marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Evolutia zombiilor in 70 de ani de cinematografie: de la The Night of The Living Dead la World War Z

Saptamana trecuta, super productia World War Z, una dintre cele mai discutate din acest an, a invadat cinematografele si a adus o noua perspectiva asupra zombiilor, care fascineaza cinematografia de peste 70 de ani. Cei de la Hollywood Reporter au ales 14 filme reprezentative pentru evolutia zombiilor in filme.

Evolutia zombiilor in 70 de ani de cinematografie: de la The Night of The Living Dead la World War Z

1.White Zombie (1932)
Regizor: Victor Halperin 
Distributie: Bela Lugosi, Madge Bellamy, John Harron
 

Bela Lugosi, renumitul actor din filmele de groaza si-a inceput cariera cu rolul maleficului mestru in voodoo, Murder Legnedre, care a transformat-o pe actrita principala intr-un zombie folosind o potiune magica. Spre deosebire de strigoii pe care ii stim astazi, zombii din White Zombie nu era morti, ci se aflau in transa si erau capabili sa fie eliberati de spiritele lor.

 

 

2. Revenge of the Zombies (1943)
Regizor: Steve Sekeley
Distributie: John Carradine, Gale Storm

 

In Revenge of the Zombies, mortii-vii erau readusi la viata printr-o interventie stiintifica. Filmul urmareste aventurile unui om de stiinta melefic, Dr.Max Heinrich von Altermann (John Carradine) care vrea sa creeze o armata de razboinici pentru Al Treilea Reich.

 

 

3. Creature with Atom Brain (1955)
Regizor: Edward Cahn
Distributie: Richard Denning, Angela Stevens, Lane Chandler
 

Un gangster american recruteaza un om de stiinta nazist pentru a utiliza radiatiile ca sa reinvie cadavre si sa creeze zombi care sa se razbune pe dusmanii sai. In anii '50, zombii au devenit tematica principala pentru filmele horror de serie B.

 

 

4. Night of the Living Dead (1968)
Regizor: George A.Romero
Distributie: Duane Jones, Judith O'Dea, Karl Hardman
Incasari: 42 milioane de dolari

 

Filmat cu un buget foarte redus, capodopera cu zombi a lui George A. Romero i-a fortat pe cei de la MPAA sa reconfigureze sistemul de rating dupa ce numerosi adolescenti au iesit din cinematografe plangand. Asa ca au schimbat maniera in care strigoii au fost prezentati. Eroul filmului, Ben (Duane Jones) este impuscat deoarece a fost confundat cu un zombi.

 

 

5. Dawn of the Dead (1978)
Regizor: George A.Romero
Distributie: David Emge, Ken Foree, Scott Reiniger
Incasari: 55 milioane de dolari

 

Romero se intoarce zece ani mai tarziu cu un al doilea film din seria Living Dead care a primit critici favorabile. Renumit pentru violenta inspaimantatoare si scenele in manjit cu sange rosu fluorescent, filmul a incantat publicul din intreaga lume, avand incasari de peste 55 milioane de dolari.

 

 

6. Day of the Dead (1985)
Regizor: George A.Romero
Distributie: Lori Cardille, Joseph Pilato
Incasari: 34 milioane de dolari

 

Romero a regizat si cel de-al treilea film din seria Living Dead, si de aceasta data dovedindu-se un adevarat succes. Spre deosebire de filmele anterioare, Bub, principalul zombi, este domesticit si chiar isi aminteste cateva aspecte din viata umana. 

 

 

7. The Return of the Living Dead (1985)
Regizor: Dan O'Bannon
Distributie: Clu Gulager, James Karen
Incasari: 14 milioane de dolari 

 

In proiectul lui Dan O'Brannon este introdus pentru prima data conceputl de zombi care se vaneaza pentru creier, in loc doar pentru carne. Coloana sonora a fost una moderna care a oferit acorduri ale trupelor punk rock de la jumatatea anilor '80. 

