marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Festivalul International de Film de la Toronto: care sunt cele mai asteptate filme din acest an

estivalul International de Film de la Toronto (TIFF) propune anul acesta tematici de actualitate precum identitatea sexuala, muzica sau dronele. El isi va deschide portile joi, 10 septembrie, si va dura pana in 20 septembrie. Pelicula din deschidere ii apartine canadianului Jean-Marc Vallée, relateaza AFP.

Festivalul International de Film de la Toronto: care sunt cele mai asteptate filme din acest an

Toronto este un festival fetis pentru realizatorul canadian, care a prezentat pana acum doua filme ce au devenit succese uriase de public - 'Wild' (cu Reese Witherspoon) anul trecut sau 'Dallas Buyers Club' , in septembrie 2013, ai carui interpreti Matthew McConaughey si Jared Leto au primit Oscaruri pentru rol principal si rol secundar.

In 'Demolition', prezentat in premiera mondiala la aceasta editie, Jean-Marc Vallée reia teme familiare precum drumul spre mantuire. Filmul prezinta povestea lui Davis (Jake Gyllenhaal), angajat al unei banci de investitii care se confrunta cu moartea tragica a sotiei sale.

 

La cea de-a 40-a editie, Festivalul propune filme despre identitatea si schimbarea sexuala precum 'About Ray', despre o adolescenta care lupta sa devina baiat, cu Elle Fanning in rolul principal si avandu-le in distributie pe apreciatele Naomi Watts si Susan Sarandon. 'The Danish Girl', prezentat zilele trecute la la Mostra din Venetia, face de asemenea parte din program.

Foarte asteptat este si lungmetarjul 'Stonewall' despre primele manifestatii gay din 1969 la New York, sau 'Freeheld' despre povestea unei agente de politie (Julianne Moore) care lupta pentru recunoasterea drepturilor partenerei sale (Ellen Page).


 

Directorul festivalului, Cameron Bailey, apreciaza ca publicul este in prezent mai receptiv la filme despre identitatea sexuala si problemele diferitelor minoritati.

Dintre cele 400 de filme din 71 de tari care vor fi proiectate pana in 20 septembrie cel mai asteptat este poate cel mai recent film al lui Ridley Scott, 'The Martian', cu Matt Damon in rolul unui astronaut abandonat pe planeta Marte si cu o distributie din care mai fac parte Jessica Chastain si Kristen Wiig.

 

Dronele, militarii sau civilii, devin de asemenea obiect al unor lungmetraje ca 'Eye in the Sky' al lui Gavin Hood, cu Helen Mirren si Aaron Paul, sau 'Full Contact' al regizorului David Verbeek. La sase ani dupa ultimul sau documentar privind derapajele sistemului capitalist, Michael Moore ataca de data aceasta logistica militara americana cu 'Where to Invade Next'.

Universul muzical este de asemenea prezent in selectia oficiala ('I Saw the Light', 'The Idol'...) a Festivalului de la Toronto, care a fost totusi nevoit sa retraga de pe afis documentarul "Amazing Grace" despre populara cantareata de jazz Aretha Franklin din motive judiciare. O lupta juridica opune echipa de filmare avocatilor cantaretei americane in varsta de 73 de ani privind proprietatea asupra unor imagini.

 

Un alt film interesant la Toronto va fi "Trumbo", cu Bryan Cranston in rol principal, fim cu actiunea plasata in timpul erei senatorului McCarthy in SUA.  Din distributie mai fac parte John Goodman, Helen Mirren sau Louis CK. Si Sandra Bullock va fi prezenta la festival, cu o satira politica, "Our Brand Is Crisis".

 


 

Tom Hiddleston revine in atentie cu "High Rise", un thriller distopian, despre un un turn izolat care ofera luxul la un pret pe care putini si-l permit.  Iar Cate Blanchett si Robert Redford fac echipa in filmul "Truth". Un alt film intens asteptat este "The Program", despre succesul si decaderea sportivului Lance Armstrong. Un documentar care va starni reactii cu siguranta este "Je Suis Charlie", despre tragedia petrecuta in redactia publicatiei "Charlie Hebdo".


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies