marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Filme de Radu Muntean, Adina Pintilie, Florin Șerban - printre Avanpremierele toamnei la Les Films de Cannes à Bucarest

Ediția a 9-a a Les Films de Cannes à Bucarest prezintă și în acest an avanpremierele românești ale toamnei, filme care au fost premiate la Berlin, Locarno sau Sarajevo iar acum urmează să își înceapă aventura pe ecranele românești.
Filme de Radu Muntean, Adina Pintilie, Florin Șerban - printre Avanpremierele toamnei la Les Films de Cannes à Bucarest
Les Films de Cannes à Bucarest își propune să sprijine concret, începând cu această ediție, distribuția de film românesc sau în limba română prin acordarea unui suport de distribuție în valoare de 5000 de euro. Sprijinul este oferit de către DACIN SARA și Asociația Cinemascop și va fi acordat distribuitorului filmului.
 
Filmul câștigător va fi ales de către public - care este invitat să-și exprime preferințele prin vot, la finalul proiecțiilor. Câștigătorul va fi anunțat în cadrul ceremoniei de închidere a festivalului, duminică 28 octombrie, de la ora 18:00, la Cinema PRO.

Participă AICI la concursul nostru
Câștigă bilete la premiera "Lemonade", primul film românesc turnat în America

 
În secțiunea Avanpremierele Toamnei au fost incluse opt titluri, dintre care va fi ales filmul câștigător. Proiecțiile vor avea loc în prezența regizorilor filmelor și a unor membri ai echipelor de filmare, care vor rămâne la final pentru discuții cu publicul. 
 
Un om la locul lui, primul film al regizorului Hadrian Marcu, este și prima proiecție din această secțiune. El va putea fi văzut sâmbătă, 20 octombrie, la Cinema Muzeul Țăranului, de la ora 16.00. Un om la locul lui spune povestea lui Petru, inginer într-o companie multinațională, care se pregătește să se căsătorească cu iubita sa. Lucrurile iau o turnură neașteptată atunci când amanta lui Petru suferă un accident grav de muncă. În rolurile principale îi regăsim pe Bogdan Dumitrache, Ada Galeș, Mădălina Constantin și Adrian Titieni. 


 

Alice T, cel mai recent film regizat de Radu Muntean (Marți, după Crăciun - 2010, Un etaj mai jos - 2015), o co-producție România-Franța-Suedia, va putea fi văzut duminică, 21 octombrie, la Cinema Muzeul Țăranului, de la ora 19:30. Filmul o are ca protagonistă pe tânăra Andra Guți, în rolul unei fete de 17 ani cu o adolescență complicată - rol pentru care actrița a câștigat premiul pentru interpretare la Festivalul de Film de la Locarno. 


Luni, 22 octombrie, de la ora 20:30, publicul va avea ocazia să descopere Beautiful Corruption, o producție Republica Moldova, debutul tânărului regizor Eugen Damaschin. Filmul este un amalgam de istorii bazate pe fapte reale, concentrate într-un singur erou care, în goana după dreptate, recurge la metode nu tocmai legale. Din distribuție fac parte Valeriu Andriuță (Donbass, de Serghei Loznitsa, După Dealuri, de Cristian Mungiu) și Igor Babiac (La limita de jos a cerului, de Igor Cobileanski). 


Distanța dintre mine și mine, primul lungmetraj semnat de Mona Nicoară după documentarul Școala noastră, se va vedea marți, 23 octombrie, de la ora 20:00, la Cinema Muzeul Țăranului. Filmul o are în centru pe Nina Cassian, poetă avangardistă, compozitoare și graficiană, a cărei viață a fost o luptă între estetică și etică. Prin cruntele realități ale fascismului, comunismului și exilului în capitalism, cea mai fascinantă femeie din literatura română și-a păstrat libertatea interioară și credința copilărească într-un basm utopic.

 
Miercuri, 24 octombrie, de la ora 20:00, la Cinema Muzeul Țăranului va fi proiectat Lemonade, filmul de debut al Ioanei Uricariu care a avut premiera în acest an la Berlinală și pentru care realizatoarea a câștigat premiul pentru regie la Festivalul de Film de la Sarajevo. Lemonade spune povestea Marei, o soră medicală din România care se vede nevoită să-și tempereze proiecțiile despre visul american – odată ajunsă la fața locului. Filmat preponderent în America de Nord, Lemonade, „un film dramatic cu accente de thriller”, o are ca protagonistă pe Mălina Manovici și a fost selectat în peste 25 de festivaluri și achiziționat spre distribuție în 12 teritorii.


