Primul film realizat in Orasul Interzis, un clasic al cinematografiei europene, povestea unui destin mai important decat omul in sine, “Ultimul imparat” vine la Pro Cinema sambata, 7 iunie de la ora 23.00. Filmul lui Bernardo Bertolucci a castigat in 1988 noua premii Oscar, toate premiile la care fusese nominalizat, printre care si statuetele pentru “Cel mai bun film”, “Cea mai buna regie” si “Cel mai bun scenariu adaptat”. Castigator al premiului Cesar pentru “Cel mai bun film strain, al trei premii BAFTA si patru Globuri de Aur, “Ultimul imparat” este, in sine, un fragment de istorie.
Pentru ca filmul sa fie cat mai convingator, pe platourile de filmare au fost prezente printre consilieri si persoane care l-au cunoscut pe imparatul Pu Yi, printre care guvernatorul inchisorii, servitorul personal si chiar fratele imparatului.
Peter O’Toole, de sapte ori nominalizat la Oscar pentru filme legendare ca “Lawrence al Arabiei” si “Leul in iarna”, face un rol exceptional in “Ultimul imparat” ca profesor al |mparatului Pu Yi.
O productie impresionanta pentru anii ’80, filmul a avut un buget de 25 de milioane de dolari, bani pe care producatorul Jeremy Thomas a reusit sa-i stranga singur. Eforturi supraomenesti au fost facute pentru ca filmul sa ramana in istorie. Pentru realizarea coafurilor si perucilor complicate au fost aduse peste 1000 de kg de par uman, 2000 de soldati chinezi s-au ras partial in cap pentru face parte din garzile din film, acestia fiind convinsi de superiorii lor sa se rada “pentru ca ar arata un semn de prietenie fata de europeni”, iar peste 1000 de elevi au fost adusi sa participe la marsul revolutiei culturale. Bertolucci a intampinat probleme in a-i face pe acestia sa simta furia momentului si convingerea apriga a tineretului comunist, deoarece niciunul dintre acestia nu stia ce presupune un astfel de mars.
In conditii de securitate maxima, accesul in Orasul interzis se facea doar pe baza de legitimatie, iar pentru ca intr-o zi, Peter O’Toole si-a uitat acasa permisul, nu a fost lasat sa intre pe platouri, iar pentru ca accesul cu automobilele private nu era permis in incinta Orasului Interzis, chiar si Peter O’Toole a trebuit sa se limiteze la bicicleta pentru a ajunge la platou.
Din distributie au facut parte pana si personalitati chineze, printre acestea si vice-presedintele Departamentului de Cultura al Republicii Populare Chineze, Ying Ruocheng care in film a avut rol de guvernator. Chinezii au luat foarte in serios productia, aceasta fiind prima lor legatura cu lumea occidentala dupa foarte mult timp.
Chiar si reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, aflata in vizita de stat in China in perioada filmarilor, i-a fost refuzat un tur pe platourile de la “Ultimul imparat”, deoarece autoritatile chineze nu au dorit ca productia sa fie intrerupta.
Gala în cadrul căreia se vor decerna Globurile de Aur deschide, duminică, seria de premii de la Hollywood.