 

 

8. Braindead (1992)
Regizor: Peter Jackson
Distributie: Timothy Balme, Elisabeth Moody
Incasari: 1.8 milioane de dolari

 

Filmul din Noua Zeelanda a fost atat de bine si de explicit realizat din punct de vedere grafic, incat a fost interzis in numeroase tari. Lansat ca Dead Alive in SUA, filmul a reprezentat rampa de lansare pentru Peter Jackson si a ingrozit audienta cu imaginile cu intestine animate, ochi goi si o scena groteasca a renasterii.

 

 

9. 28 Days Later (2002)
Regizor: Danny Boyle
Distributie: Cillian Murphy, Naomie Harris, Megan Burns
Incasari: 82 milioane de dolari

 

Trezit din coma, Jim (Cillian Murphy) se afla in mijlocul Londrei parasite si invadata de zombi. Regizorul Danny Boyle a folosit un concept nou pentru industria cinematografica, infestand zombi cu un virus care le-au oferit un plus de viteza si de dinamica.

 

 

10. Shaun of the Dead (2004)
Regizor: Edgar Wright
Distributie: Simon Pegg, Lucy Davis, Nick Frost
Incasari: 30 milioane de dolari

 

Desi comedia a fost folosita ca ajutor in filmele anterioare cu zombi, productia lui Edgar Wright a fost alimentata cu umor satiric si hilaritate de prost gust. Cu Simon Pegg in rolul principal in timpul unei apocalipse zombi, filmul a primit critici favorabile .

 

 

11. I am Legend (2007)
Regizor: Francis Lawrence
Distributie: Will Smith, Alice Braga
Incasari: 585 milioane de dolari

 

Will Smith joaca rolul unui doctor lasat singur in New York dupa eliberarea unui virus destinat sa vindece cancerul, dar care ajunge sa transforme omaneii in mutanti. Intarind ideea ca zombii pot fi profitabili, I am Legend a incantat publicul cu cea mai de succes adaptare a romanului cu acelasi nume, scris de Richard Matheson.

 

 

12. Zombieland (2009)
Regizor: Ruben Fleischer
Distributie: Emma Stone, Jesse Eisenberg
Incasari: 102 milioane de dolari

 

O interpretare ciudata, plina de aventuri despre apocalipsa cu zombi, Zombieland amesteca masacrul intunecat cu spiritul onest, castigand public din toate categoriile. Filmul a reprezentat rampa de lansare a carierelor in comedie pentru Jesse Eisenberg si pentru Emaa Stone.

 

 

13. Warm Bodies (2013)
Regizor: Jonathan Levine
Distributie: Nicholas Hoult, Teresa Palmer, Dave Franco
Incasari: 116 milioane de dolari

 

O poveste de dragoste intre zombi, filmul a reprezentat o transpunere moderna pentru Romeo si Julieta, umanizandu-i pe strigoi. R, principalul zombi, cauta creiere, nu din impulsivitate, ci pentru a mentine in viata memoriile propietarului anterior.


 

14. World War Z (2013)
Regizor: Marc Foster
Distributie: Brad Pitt, Mireille Enos, Matthew Fox
Incasari: 120 milioane de dolari

 

Cel mai recent film cu zombi il aduce in prim plan pe Brad Pitt, actiunea avand la baza romanul cu acelasi nume din 2006. Desi a intampinat numeroase probleme la realizare, productia s-a bucurat de un adevarat succes in randul publicului.

 


Ultimele trailere adaugate

Cele mai citite

Intră în atmosfera de Paște cu Scrisorile Maicii Tereza

O dramă care explorează viața Maicii Tereza (Juliet Stevenson) prin prisma scrisorilor pe care aceasta le-a scris prietenului și consilierului sau spiritual, părintele Celeste van Exem (Max von Sydow), pe o perioadă de aproape cincizeci de ani.

Citeste mai mult ►

Modifică setările cookies