Joi, 25 octombrie, de la ora 20:00, va fi proiectat cel mai recent film regizat de Florin Șerban (Eu când vreau să fluier, fluier, câștigător al unui Urs de Argint la Berlin, în 2010). Dragoste 1: Câine, este o poveste care se petrece în Transilvania, undeva în munți. Într-o dimineață, Simion găsește în pădure o femeie bătută. La început, încearcă să afle cine a bătut-o. Apoi, încearcă să o iubească.

Filmul este prima parte a Trilogiei Dragostei și îi are pe Valeriu Andriuță și pe Cosmina Stratan în rolurile principale. 

Touch Me Not, debutul Adinei Pintilie, câștigător al Ursului de Aur la Berlin, va fi proiectat duminică, în Ziua de Aur a Les Films de Cannes à Bucarest, de la ora 13:30, la Cinema PRO. Filmul vorbește despre nevoia de contact uman și teama de intimitate, despre cum putem iubi fără să ne pierdem pe noi înșine. Laura, Tomas şi Christian pornesc într-o aventură terapeutică de combatere a mecanismelor de autoapărare și înfruntare a tabuurilor. 


În cadrul secțiunii Avanpremierele Toamnei are loc și proiecția în premieră în festival a unui film 3D - My Life Rehearsed in One Leg, regizat de Bogdan Mustață. Filmul va fi arătat publicului în sala de proiecție de la CINETic (Str. Tudor Arghezi, nr. 3b - Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative -CINETic- este un departament de cercetare înființat în cadrul UNATC). Filmul va rula de două ori pe zi în weekend, începând de sâmbătă 20 octombrie, și în fiecare seară în zilele săptămânii – dat fiind faptul că sala poate primi doar 12 spectatori. Regizorul va fi prezent la proiecții. 
 
Bogdan Mustață a debutat cu scurtmetrajul O zi bună de plajă, câștigătorul Ursului de Aur la Berlin, în 2008. My Life Rehearsed in One Leg este al doilea său lungmetraj, la care Bogdan Mustață semnează și scenariul. Filmul spune povestea unui cuplu care se reunește după mai multe luni petrecute în spitale diferite în urma unui accident de mașină. În film îi regăsim pe Ela Ionescu (La Limita de jos a cerului, de Igor Cobileanski) și Bogdan Albulescu (Ilegitim, de Adrian Sitaru). „My Life Rehearsed in One Leg este încă un exemplu că cinematografia română se diversifică spre forme dintre cele mai imprevizibile şi radicale, care se îndepărtează de naturalismul actoricesc şi de realismul social dominante până acum”, citim pe Ziarul Metropolis
 
Un alt eveniment în premieră pentru festival este și proiecția unui film de televiziune. Vineri, 26 octombrie, de la ora 21:00, la Cinema Muzeul Țăranului se va vedea primul episod din serialul Hackerville, în prezența echipei filmului. 
 
Hackerville este primul serial original realizat de HBO Romania și este regizat de Igor Cobileanki și Anca Miruna Lăzărescu, care vor fi prezenți la proiecție pentru o discuție cu publicul la final. Intrarea este liberă. 
 

 
Sâmbată, 27 octombrie, iubitorii de scurtmetraj vor avea ocazia să urmărească patru dintre cele mai interesante filme scurte ale anului, proiectate în prezența autorilor și urmate de discuții cu aceștia: Albastru și roșu, în proporții egale, de Georgiana Moldoveanu, film care a avut premiera anul acesta la Cannes, în secțiunea Cinefondation, Cu unul în plus, de Valeriu Andriuță, Totul e foarte departe, de Emanuel Pârvu și Pescărușul, de Maria Popistașu și Alexandru Baciu. Proiecția va avea loc la Cinemateca Union, începând cu ora 18:00. Intrarea este liberă. 
 
Biletele și rezervările, inclusiv cele pentru proiecțiile cu intrare liberă, sunt disponibile online prin Eventbook.ro și la casele de bilete ale cinematografelor. 
 
Urmăriți toate informațiile și programul festivalului pe site-ul filmedefestival.ro


Modifică setările cookies