Din 9 septembrie ajunge in cinematografele din Romania un documentar superb care schimba fata experientelor 3D si a starnit admiratia intregii lumi de la lansarea sa in februarie.
Muzica fantastica, actori talentanti, un regizor magnific si o poveste care a impresionat pe toata lumea de la lansare (la Festivalul de Film de la Berlin) cu modul inovativ in lumea 3D de a spune povestea celebrei dansatoare germane Pina Bausch, numita si "coregrafa sufletelor" si care a murit in vara anului 2009 .
Legendele filmului romanesc Victor Rebengiuc si Maia Morgenstern le recomanda romanilor sa nu rateze filmul care a intrat si pe lista proiectiilor de la Festivalul de Film de la Toronto. Prezent la cele mai importante festivaluri europene unde a rulat cu casa inchisa, PINA a castigat intr-o singura saptamana Marele Premiu la 3D Festival din Paris (24-26 mai 2011) si Premiul pentru Cel mai Bun Documentar German la Dokville (26-27 mai 2011). Pelicula a fost nominalizata si la prestigiosul Premiu LUX, oferit de Parlamentul European.Pina a avut avanpremiera nationala la Festivalul International de Film Transilvania, unde s-a clasat printre favoritele publicului.
Filmul este povestea a 4 dintre cele mai cunoscute coreografii ale artistei - Cafe Müller, The Rite of Spring, Vollmond si Kontakthof iar scenele incredibile de dans se imbina cu fragmente din viata Pinei Bausch, cea care a inventat conceptul de teatru-dans.
Bausch care suferea de cancer a murit la 68 de ani in timp ce lucra cu Wim Wenders la acest proiect, regizorul a continuat la insistentele companiei de dans, ale familiei si prietenilor Pinei, cel din urma interviu cu faimoasa coregrafa si dansatoare.
"Pentru Pina, dansul era cel mai bun mijloc de a infrunta moartea si viata si de a alina cele mai crunte dureri. Nu a pus niciodata problema de estetica, ci de conditie umana, de observare sincera a realitatii. In 2007 am vazut un concert U2 in 3D. Am inteles imediat ca dansul si 3D-ul a sunt facute unul pentru celalalt" a declarat in aprilie regizorul german, Wim Wenders in Paris Match.
Parerile criticilor de film internationali:
Kevin Harley , Total Film “3D-ul pare incredibil de uman dupa ce vezi acest film. Filmul ne face sa gandim din nou asteptarile si posibilitatile experientelor 3D”
Philip French, The Guardian: “Este un film extrem de atractiv care foloseste 3D-ul pentru a crea un spatiu teatral si te face sa vrei sa inveti mai multe despre Bausch si despre arta ei”
Antonia Quirke, Financial Times: "Te lasa cu gura cascata. Te trezesti intr-o stare de transa in timp ce analizezi nivelurile de profunzime ale povestilor"
David Hughes , Empire Magazine "Este surprinzator sa-l vezi pe Wim Wenders imbratisand 3D-ul in toata gloria lui si sa asisti cum reda splendid munca coreografei germane"
Vezi in clipul de mai jos cum au fost filmate cateva din scenele de dans
Aceasta este povestea primei nave de transport americane capturate de pirați în ultimele două secole.