Dezgustator, sinistru sau deprimant - aceastea au fost cuvintele cu care a fost primit un documentar extrem de controversat despre sinuciderea asistata.
In 1994 Oregon, devenea primul stat din SUA unde moartea la cerere sau sinuciderea asistata era legalizata. De atunci aproape 500 de oameni au cerut si au primit ajutor pentru a muri.
Elvetia, Belgia, Luxemburg si Olanda sunt singurele state europene unde cei implicati in eutanasierea umana nu sunt pusi sub acuzare.
Documentarul 'How to die in Oregon' de Peter Richardson care va fi difuzat de HBO in curand si care a fost premiat in acest an la Festivalului de Film Sundance a creat controverse aprinse in SUA pentru ca trateaza mult discutata lege adoptata acum 17 ani de cei din Oregon cu privire la sinuciderea asistata.
Filmul catalogat de multi americani drept "DEZGUSTATOR" a fost privit de o parte a publicului cu scepticism in timp ce altii l-au considerat o pledoarie indrazneata in favoarea eutanasiei.
Documentarul prezinta cazurile mai multor bolnavi in stadii terminale care doresc sa fie eutanasiati. In centrul povestii se afla cazul lui Cody Curtis o femeie de 54 de ani care afla ca mai are 6 luni de trait dupa ce a fost diagnosticata cu cancer la ficat.
Interviurile cu pacienta, familia si medicii care o ajuta sa ia decizia de fi ajutata sa moara "cu demnitate" sunt greu de privit in imagini - scrie Reuters.
In schimb regizorul ii contrazice pe critici: "Nu este deprimant. Mai mult, este o forma de intarire a dragostei fata de viata. Multi au fost surprinsi de latura umoristica a filmului" a declarat Richardson.
Filmul nu a scapat nici de criticele Bisericii catolice sau protestante: "Nimeni nu poate decide sa-i ia viata unei alte persoane!"
Vezi aici trailer!
O femeie îndurerată caută să se răzbune după ce descoperă că accidentul aviatic în care și-a ucis familia a fost un atac terorist.