Globurile de Aur 2015: filmul "Birdman" a primit 7 nominalizari. Vezi lista completa a nominalizatilor
4415
0
11 decembrie 2014 15:26
In aceasta duminica are loc editia cu numarul 72 a Galei Globurilor de Aur, oferitte de Asociatia Presei Straine de la Hollywoood. Anul acesta, cursa este deschisa, cu multe posibilitati in fiecare categorie, insa presa a considerat favorite in tot sezonul de premiere pelicule ca "Birdman" sau "Boyhood". Gala va avea loc in noapte de duminica, pe 11 ianuarie.
Cel mai bun film - drama:
1. Boyhood
Regie: Richard Linklater
Distributie: Eran Coltrane, Ethan Hawke, Patricia Arquette
"Boyhood" un film fara precedent, cu care Richard Linklater poate scrie istorie, este filmat in decursul a 12 ani si prezinta viata unui baiat, de la copilarie la maturitate. "Boyhood" este o creatie unica in cinematografia americana, filmat in doar 39 de zile, dar in decursul a 12 ani, aduce teme ca identitate, maturitate si evolutie. Filmul a castigat premii importante in acest sezon si ar putea da lovitura si la Oscaruri, luna viitoare.
2. Foxcatcher
Regie: Bennett Miller
Distributie: Steve Carell, Channing Tatum
Scris de Max Frye si Dan Futterman (Capote), scenariul prezinta viata lui John du Pont (Steve Carell), un milionar pasionat de timbre si pasari, si, totodata, un schizofrenic paranoic, care construieste centrul de wrestling Team Foxcatcher pe proprietatea lui din Pennsylvania. Acesta reuseste sa il convinga pe Mark (Channing Tatum), un tanar luptator, sa se pregateasca alaturi de el pentru Olimpiada de la Seul. Dornic de afirmare si constant in umbra fratelui sau mai mare, David (Mark Rufflao), tanarul se muta acasa la John Du Pont, moment care il va aduce pe marginea prapastiei. In 1996, John Du Pont l-a asasinat pe castigatorul medaliei de aur la wrestling, David Schultz (Mark Ruffalo), fratele lui Mark, despre care du Pont credea ca (asa cum s-a dovedit pe parcursul procesului) s-a implicat intr-o conspiratie internationala pentru a-l ucide.
3. The Imitation Game
Regie: Morten Tyldum
Distributie: Benedict Cumberbatch, Keira Knightley
In The Imitation Game, Benedict Cumberbatch este Alan Turing, genialul matematician britanic cu rol fundamental in deznodamantul celui de-Al Doilea Razboi Mondial dupa ce sparge codul Enigma, reusita ce permite Aliatilor sa afle planurile de razboi naziste. Intr-una dintre cele mai dureroase rasturnari de imagine ale istoriei, in 1952 lui Turing ii va fi intentat proces pentru vina de a fi homosexual, o nedreptate cu bataie lunga pentru restul vietii sale.Presa sustine deja ca rolul ii poate aduce o nominalizare la Oscar lui Benedict Cumberbatch.
4. Selma
Regie: Ava DuVernay
Distributie:David Oyelowo, Carmen Ejogo, Tim Roth
Personajele centrale ale filmului vor fi Martin Luther King, sotia sa - Coretta Scott King - si Presedintele Lyndon B. Johnson, povestea concentrandu-se pe relatia dintre King si Johnson, precum si asupra celor trei incursiuni din segregatul oras Selma (Alabama) catre Montgomery, in 1965, pentru a se obtine sustinerea Miscarii pentru Drepturi Civile.
5. The Theory of Everything
Regie: James Marsh
Distributie: Eddie Redmayne, Felicity Jones
Filmul "The Theory of Everything" se concentreaza pe relatia dintre savantul Stephen Hawking si prima sa sotie, Jane, interpretata de Felicity Jones. Ambii actori au fost laudati pentru interpretarile puternice si autentice din filmul regizat de James Marsh. Redmayne a trecut printr-o transformare dramatica si este de nerecunoscut, asa ca asta ar putea fi un bonus pentru a intrat in cursa pentru Oscaruri in 2015.
Cel mai bun film musical/comedie
1. Birdman
Regie: Alejandro González Iñárritu
Distributie: Michael Keaton, Edward Norton
"Birdman", filmul regizorului Alejandro González Iñárritu a strans cele mai multe nominalizari in acest an, la toate categoriile importante, in total 7 la numar. La patru ani dupa "Biutiful", Alejandro González Iñárritu revine cu o comedie neagra. Acest film prezinta portretul unui fost star al filmelor cu super-eroi, interpretat de Michael Keaton, care incearca sa revina in actualitate si sa aiba din nou succes cu ajutorul unei piese pe Broadway. Din distributia peliculei mai fac parte Edward Norton, Emma Stone, Naomi Watts si Zach Galifianakis.
2. The Grand Budapest Hotel
Regie: Wes Anderson
Distributie: Ralph Fiennes, Tilda Swinton
Madame D. (Tilda Swinton) se indragosteste de Gustave H, liftierul de la Grand Hotel, personaj interpretat de Ralph Fiennes. Cand Madame D. este gasita moarta, acesta devine principalul suspect, el fiind cel are mosteneste o pictura scumpa. A doua poveste a filmului il prezinta pe Gustave indragostit de Agatha, o colega din hotel care este jucata de Saorise Ronan (19 ani). Pentru acest rol, actrita are desenat un semn din nastere sau o cicatrice care nu este explicata in trailer. The Grand Budapest Hotel este cel de-al doilea film al lui Wes care are actiunea plasata in Europa, dupa The Fantastic Mr.Fox.
2. Into the Woods
Regie: Rob Marshall
Distributie: Emily Blunt, Meryl Streep, Anna Kendrick
nto the Woods este o versiune moderna ce va insuma cateva dintre basmele celebre a Fratilor Grimm si exploreaza aventurile Cenusaresei, Scufitei Rosii, Jack si Vrejul de Fasole sau Rapunzel. Toate aceste personaje vor fi interconectate de o poveste originala ce va aduce in prim plan un brutar (Chris Pine), sotia sa si o vrajitoare (Emily Blunt) care va arunca un blestem asupra lor. Johnny Depp va juca si el in rolul Lupului. Insa filmul va aduce rasturnari de poveste pentru indragitele personajele.
Pride
Regie: Matthew Warchus
Distributie: Bill Nighy, Imelda Staunton, Dominic West
La marsul Gay Pride din Londra, un grup de activisti gay decide sa stranga bani pentru a ajuta familiile minerilor aflati in greva. Dar exista o problema. Uniunea pare rusinata sa le primeasca ajutorul. Activistii nu renunta. Ei decid sa ignore Uniunea si sa mearga direct la mineri. Identifica un sat minier din Tara Galilor si pornesc cu un microbuz sa faca donatia la fata locului. Astfel incepe o poveste extraordinara a modului in care doua comunitati complet diferite se unesc pentru o cauza comuna.
St. Vincent
Regie: Ted Melfi
Distributie: Bill Murray, Melissa McCarthy
Originalul actor Bill Murray face echipa cu Ted Melfi (care este la debutul sau drept regizor si scenarist) pentru „Sf. Vincent” –povestea unui baietel care dezvolta o prietenie neobisnuita cu artagosul batran care locuieste in casa de alaturi. Maggie (Melissa McCarthy) este o mama singura care se muta intr-o noua casa in Brooklyn cu fiul ei in varsta de 12 ani, Oliver (Jaeden Lieberher).
Fiind obligata sa lucreze peste program, ea nu are de ales decat sa-l lase pe Oliver in grija vecinului lor, Vincent (Bill Murray), un pensionar badaran, cu o inclinatie spre alcool si jocuri de noroc. Astfel, se naste o prietenie ciudata, in aceasta pereche improbabila. impreuna cu o dansatoare erotica gravida numita Daka (Naomi Watts), Vincent il ia pe Oliver cu el peste tot unde se opreste de-a lungul unei zile – pista pentru curse, clubul de striptease, barul Local. Vincent il ajuta pe Oliver sa creasca, in vreme ce Oliver incepe sa vada in Vincent ceva ce nimeni altcineva nu poate vedea: un om neinteles cu o inima buna.
„Anul Nou care n-a fost” a fost unul dintre preferatele criticilor la Festivalul de Film de la Veneția.