragoste dintre nepotul cel mare al Reginei și Kate Middleton.



 

Dame Emma Thompson a interpretat-o pe Regina Elisabeta a II-a în filmul de televiziune britanic „Playhouse Presents: Walking the Dogs“. Filmul din 2012 surprinde infama spargere a Palatului Buckingham de către Michael Fagan în 1982.
 
Și Kristin Scott Thomas a jucat în „The Audience“, rol pe care l-a preluat în 2015 de la Helen Mirren la Teatrul Apollo din Londra și a primit titlul de Dame conferit de către regina Elisabeta a II-a.
 

 
Comedia romantică „A Royal Night Out“ din 2015 ne-a arătat o tânără prințesă Elisabeta (Sarah Gadon) și pe sora ei, Prințesa Margaret (Bel Powley), trăind o noapte departe de Palatul Buckingham pentru a sărbători Ziua Victoriei, când a fost declarată pacea în întreaga Europă în 1945.


 
Claire Foy a fost prima actriță care a dat viață reginei în serialul Netflix „The Crown“, iar pentru interpretarea sa, în care a surprins momentul ei de ascensiune, a fost onorată cu un Glob de Aur și un premiu Screen Actors Guild. Serialul a avut premiera în 2016, Foy interpretând-o pe Regină în primele două sezoane. Matt Smith a jucat rolul soțului ei, Prințul Philip, iar Vanessa Kirby a fost sora Reginei, Prințesa Margaret.


 
Câștigătoarea premiului Oscar Olivia Colman a jucat rolul suveranei în sezoanele 3 și 4 ale serialului „The Crown“, câștigând atât un premiu Emmy, cât și un Globen Globe Award.


 
Imelda Staunton a preluat personajul din „The Crown“, în sezoanele cinci și șase, alături de Jonathan Pryce, în rolul Prințului Philip, Lesley Manville, în rolul Prințesei Margaret, Dominic West, în rolul Prințului Charles, și Elizabeth Debicki în rolul nefericitei Prințese Diana. Ultimele două sezoane vor cuprinde perioada cuprinsă între anii 1990 și 2003.


 
„Discursul regelui“ îl are în centru pe tatăl reginei Elisabeta a II-a, viitorul rege George al VI-lea, interpretat de Colin Firth, câștigător al premiului Oscar, care se confruntă cu un impediment de vorbire în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Aici, Elisabeta este încă o copilă, în interpretarea data de Freya Wilson. Filmul a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun film, alături de Firth ca cel mai bun actor, Tom Hooper ca cel mai bun regizor și David Seidler pentru cel mai bun scenariu original. Filmul a primit în total 12 nominalizări, iar cei doi actori în cel mai bun rol secundar, Geoffrey Rush și Helena Bonham Carter, au fost de asemenea recunoscuți pentru rolurile lor respective.


 
Maggie Sullivan joacă rolul Reginei Elisabeta a II-a în producția Lifetime din 2018 „Harry & Meghan, A Royal Romance“ și în continuarea sa din 2019, „Harry & Meghan, Becoming Royal“.
 
Postul britanic Channel 4 a difuzat în premieră, în 2009, serialul „The Queen“, în care cinci actrițe au interpretat-o pe Regina Elisabeta a II-a în diferite epoci ale domniei sale: Barbara Flynn, Samantha Bond, Emilia Fox, Susan Jameson și Diana Quick.

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies