marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Festivalul de Film de la Cannes: Sofia Coppola, Willem Dafoe, Gael Garcia Bernal, in juriul editii din 2014

Regizoarea americana Sofia Coppola, actorul mexican Gael Garcia Bernal si actorul american Willem Dafoe vor face parte din juriul oficial al celei de-a 67-a editii a Festivalului de Film de la Cannes, care va fi prezidat in acest an de regizoarea neozeelandeza Jane Campion.

Festivalul de Film de la Cannes: Sofia Coppola, Willem Dafoe, Gael Garcia Bernal, in juriul editii din 2014

Potrivit site-ului festivalului, Jane Campion, regizoare, producatoare si scenarista neozeelandeza recompensata cu trofeul Palme d'Or pentru filmul "Pianul", va prezida juriul celei de-a 67-a editii a Festivalului de Film de la Cannes. In conformitate cu traditia de pe Croazeta, juriul este format din opt personalitati ale cinematografiei mondiale, care vin din China, Coreea de Sud, Danemarca, Iran, Statele Unite ale Americii, Franta si Mexic.
Astfel, juriul va fi compus, la fel ca in 2009, din cinci femei si patru barbati. Juriul va trebui sa departajeze cele 18 filme din competitia oficiala pentru a stabili palmaresul din acest an, care va fi anuntat in cadrul unei ceremonii ce va avea loc pe 24 mai. Trofeul Palme d'Or va fi inmanat in seara de inchidere a festivalului, duminica, 25 mai, in prezenta juriului si a echipei care a realizat filmul castigator.

 


Astfel, cele sapte personalitati care o vor ajuta pe Jane Campion in jurizarea de la Cannes sunt: Carole Bouquet (actrita - Franta), Sofia Coppola (regizoare, scenarista, producatoare - Statele Unite), Leila Hatami (actrita - Iran), Jeon Do-yeon (actrita - Coreea de Sud), Willem Dafoe (actor - Statele Unite), Gael Garcia Bernal (actor, regizor, producator - Mexic), Jia Zhangke (regizor, scenarist, producator - China) si Nicolas Winding Refn (regizor, scenarist, producator - Danemarca).

 


Carole Bouquet a debutat in 1977, cu Luis Buñuel, in "Acest obscur obiect al dorintei/ Cet obscur objet de désir" si a alternat apoi cinema-ul de autor cu productiile realizate cu bugete mari. A fost Bond Girl in 1981, in filmul "Doar pentru ochii tai/ For Your Eyes Only", si a lucrat apoi cu Bertrand Blier in filmele "Bufet rece/ Buffet Froid" (1979) si "Too Beautiful For You" (1989) - cel din urma aducandu-i premiul Cesar pentru cea mai buna actrita. A jucat intr-o serie de pelicule de seama, precum "Le jour des idiots", de Werner Schroeter, "Grosse Fatigue" si "In vacanta/ Embrassez qui vous voudrez", de Michel Blanc, "Lucie Aubrac", de Claude Berri, "Infernul/ L'Enfer", de Danis Tanovic, "Nordeste", de Juan Diego Solanas, si "De neiertat/ Impardonnables", de André Techiné.

 

 

Primul lungmetraj al Sofiei Coppola, "Sinuciderea fecioarelor/ The Virgin Suicides" (1999), a fost selectionat in sectiunea Quinzaine des Réalisateurs de la Cannes, fiind apreciat de critica internationala. Patru ani mai tarziu, a primit mai multe nominalizari la Oscar pentru "Rataciti printre cuvinte/ Lost in Translation", mai ales la categoria "cel mai bun regizor", castigand in cele din urma premiul pentru cel mai bun scenariu. Al treilea lungmetraj al ei, "Marie-Antoinette", a fost selectionat in competitia de la Cannes in 2006. Dupa un Leu de Aur la Festivalul de la Venetia, cu filmul "Undeva/ Somewhere" (2010), Sofia Coppola a deschis sectiunea Un Certain Regard de la Cannes cu cel mai recent film al ei, "Hotii de celebritate/ The Bling Ring", in 2013.


Leila Hatami, nascuta la Teheran, intr-o familie de cineasti, a jucat mai intai in filmele tatalui ei, Ali Hatami, inainte de a obtine primul ei rol principal in "Leila", de Dariush Mehrjui, in 1998, care a ajutat-o sa devina cunoscuta pe plan national. Asghar Farhadi a fost insa acela care a facut-o celebra pe plan mondial cu filmul "Nader si Simin, o despartire", recompensat cu Ursul de Aur la Festivalul International de Film de la Berlin in 2011. A primit premiul de interpretare la Karlovy Vary pentru rolul din "Last Step", de Ali Mosaffa, in 2012.

