![Mareste fontul Mareste fontul](https://procinema.protv.ro/design/procinema/images/btn_plus.jpg)
![Micsoreaza fontul Micsoreaza fontul](https://procinema.protv.ro/design/procinema/images/btn_minus.jpg)
La aproape 30 de ani de la lansare, Flashdance ramane unul din cele mai populare si iubite filme despre lumea dansului. Nici dupa trei decenii, fanii nu au uitat celebra melodie "What a Feeling", care a castigat Oscarul pentru cel mai bun cantec, dar nici pe Jennifer Beals si scenele de dans senzationale.
In 1983, Flashdance era al treilea cel mai bun film ca incasari, strangand aproape 100 de milioane de dolari. Chiar daca n-a fost bine primit de critici, pelicula cu Jennifer Beals in rol principal si regizata de Adrian Lyne a devenit rapid una cult pentru industria cinematrografica si un film iconic pentru perioada anilor ’80.
Criticat pentru povestea simpla si deloc complexa, insa laudat pentru atmosfera si lejeritatea cu care poate fi urmarit de toate categoriile de varsta, Flashdance ramane si acum unul dintre cele mai populare filme.
"Flashdance - Stralucirea dansului" este povestea antrenanta a lui Alex Owens (Jennifer Beals), o tanara de 18 ani ambitioasa si atragatoare, care lucreaza ziua ca sudor, iar noaptea ca dansatoare intr-un bar. Insa dorinta cea mai mare a tinerei este sa-si realizeze visul de-o viata: acela de a intra la sectia de dans a Conservatorului din Pittsburgh. Filmul este inspirat din viata lui Maureen Marder, o femeie din Toronto care ziua lucra pe santier, iar noapte intr-un club de striptease.
Pe langa coloana sonora celebra, care contine cantece ca "Flashdance - What a Feeling", interpretate de Irene Cara si si "Maniac", piesa lui Michael Senbello, filmul a devenit popular si datorita scenelor senzuale de dans, in special cea finala din fata comisiei.Secvente au inspirat alte videoclipuri, ca cele ale lui Geri Halliwell si Jennifer Lopez, iar costumatia actritei Jennifer Beals a lansat o noua moda.
La scurt timp dupa lansarea filmului s-a declansat un adevarat scandal dupa ce s-a aflat ca Beals a folosit o dublura in scenele de dans. Cea care a inlocuit-o a fost frantuzoaica Marine Jahan, a carei aparitie a starnit o multime de controverse. Daca la acea vremea Beals era o necunoscuta, dupa Flashdance a devenit populara mai ales pentru scenele de dans in care este filmata de aproape. Dupa lansare, s-a aflat ca de fapt in acele scene aparea Marine Jahan, care executa miscarile iar fata lui Beals a fost suprapusa peste corpul lui Jahan, fara ca aceasta sa apara mentionata pe generic.
Pentru a se apara, producatorii au afirmat ca nu a fost niciodata un secret faptul ca se va folosi o dublura, insa publicul s-a simtit inselat. Prin acelasi scandal a trecut si Natalie Portman dupa ce a luat Oscarul in 2011 cu scenele de balet din "The Black Swan"
Jennifer Beals in 2011
Pana sa vina la carma proiectului Adrian Lyne - cunoscut pentru "9 saptamani si jumatate" - , alti regizori au fost ofertati, insa au refuzat: David Cronenberg nu a vrut sa se ocupe de film, iar Brian de Palma a ales mult mai apreciatul Scarface. Initial, rolul lui Alex Owens i-a fost oferit lui Melanie Griffith, insa actrita l-a refuzat.
Jennifer Beals avea doar 20 de ani cand a primit rolul lui Alex. Roger Ebert spunea la acea vreme despre ea ca este o actrita talentata, naturala si care are un viitor promitator in fata. Rolul i-a adus prima si singura nominalizare la Globul de Aur. Datorita succesului fenomenal pe care filmul l-a avut, producatorii de la Paramount Pictures s-au gandit si la o continuare, dar Jennifer Beals a refuzat vehement declarand ca nu a fost niciodata interesata de celebritate sau avere.
Dupa Flashdance, actrita si-a terminat studiile si a ales sa apara doar intr-un film pe an. Printre aparitiile celebre se numara cele din The Devil in a Blue Dress, din 1995, unde l-a avut ca parterner pe Denzel Washington, iar in ultima perioada a revenit in atentia publicului cu The Grudge 2 si The Book of Eli si aparitii in seriale TV ca The L Word, Lie Toe Me sau The Chicago Code.
Credeai că tu ai probleme cu vecinii? Nu ai văzut ce-ți poate face un ofițer de poliție care e chitit să te facă să te muți.