marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Pozitia copilului: filmul regizat de Calin Peter Netzer, castigatorul Ursului de Aur la Berlin, este propunerea Romaniei la premiile Oscar

Filmul "Pozitia copilului", in regia lui Calin Peter Netzer, premiat cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin, a fost desemnat sa reprezinte Romania la premiile Oscar de anul viitor, la categoria cel mai bun film strain.

Pozitia copilului: filmul regizat de Calin Peter Netzer, castigatorul Ursului de Aur la Berlin, este propunerea Romaniei la premiile Oscar

 

Filmul "Pozitia copilului" a fost ales sa reprezinte Romania la premiile Academiei de film americane pe 2013, cu unanimitate de voturi, de catre un juriu format din criticul si realizatorul TV Eugenia Voda, criticul de film Magda Mihailescu, criticul si istoricul de film Cristina Corciovescu, criticul de film Mihai Chirilov (director artistic al Festivalului International de Film Transilvania), criticul de film Dana Duma, criticul de film Irina Margareta Nistor si directorul de imagine si regizorul Dinu Tanase, potrivit unui comunicat al Centrului National al Cinematografiei (CNC).

 

Oscarurile sunt cele mai celebre premii din cinematografie, iar o nominalizare la categoria "cel mai bun film strain" aduce producatorului si regizorului prestigiu, fapt care contribuie la cresterea incasarilor.

 

Potrivit regulamentului Academiei de film americane, care acorda premiile Oscar, productiile eligibile la categoria "cel mai bun film intr-o limba straina" trebuie sa fie lungmetraje produse in afara Statelor Unite ale Americii, cu un dialog preponderent intr-o alta limba decat engleza, care sa fi fost lansate in tara de origine nu mai devreme de 1 octombrie 2012 si nu mai tarziu de 30 septembrie 2013. De asemenea, filmele eligibile trebuie sa fi rulat cel putin sapte zile consecutiv intr-un cinematograf si sa aduca incasari producatorului si distribuitorului.Propunerile tarilor trebuie sa fie primite de Academia de film americana pana la data de 1 octombrie a anului in curs. Fiecare tara poate avea o singura propunere.


Fiecare tara poate propune o productie proprie pentru aceasta distinctie, iar dintre zecile de propuneri, este alcatuita mai intai o lista scurta de noua pelicule, dintre care sunt apoi desemnate cele cinci nominalizari.

 

 

 

"In perioada urmatoare chiar vom demara o campanie de promovare a filmului peste Ocean. Speram ca americanii sa fie la fel de receptivi pe cat au fost europenii vizavi de acest film", a declarat regizorul Calin Peter Netzer, pentru agentia Mediafax.ro


Pozitia copilului
este cel de-al treilea lungmetraj al lui Calin Peter Netzer dupa multi-premiatele "Maria" (2003) si "Medalia de onoare" (2010). Filmul vorbeste cu dramatism, cu emotie, dar si cu umor despre traumele sufocarii copiilor prin dragoste si despre amprentele pe care le lasa parintii asupra personalitatii acestora. Pelicula este, totodata, o radiografie a high-class-ului romanesc contemporan si vorbeste despre trafic de influenta si coruptie la nivel mic in institutiile de baza ale societatii si extensiile acestora asupra intregului sistem socio-economic din Romania de azi.
Scenariul este semnat de Razvan Radulescu si Calin Peter Netzer.


Luminita Gheorghiu si Bogdan Dumitrache au rolurile principale, de mama si fiu. Li se alatura nume ca Natasa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Adrian Titieni, Cerasela Iosifescu, Mimi Branescu, Vlad Ivanov si Tania Popa.


 

 


 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies