marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Filmul care a devenit o lectie de supravietuire: 27 de ani de la lansarea lui Predator. Cum era sa distruga Jean Claude Van Damme cel mai tare action-horror din istorie

If it bleeds, we can kill it. Acum 27 de ani, Arnold Schwarzenegger infrunta pe langa jungla ostila din America Centrala si unul dintre cei mai inspaimantatori monstri din cinematografia mondiala, Predator. Filmul lansat in 1987 a ajuns sa fie considerat unul cult pentru genul action-horror si este pus alaturi de Alien in topul filmelor care au creat cele mai infricosatoare creaturi.

Filmul care a devenit o lectie de supravietuire: 27 de ani de la lansarea lui Predator. Cum era sa distruga Jean Claude Van Damme cel mai tare action-horror din istorie


CLICK PENTRU GALERIE FOTO

In aceasta luna se implinesc 27 de ani de la lansarea  lui Predator, un film science fiction care a facut istorie in randul fanilor lui Arnold Schwarzenegger. Lansat in 1987, Predator a devenit un succes fenomenal cu o nominalizare la Oscar pentru efecte speciale si cu incasari de aproape 100 de milioane de $.

Vanati ca niste animale de catre un monstru pradator pe care nu-l pot vedea, echipa lui Duch (Arnold Schwarzenegger) trebuie sa supravietuiasca in jungla inainte ca toti sa fie omorati. Insa pana si terifianta creatura s-a legat de omul nepotrivit.


Produs de faimosul Joel Silver si regizat de John McTiernan omul care a reinventat filmele de actiune in anii '80 cu doua succese uriase Predator (1987) si Greu de Ucis (1988), filmul este povestea unui pluton de commando care ajunge in jungla din America de Sud intr-o misiune clandestina unde dau peste o creatura care ii va vana sistematic pana doar unul va ramane in picioare.

 

Predator, visul oricarui pasionat de actiune
  

Cadre minunant filmate, tensiune aproape insuportabila,  un soundtrack ce te mentine conectat la film, interpretari bune si dialoguri in stilul action hero: practic filmul e visul pasionatilor de actiune. Nu e o surpriza faptul ca Predator a ramas un standard pe care anii '90 si 2000 l-au copiat intens.


In realitate, Predator s-a nascut in urma unei glume: s-a ajuns la ideea filmului din tentativa de a face Rocky V. Succesul imens al lui Rocky IV cu Sylvester Stallone a nascut o gluma populara la Hollywood in acea vreme. Pentru ca Rocky nu mai avea un rival pamantean ar trebui sa se confrunte cu o creatura extraterestra pentru a se crea noi filme: de aici Rocky vs Alien. Scenaristii Jim si John Thomas au scris un script numit The Hunter care se centra pe ideea unui grup de oameni vanati de o creatura in stilul in care oamenii vaneaza animale.

Ce a adus nou regizorul John McTiernan? Influentat de teatru unde lucrease inainte sa se apuce de filme, John McTiernan a adus cadre de actiune statice, intr-un ritm lent si in care decorul capata un interes major - idei diferite de conceptul americanilor in legatura cu acest gen de filme.


Filmarile s-au derulat in Mexic si au fost supuse multor dificultati. In primul rand intreaga distributie s-a imbolnavit din cauza unei toxiinfectii alimentare. Arnold pierduse aproape 12 kilograme (si din cauza unei diete pe care o tinea) asa ca a fost nevoit sa apara  in unele cadre cu o perfuzie in vena. In al doilea rand  regizorul John McTiernan si-a rupt mana insa a continuat sa filmeze. 


Initial Predatorul avea o forma extrem de diferita fata de cea pe care toata lumea a ajuns sa o cunoasca. Creatura era extrem de greoaie si dificil de manevrat avand capul asemanator unei rate. Jean Claude Van Damme a fost la un pas sa distruga filmul. Actorul a fost angajat sa joace rolul Predatorului insa renuntat dupa doua zile suparat ca numele sau nu ar fi fost mentionat in distributia filmului pe genericul de final si doarece costumul era imposibil de purtat. Actorul a sustinut insa ca a fost concediat. Plecarea sa si problemele financiare aproape ca au dus la anularea filmului.

Jean Claude Van Damme, omul din spatele mastii care a abandonata proiectul

"Eu am fost Predatorul original, primul care a imbracat costumul. Au construit carcasa costumului dupa corpul meu, dar era prea mare, capul imi ajungea la nivelul gatului in costum, iar bratele nu se potriveau.  Era foarte nesigur si periculos pentru oricine. Mi-au pus aer conditionat la spate pentru ca era foate cald in Mexic. Asa ca au creat un nou costum pentru o persoana mai inalta. Deci m-au angajat si apoi m-au concediat. Dar ironic este faptul ca acest lucru m-a ajutat foarte mult sa obtin rolul din Sport Sangeros.

 

Cand l-am cunoscut pe producatorul Menahem Golan, el auzise ca il voi juca pe Predator si asta m-a ajutat mult. Dar nu stia ca voi fi in costumul extraterestrului, si-a imaginat ca voi fi acel gen de extraterestru cu infatisare umana si ca oamenii ma vor putea recunoaste. Pana la urma studioul mi-a dat bani buni, care m-au ajutat sa supravietuiesc timp de un an in Los Angeles" a declarat Jean Claude Van Damme  in martie 2008, intr-un interviu pentru avclub.com


Un alt regizor, James Cameron, in timpul unei calatorii cu avionul i-a schitat un nou model de Predator lui Stan Winston, responsabil cu efectele speciale din film. S-a ajuns astfel la ideea de a crea un monstru umanoid cu un o mandibula de crab, detaliul care a facut iconica imaginea inspaimantatoare a creaturii. Ideea i-a apartinut de fapt regizorului James Cameron ( Titanic, Avatar) care mai lucrase cu Arnold la filmul Terminator in 1984. Camuflajul creaturii a fost o inventie geniala si o creatie inovativa care a revolutionat imaginea extraterestrilor si a monstrilor in filme.

O lectie de supravietuire pentru toti


Arnold Schwarzenegger i-a adus si el o imbunatatire esentiala filmului: actorul credea ca planul initial al producatorilor ca un singur om sa confrunte creatura nu era o idee foarte buna si a adus notiunea de commando. Ideea sa a fost repede imbratisata iar in distributie a fost adus impresionantul Carl Weathers celebru pentru rolul lui Apollo Creed, omul care l-a antrenat pe Rocky (Sylvester Stallone).


Rolul Predatorului a ajuns la Kevin Peter Hall, un adevarat gigant ce avea o inaltime de 2.17 m si a devenit celebru la Hollywood jucand roluri de bestii, monstri si creaturi ciudate. Celebrul Peter Cullen cunoscut pentru ca a dat vocile unor personaje celebre din cinematografia mondiala (e vocea lui Optimus Prime in Transformers) a fost adus pentru a "crea" suntele scoase de Predator.

Actorul Kevin Peter Hall a declarat ca Predator nu a fost un film, ci o lectie de supravietuire pentru toata lumea. Jungla din Mexic le-a fost un rival pe masura intregului echipaj. Filmau pe teren accidentat, noaptea temperaturile scadeau foarte mult incat avea nevoie de incalzire iar multe din scene au fost filmate in stil spartan. Hall a povestit ca intreg arsenalul costumului il impiedica sa vada asa ca memora coregrafia  apoi o executa pe "nevazute". 

 


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies