Cel mai bun actor in rol principal intr-un film de drama
Steve Carrell (Foxcatcher)
Steve Carell este cunoscut mai multe pentru comediile sale populare ca "Virgina la 40 de ani" sau "Crazy, Stupid. Love", insa in acest an a demonstrat cat de versatil este cu rolul din Foxcatcher. Pe langa transformarea sa fizica impresionanta, actorul a reusit sa se piarda total in personajul sau, unul sinistru si tulburator. Desi a declarat ca nu a vrut niciodata sa fie luat in serios si ca s-a apucat de actorie din joaca, iata ca anul acesta Steve Carell ar putea fi marele castigator si la Globurile de Aur si la Oscar, daca va primi nominalizare. Scris de Max Frye si Dan Futterman (Capote), scenariul prezinta viata lui John du Pont (Steve Carell), un milionar pasionat de timbre si pasari, si, totodata, un schizofrenic paranoic, care construieste centrul de wrestling Team Foxcatcher pe proprietatea lui din Pennsylvania. Acesta reuseste sa il convinga pe Mark (Channing Tatum), un tanar luptator, sa se pregateasca alaturi de el pentru Olimpiada de la Seul. Dornic de afirmare si constant in umbra fratelui sau mai mare, David (Mark Ruffalo), tanarul se muta acasa la John Du Pont, moment care il va aduce pe marginea prapastiei. In 1996, John Du Pont l-a asasinat pe castigatorul medaliei de aur la wrestling, David Schultz (Mark Ruffalo), fratele lui Mark, despre care du Pont credea ca (asa cum s-a dovedit pe parcursul procesului) s-a implicat intr-o conspiratie internationala pentru a-l ucide.
Benedict Cumberbatch (The Imitation Game)
Benedict Cumberbatch a avut o ascensiune fulminanta in ultimii ani, culminand cu rolul magistral interpretat in "The Imitation Game". Starul, cunoscut pana acum din "Sherlock", "Star Trek:Into Darkness" sau "The Fifth Estate" a reusit sa ofere unul dintre cele mai captivante roluri din 2014. In "The Imitation Game" el il joaca pe Alan Turing, matematicianul genial care reuseste sa sparga codul german Enigma, folosit de nazisti pentru transmiterea de mesaje cifrate. Reusita lui este considerata una dintre realizarile care au ajutat la scurtarea si la castigarea celui de-Al Doilea Razboi Mondial de catre Aliati. Turing s-a sinucis, la varsta de 41 de ani, dupa ce a fost condamnat de sistemul juridic britanic pentru ca era homosexual. Actorul britanic a spus "Da" imediat ofertei de a juca rolul lui Turing. "Este o povara mare, o responsabilitate imensa", a spus Cumberbatch. "(Turing, n.r.) a fost un om extraordinar si, din nefericire, in mod ciudat, un om ale carui realizari nu sunt foarte cunoscute", a mai spus actorul britanic.
Jake Gyllenhaal (Nightcrawler)
Probabil cel mai fascinant film al anului, Nightcrawler a fost declarat de revista Empire drept cel mai bun film al anului in 2014. Insa cel care straluceste este Jake Gyllenhall, un actor determinat sa cuceareasca lumea si toate premiile posibile, daca ne uitam peste rolurile sale diversificate pe care le-a ales si pe care le are in agenda. In film, el joaca rolul unui jurnalist independent, care isi cauta un loc de munca si care se confrunta cu lumea murdara si periculoasa din spatele jurnalismului de investigatii si cele mai dure cazuri. Gyllenhaal s-a antrenat zilnic, a mers ore intregi pe bicicleta si a slabit 10 kg pentru acest rol.
David Oyelowo (Selma)
Selma poate sa fie filmul care da peste cap atat cursa pentru Globurile de Aur, cat si cursa pentru Oscar. Personajele centrale ale filmului vor fi Martin Luther King, sotia sa - Coretta Scott King - si Presedintele Lyndon B. Johnson, povestea concentrandu-se pe relatia dintre King si Johnson, precum si asupra celor trei incursiuni din segregatul oras Selma (Alabama) catre Montgomery, în 1965, pentru a se obtine sustinerea Miscarii pentru Drepturi Civile. David Oyelowo il joaca fara cusur pe Martin Luther King Jr. si a fost laudat pentru rolul perfect pe care il face.
Eddie Redmayne (The Theory of Everything)
Multi il considera favorit pe Eddie Redmayne in cursa pentru cel mai bun actor. Si are toate atuurile: a trecut printr-o transformare fizica incredibila, joaca rolul unui personaj complex si real si ca intotdeauna, aceste lucruri au fost luate in considerare in sezonul premiilor. Timp de patru luni, Eddie Redmayne a studiat viata lui Hawking, un proces care a necesitat multe cautari, vizionari de clipuri pe Youtube si analize documentele scrise de marele savant. Pentru a intra cat mai bine in pielea personajului, actorul britanic a lucrat cu un coregraf si cu un profesor de sport pentru a-si putea controla muschii corpului si a imita cat mai bine evolutia bolii lui Hawking. "Lucram patru ore pe zi si ii filmam miscarile pentru a le putea analiza", a spus Alexandra Reynolds, coregrafa cu care a colaborat la acest proiect. "M-am intalnit cu fosti elevi de-ai lui si am strans cat de multe fotografii am putut pentru a le arata specialistilor maniera in care a evoluat corpul lui Hawking pentru a ma ajuta sa fac fata provocarii", a declarat starul intr-un interviu acordat pentru cei de la Indiewire.
