Patru lungmetraje intra anul acesta in cursa pentru trofeul acordat Celui mai bun film, la Gala Premiilor Gopo: Toata lumea din familia noastra (r. Radu Jude), Despre oameni si melci (regia: Tudor Giurgiu), Visul lui Adalbert (r. Gabriel Achim) si Undeva la Palilula (r. Silviu Purcarete). Cea de-a saptea editie a Premiilor Gopo va avea loc pe 25 martie, la Opera Nationala din Bucuresti si va fi transmisa pe TV de ProCinema.
DESPRE OAMENI SI MELCI (Romania-Franta, 2012)
Regia: Tudor Giurgiu
Distributie: Monica Barladeanu, Andi Vasluianu
Monica Barladeanu si Andi Vasluianu sunt protagonistii unui film deosebit, cu o poveste originala, marca Tudor Giurgiu. 1992, Cimpulung Muscel. Fabrica de masini ARO a dat faliment si urmeaza sa fie privatizata intr-o saptamana. Va fi cumparata de o companie franceza care intentioneaza sa o transforme intr-o crescatorie de melci. Dintre cei 3000 de muncitori pe care fabrica ii are in prezent, doar 300 isi vor pastra locul de munca. George Petrescu, liderul de sindicat (sotul Anei, tatal lui Viorel) traieste cu o suma modica lunara, la fel ca toti ceilalti muncitori din oras. Neputand sa doarma intr-o noapte, vede o reclama la televizor despre o banca de sperma care plateste 50 dolari pentru fiecare donatie. Asa ii vine idea nebuneasca de a salva fabrica si locurile de munca ale colegilor sai. Daca 1000 dintre muncitori isi vand sperma timp de o saptamana, ar putea strange suficienti bani pentru a salva fabrica de la faliment. Asa, ar putea sa dea din nou drumul la productie si toata lumea ar avea din nou de lucru. Despre oameni si melci este unul dintre cele mai mai vizionate filme romanesti din ultimul deceniu.
TOATA LUMEA DIN FAMILIA NOASTRA (Romania-Olanda, 2012)
Regia: Radu Jude
Distributie: Serban Pavlu, Mihaela Sirbu
"Toata lumea din familia noastra" trateaza cu umor povestea trista a unui tata si a fiicei lui, care vor sa petreaca impreuna o vacanta ca-n rai, insa deocamdata sunt prinsi in iadul relatiilor de familie de pe pamant. Filmul ii are in rolurile principale pe Serban Pavlu, Sofia Nicolaescu, Gabriel Spahiu, Mihaela Sirbu si cu aparitia extraordinara a cunoscutilor actori Tamara Buciuceanu-Botez, Stela Popescu si Alexandru Arsinel. Scenariul este semnat de Radu Jude si Corina Sabau, autoarea romanului "Bloc 29, apartamentul 1".
UNDEVA LA PALILULA (Romania, 2012)
Regia: Silviu Purcarete
Distributie: George Mihaita, Razvan Vasilescu
Undeva la Palilula spune povestea lui Serafim, un tanar doctor, care primeste repartitie pe termen scurt la spitalul din Palilula, un orasel pierdut undeva pe harta tarii, urmare a decesului precedentului medic pediatru, nea Pantelica. Palilula este un loc unde derizoriul coexista cu lucruri fermecatoare; in spital, bolnavii sunt perfect sanatosi, iar una dintre distractiile lor preferate este sa asiste la disectiile de la morga. Restul populatiei e imbecila si fermecatoare, izolata pentru eternitate in betie, petreceri si orgii. Schimbarile de regimuri politice, mortile, incendiile si inundatiile, nici una dintre aceste modificari majore, zguduitoare, ale lumii exterioare nu ii perturba. Alternativ agitati si puturosi, fericiti si melancolici, sunt mereu acolo, impreuna, in centrul lumii, pe terasa cu oleandri, la spital si la hotelul Boema. Serafim se adapteaza treptat lumii din oras si ajunge, intr-un final, fara voia sa, sa-i apartina.
VISUL LUI ADALBERT (Romania, 2012)
Regia: Gabriel Achim
Distributie Gabriel Spahiu, Doru Ana
Visul lui Adalbert este o comedie neagra bazata pe o intamplare petrecuta in realitate intr-o fabrica de pe vremea comunismului. E 8 mai 1986, ziua aniversara a Partidului Comunist Roman. O zi celebrata cu mare pompa, ipocrizie si teama in toate fabricile din tara. Pe langa conotatiile politice, evenimentul are loc la doar doua saptamani de la explozia de la Cernobal. Dar, mai important pentru romani, aceasta este ziua cand Steaua Bucuresti castiga Liga Campionilor, pentru prima si ultima oara in istoria fotbalului romanesc.
Aceasta este povestea primei nave de transport americane capturate de pirați în ultimele două secole.