marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Filmul care a costat 20.000.000.000.000 $. Cele mai bune 5 pelicule care explica criza economica

Neputinta si panica pe pietele financiare din intreaga lume unde s-a asistat in ultimele zile la adevarate bai de sange. Tensiunea i-a cuprins si pe marile studiouri si case de productie de la Hollywood in timp ce toata lumea se asteapta ca o noua criza sa loveasca economia mondiala. Sa intelegi cum s-a ajuns in aceasta situatie nu e o sarcina usoara. Iata 5 filme care va vor ajuta sa invatati mai multe despre viitorul economiei globale.

1. Inside Job ( 2010)

Documentarul regizat de Charles Ferguson ( cu Matt Damon, William Ackman si Daniel Alpert) analizeaza prabusirea sistemelor economice care a dus la criza globala financiara din 2008.

Cauzand pagube de peste 20 triliarde de dolari americani (de unde si tagline-ul "The film that cost $20,000,000,000,000 to make") si lasand milioane de oameni fara loc de munca si/sau locuinta, actuala criza este cea mai profunda de la Marea Depresiune si a impins economia mondiala aproape de colaps.

Filmul explica cum lacomia unora a dus la unul dintre cele mai mare dezastre finaciare: profesori universitari platiti cu sute de mii de dolari pentru a scrie  articole mincinoase sau agentiile de rating mituite de banci pentru a oferi o imagine inselatoare asupra situatiei financiare din America.


2. In Debt We Trust (2006)

Regizat de un fost producator la ABC News si la CNN, Danny Schechter, documentarul explica fenomenul declansat de nebunia creditelor. Filmul aduce in fata  falsa crestere economica dinaintea crizei din 2008 investigand fraudulosul sistem al creditelor care a stat la baza sistemului economic. "It's Always Christmas Time for Visa!"  sau cum te baga marile corporatii in datorii. Ironic, documentarul avertiza despre lupta inegala dintre marile corporatii si consumatorii individuali cu 2 ani inainte de izbucnirea haosului  financiar din 2008.

3. Capitalism: A Love Story ( 2009)

Documentarul controversatului Michael Moore, artist al documentarelor de exceptie denunta capitalismul salbatic din America si explica impactul pe care corporatiile il au asupra vietilor de zi cu zi ale americanilor ( si prin urmare  oamenilor din intreaga lume). Cel mai profitabil documentarist al tuturor timpurilor incearca sa raspunda la intrebarea "Ce pret trebuie sa plateasca America din dragoste pentru capitalism?"  "Este cel mai mare jaf din istoria tarii" a declarat Moore despre criza din 2008 ale carei cauze si efecte le arata cu degetul in film.


 

4. American Casino ( 2009)

Documentarul lui Leslie Cockburn arunca o privire asupra felului in care prabusirea Wall Street a afectat clasa muncitoare din America. Filmul ofera o imagine puternica si socanta despre cum au ajuns americanii sa stea in case pe care nu si le pot permite si despre cum companiile care ofera credite ipotecare au ajuns sa-i jefuiasca la propriu pe oamenii de rand.



5.
I.O.U.S.A. (2008)

Prezentat la Festivalul de Film Sundance din anul 2008, documentarul lui Patrick Creadon exploreaza cresterea rapida a datoriei federale si implicatiile pe care le are aceasta de fapt asupra Statelor Unite si a cetatenilor lor. Filmul este o analiza obiectiva a cauzelor crizei financiare care a pornit in SUA si s-a raspandit rapid in toata lumea.


 


Modifică setările cookies