Cel mai bun actor principal intr-un musical/comedie
Ralph Fiennes, The Grand Budapest Hotel
Ralph Fiennes face un rol magistral in The Grand Budapest Hotel, o comedie neagra si neobisnuita. Presa de specialitate scrie chiar ca acesta a fost unul dintre cele mai bune roluri din 2014. In film, el joaca rolul lui Gustave, liftier la Grand Budapeste Hotel. Filmul prezeinta doua povesti: cea in care Madame D. (Tilda Swinton) se indragosteste de Gustave, personaj interpretat de Ralph Fiennes. Cand Madame D. este gasita moarta, acesta devine principalul suspect, el fiind cel are mosteneste o pictura scumpa. A doua poveste a filmului il prezinta pe Gustave indragostit de Agatha, o colega din hotel care este jucata de Saorise Ronan (19 ani). Aceasta este a patra nominalizare la Globurile de Aur, fara sa castige vreun trofeu.
Michael Keaton, Birdman
Birdman ne-a readus pe marile ecrane un Michael Keaton total reimprospatat, intr-un rol care ne arata ca niciodata nu e prea tarziu sa dai lovitura. In film, el joaca rolul unui actor de roluri de super erou, dar pe care fanii incep sa-l uite. FIlmul lui Inarritu este o satira, cu multe scene suprareliaste, simboluri si parabole. Iar Keaton surprinde perfect dualitatea eroului sau, macinat de suferintele uitarii, dar dominat de un ego feroce. Il joaca atat de bine, dar spune ca nu se identifica mai deloc cu el. "In termeni de personaje, cred ca este cel cu care ma identific cel mai putin. Dar acesta este rolul pe care l-am asteptat toata viata". La 60 de ani, Keanton spune ca se simte ca la 30, cand era celebru pentru rolul Batman din filmul lui Tim Burton. De atunci, Keaton a avut o cariera bogata in care a jucat de la CEO de corporatii la politisti sau tati suferinzi. Insa, rolul din Birdman poate sa ii aduca in sfarsit recunoasterea pe care o asteapta de la inceputul carierei si astfel, el ar putea lua Globul de Aur duminica si Oscarul, peste o luna. Aceasta aeste a doua nominalizare la Globurile de Aur, dupa o pauza de 13 ani.
Bill Murray, St. Vincent
Bill Murray sau "cel mai cool om de pe planeta" asa cum il supranumesc fanii sai cei mai infocati. Simpatic, natural si cu un talent innascut, Bill Murray iti intra mereu pe sub piele cu personajele sale neobisnuite. La fel de atipic este si rolul sau din St.Vincent. Originalul actor Bill Murray face echipa cu Ted Melfi (care este la debutul sau drept regizor si scenarist) pentru „Sf. Vincent” –povestea unui baietel care dezvolta o prietenie neobisnuita cu artagosul batran care locuieste in casa de alaturi. Maggie (Melissa McCarthy) este o mama singura care se muta intr-o noua casa in Brooklyn cu fiul ei in varsta de 12 ani, Oliver (Jaeden Lieberher).
Joaquin Phoenix, Inherent Vice
Joaquin Pheonix este nelipsit din sezonul premiilor. Daca anul trecut impresiona in Her, acum a venit randul sa ne uimeasca in Inherent Vice, cel mai nou film semnat de Paul Thomas Anderson. Filmul este plasat in anii '70, iar Joaquin Pheonix il joaca pe Doc Sportello, un detectiv particular din Gordita Beach, California. Cand fosta lui iubita il roaga sa investigheze disparitia unui dezvoltator imobiliar bogat, pentru care l-a parasit, Doc incepe o urmarire sub acoperire. Ametit de la consumul excesiv de marijuana, el va intra in niste situatii la limita normalului, in care sunt implicati traficanti de droguri, protestanti, rockeri, Guvernul, neo-nazisti si gangsteri. Pheonix, considerat unul dintre cei mai mari actori ai lumii in acest moment, dezvaluie fragilitatea, prapastia emotioanala in care se afla eroul sau, cu o subtilitate actoriceasca deosebita. Acest personaj traieste prin sarmul unic al lui Pheonix.
Christoph Waltz, Big Eyes
Christoph Waltz nu renunta la trofee si de aceasta data iese de sub aripa lui Quentin Tarantino si trece sub bagheta magica a lui Tim Burton. In "Big Eyes", Walter (Christoph Waltz) si Margaret Keane (Amy Adams) sunt doi artisti casatoriti care au devenit faimosi in anii '60 pentru picturile lor cu femei si copii cu ochii foarte mari. Picturile au devenit foarte populare, gasindu-se in orice benzinarie sau magazin din SUA. Intre cei doin porneste un adevarat razboi despre cine este cu adevarat autorul tablourilor. Waltz intuieste perfect si ne transmite mai departe atat ascensiunea, cat si declinul lui Walter. Pana acum, Waltz are castigate 2 Globuri de Aur.