 


Jeon Do-yeon, prima actrita coreeana care a primit premiul de interpretare la Festivalul de la Cannes, pentru rolul din "Secret Sunshine", de Lee Chang-dong, in 2007, si-a inceput cariera lucrand in televiziune, inainte de a se consacra in exclusivitate cinema-ului. A jucat mai ales in "I Wish I Head a Wife", de Ryoo Seung, "My Mother, The Mermaid", de Park Jin-pyo, si "The Housemaid", de Im Sang-soo, prezentat la Cannes in 2010. Vedeta de prim rang in tara ei, Jeon Do-yeon a filmat recent "Memories of the Sword", de Park Heung-sik.

 

 

 

 

 

Willem Dafoe - nominalizat de doua ori la Oscar, pentru rolurile din "Plutonul/ Platoon", de Oliver Stone, si "Umbra vampirului/ Shadow of the Vampire" - a jucat in peste 80 de filme, remarcandu-se in multe peliule apreciate de critici si de public, precum "The Grand Budapest Hotel", de Wes Anderson, "Viata de noapte/ Light Sleeper", de Paul Schrader, "Ultima ispita a lui Iisus/ The Last Temptation of Christ", de Martin Scorsese, "Anticristul", de Lars von Trier, si "Pacientul englez", de Anthony Minghella. Starul american va putea fi vazut in curand in "A Most Wanted Man", de Anton Corbijn, si in "Pasolini", de Abel Ferrara.

 

 

 


Gael Garcia Bernal s-a facut remarcat inca de la debut, in "Iubiri si caini/ Amores perros", de Alejandro González Iñárritu, si a continuat cu un rol la fel de spectaculos in "Si mama ta la fel!/ Y Tu Mama Tambien", de Alfonso Cuaron. A colaborat cu nume mari ale cinematografiei mondiale: "Jurnal de calatorie/ Diarios de motocicleta", de Walter Salles, "Proasta crestere/ La mala educacion", de Pedro Almodovar, "Arta viselor/ La Science des rêves", de Michel Gondry, "Babel", de Alejandro González Iñárritu, si "Fara limite, fara control/ The Limits of Control", de Jim Jarmusch. A infiintat in 2005, alaturi de Diego Luna, compania sa de productie, Canana, si, dupa cateva scurtmetraje, a regizat primul sau lungmetraj in 2010, "Deficit", care a fost selectionat in sectiunea Semaine de la Critique de la Cannes.

 


Primul film al lui Nicolas Winding Refn, "Pusher" (1996), scris si regizat la varsta de 24 de ani, a devenit aproape imediat o opera culta si l-a facut celebru in lumea intreaga. A regizat apoi "Bleeder" (1999), "Obsesia/ Fear X" (2003), "Pusher II" (2004), "Pusher III" (2005), "Bronson" (2008) si "Valhalla Rising" (2009). In 2011, filmul sau "Cursa/ Drive" a fost selectionat in competitia oficiala de la Cannes si a castigat premiul pentru regie, ce i-a fost decernat de un juriu prezidat de Robert De Niro. Cel mai recent film al sau, "Numai Dumnezeu iarta/ Only God Forgives", a fost si el selectionat in competitia de la Cannes in 2013.
Dupa ce a studiat pictura, Jia Zhankge, nascut in 1970, s-a inscris in anii '90 la Academia de film din Beijing. Dupa succesul primului sau film, "Xao Wu" (1998), a regizat "Zhantai/ Platform" (2000) si "Ren xiao yao/ Unknown Pleasures" (2002), selectionate la festivalurile de la Venetia si de la Cannes. Filmul sau "Still Life" a primit Leul de Aur la Venetia in 2006. Cineastul chinez a prezentat la Cannes pelicula "24 City" , competitia oficiala in anul 2008, si "I Wish I Knew", in sectiunea Un Certain Regard, in 2010. In 2013, filmul sau "A Touch of Sin" a castigat premiul pentru scenariu la Cannes.
Cea de-a 67-a editie a Festivalului de Film de la Cannes se desfasoara in perioada 14 - 25 mai.

 


Galerie foto


Modifică setările cookies