marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

10 lucruri pe care trebuie sa le stii despre Pozitia Copilului, unul dintre cele mai mari succese din istoria cinematografiei romanesti

Romania a intrat iarasi pe scena marilor jucatori din cinematografia europeana odata cu victoria neasteptata de la Festivalul de la Berlin, unde Pozitia copilului, filmul regizat de Calin Peter Netzer a luat marele premiu, Ursul de Aur. Insa, cum a luat nastere filmul pe care toata Europa il lauda si care a adus Romania in centrul atentiei in intreaga lume cinematografica? Iata 10 lucruri pe care trebuie sa le stii despre Pozitia copilului.

10 lucruri pe care trebuie sa le stii despre Pozitia Copilului, unul dintre cele mai mari succese din istoria cinematografiei romanesti


1.Titlu filmului este numele unei pozitii de yoga. "Am taiat din film o secventa in care eroina face yoga, insa am pastrat numele de Pozitia Copilului pentru ca se vorbeste despre relatiile dintre parinti si copii precum si despre rolul victimei" a povestit Calin Peter Netzer


2. S-a filmat cu doua camere, in mare parte in spatii inchise, apartamente private iar actorii au fost solicitati cate 13-14 ore pe zi - ceea ce a creat multa tensiune si oboseala.

3. Calin Peter Netzer aflat la al treilea lungmetraj a povestit ca filmul a fost inspirat de propria sa relatie cu mama si tatal sau si "reflecta degradarea morala si coruptia clasei de mijloc din Romania".

 


4. Criticul de film Irina Margareta Nistor a numit "tulburatoare" interpretarea actritei Luminita Gheorghiu si a mentionat o scena din film cu potential de a deveni antologica, cea dintre Luminita Gheorghiu si Vlad Ivanov, ce participa la un "schimb de replici de ping-pong".

5. Luminita Gheorghiu trebuia sa primeasca Ursul de Argint pentru interpretare insa regulamentul festivalului impiedica filmul care ia Ursul de Aur sa mai ia un premiu.

6. Calin Peter Netzer a povestit ca presedintele juriului, Wong Kar Wai, i-a spus ca filmul e o capodopera si i-a strans mana timp de doua minute la premiera „M-a emotionat foarte tare”, a marturisit regizorul.

 

 


7. De la succesul peliculei „Eu cand vreau sa fluier, fluier”, Romania n-a mai avut parte de asa o distinctie la Berlin!

8. Filmul are un buget de 700.000 de euro si ajunge in cinematografe in Romania de pe 8 martie.
 


 

9. Publicatia The Hollywood Reporter atribuie acest succes deosebit de care s-a bucurat pelicula romaneasca uluitoarei performante actoricesti a actritei Luminita Gheorghiu, care interpreteaza rolul unei mame cu un caracter dominator, decisa sa profite de sansa de a recapata controlul asupra vietii fiului ei adult, atunci cand acesta risca sa ajunga la inchisoare, dupa ce a accidentat mortal un copil in timp ce isi conducea automobilul cu o viteza peste limita legala.


10. Calin Netzer a declarat ca si-a dorit sa realizeze un film asa cum l-a simtit "greu de digerat, dar care merita vazut".


Vrei un Oscar? Intra si rezolva quizul din aplicatia www.procinema.ro si iti dam un Oscar



Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies