Hollywood-ul adora revenirile in forta, iar mogulul american de 59 de ani, Harvey Weinstein stie exact cum sa faca asta. Dupa ani de zile in care era aproape de pragul falimentului din cauza deciziilor si investitiilor proaste, Harvey Weinstein, co-fondatorul Miramax Films si The Weinstein Company, ar putea da lovitura in acest an la Gala Premiilor Oscar.
Trei dintre filmele produse de el anul trecut au strans in total 15 nominalizari la Oscar in editia din 2012: The Artist , filmul mut considerat revelatia anului a obtinut 10 nominalizari, printre care si la categoria cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun actor in rol principal si cea mai buna actrita in rol secundar.
Meryl Streep si Michelle Williams se bat pentru trofeu la categoria cea mai buna actrita in rol principal pentru rolurile din The Iron Lady, respectiv My Week With Marilyn, ambele produse sau distribuite de The Weinstein Company.
Desi acum se afla din nou pe culmile succesului, cu cativa ani in urma americanul Harvey Weinstein si fratele sau se luptau cu falimentul, iar compania infiintata de cei doi, The Weinstein Company avea datorii de peste 500 de milioane de dolari. Insa, cei care il cunosc, stiau ca Harvey va gasi o solutie si va reveni in glorie.
“Stiam dintoteauna ca va reveni. Numai un prost l-ar da laoparte din aceasta industrie. Are o intuitie incredibila si se pricepe sa aleaga filme, e perseverent. Putini producatori de la Hollywood ar fi pariat pe The Artist, dar el a avut curaj, iar intuitia sa a dat din nou roade. Este un tip neobisnuit in peisajul actual de la Hollywood” a scris de curand Vicky War, redactor la Vanity Fair.
Cei de la Hollywood au fost complet fascinati de The Artist, un film cu totul neobisnuit pentru epoca actuala. Alb-negru, fara dialoguri si cu doar 2 minute de muzica, filmul regizat de Michel Hazanavicius, are mari sanse sa castige premiul Oscar pentru cel mai bun film. Insa, asta se datoreaza curajului lui Weinstein care a preferat sa promoveze un film mut, intr-o era in care blockbusterele 3D fac legea in cinematografe.
In 2009, cand compania sa era aproape de faliment, Harvey Weinstein si-a folosit talentul si instinctul si a ales sa promoveze un film mai putin popular, The King’s Speech. Nu numai ca a castigat numeroase premii si a devenit cel mai bun film al anului, dar a scos din faliment studioul The Weinstein Company.
La sfarsitul anilor '70, Harvey Weinstein punea bazele Miramax Films, care a devenit rapid cel mai popular studio de filme independente din istorie. A lansat filme ca "Sex, Lies, and Videotape", regizat de Steven Soderbergh, "The English Patient", "Pulp Fiction".
In 1993, dupa succesul pe care l-a avut filmul "The Crying Game", Disney a cumparat Miramax pentru 80 de milioane de $. Weinsten s-a asigurat ca ramane la conducere si ca isi continua proiectele independente.
In 2005, fratii Weinstein au parasit Miramax si si-au construit propriul studio. Acestia au atras dupa ei nume sonore ca Quentin Tarantino sau Robert Rodriguez, cu care au lucrat timp de 10 ani la Miramax in departamentele de productie.
Relatia fratilor Weinstein cu Michael Eisner, cel care se afla la conducerea Disney in 2005, s-a racit din cauza documentarului facut de Michael Moore, Farenheit 9/11, pe care fratii Weinstein l-au distribuit, desi Eisner era impotriva promovarii acestui proiect.
Harvey Weinstein este unul din cei mai apreciati oameni din industrie, pentru modul in care a reusit sa transforme nisa filmelor independente intr-o adevarata industrie. Insa, a fost criticat si pentru faptul ca obisnuieste sa editeze si sa renunte la multe scene din filme. Metodele sale nu au fost agreate de multi, insa acesta a explicat: "Nu tai din filme de placere, ci o fac pentru ca proiectul sa aiba succes si sa fie profitabil. Eu mi-am dedicat viata acestei industrii si iubesc filmele".
Insa, personalitatea impulsiva si colerica l-a adus de multe ori in mijlocul unor scandaluri, dupa ce s-a certat cu jurnalisti sau alti producatori. Weinstein a fost acuzat ca le-a boicotat campaniile de promovare ale rivalilor sai, inclusiv pe cea a lui Slumdog Millioanre care, in 2008, candida la Oscar impotriva filmului The Reader, produs de The Weinstein Company.
Weinstein a fost numit de rivali ca fiind "un tiran fara suflet". In acest moment, mogulul este in plin proces cu realizatorii animatiei Hoodwinked 2, care ii cer daune de 90 de milioane de dolari, motivand ca acesta a angajat peste 17 scenaristi ca sa revada scriptul, au fost platiti tarziu si ca nu au putut lucra in conditi normale.
Indiferent de micile scandaluri care il inconjoara, Harvey Weinstein ramane unul dintre cei mai influenti oameni din industrie, apreciat pentru curajul si modul in care este capabil sa aduca pe marile ecrane filme neobisnuite.
Aceasta este povestea primei nave de transport americane capturate de pirați în ultimele două secole.