"Filmul dedicat ŤReginei fecioareť deformeaza adevarul istoric si reia toate cliseele anglo-saxone impotriva Ťobscurantismului papilorť", scrie jurnalul sub titlul "ŤElizabethť anticatolica", in editia online de miercuri.
"Un film care deformeaza istoria intr-un mod atat de profund si pervers nu poate fi considerat Ťfrumosť", scrie jurnalistul Franco Cardini.
Filmul prezentat in avanpremiera europeana pe 19 octombrie, la Festivalul de film de la Roma, prezinta o regina a Angliei crescuta in religia protestanta si care trebuie, in 1585, in acelasi timp, sa infrunte singuratatea unei femei aflate la putere, fara sot si copii, si sa administreze razboiul dificil impotriva Spaniei catolice.
"Adversarul sau, Filip al Spaniei, este, bineinteles, caricaturizat ca un catolic feroce si fanatic, care agita rozariul ca pe o arma, care viseaza sa supuna lumea intreaga credintei catolice. Infrangerea sa este prezentata ca o victorie luminoasa a gandirii libere impotriva tenebrelor Inchizitiei", mai scrie jurnalul.
"Toate aceste lucruri fac parte dintr-un anticlericalism al secolului al XIX-lea de cea mai joasa speta", conchide Avvenire.
Dupa un prim film "Elizabeth" (1999) dedicat acestei regine, Shekhar Kapur s-a intors din nou la actrita australiana Cate Blanchett, pentru a doua parte a unei trilogii dedicate suveranei supranumite "Regina fecioara".
Starurile Colin Firth și Matthew Macfadyen au apărut amândoi în adaptări ale romanului „Mândrie și prejudecată” de Jane Austen.