Donald Trump a devenit al 45-lea presedintele al Statelor Unite ale Americii. Anuntul a avut miercuri efectul unei bombe in lume, dar si la Hollywood unde, cu exceptia lui Clint Eastwood, care si-a declarat dragostea pentru noul stapan al lumii, multi artisti si scriitori americani s-au aratat socati de aceasta veste, scrie Le Figaro.
Vedetele isi exprima nemultumirea pe retelele de socializare si in mass-media. La auzul vestii, actrita Mia Farrow a marturisit ca vrea sa plece in exil in Irlanda. ''Am deja pasaportul pentru Irlanda'', a scris aceasta.
Michelle Rodriguez, vedeta latino din saga ''Fast and Furious'', s-a aratat si ea indignata: ''Ma intreb cand, in istoria Americii, femeile vor fi cu adevarat celebrate, nu numai ca mame sau surori, ci ca fiinte umane capabile sa conduca''.
Pe contul sau de Twitter, Chris Evans, interpretul Captain America din productiile Marvel, a comentat victoria anuntata a lui Donald Trump: ''Este o noapte jenanta pentru America. Am lasat un propagant al urii sa ne conduca marea noastra natiune. Ne-am lasat viitorul pe mainile unui tiran. Sunt devastat''.
Pentru Douglas Kennedy, ''victoria anuntata a lui Donald Trump este un seism''. Intr-un interviu acordat Europe 1 in aceasta dimineata, scriitorul a declarat: ''Sunt socat, este un traumatism imposibil de imaginat. Ne vom trezi maine dimineata intr-o lume total diferita. Trump este un rasist, este obsedat de putere, este prieten cu Putin... Pe langa Trump, George W. Bush este un Chateaubriand!''.
Realizatorul si producatorul Judd Apatow nu si-a menajat exprimarea: ''Situatia este terifianta si dezamagitoare. Lui Trump nu ii pasa de voi. Este un proprietar de cazino care stoarce cu bucurie ultimul ban de la o batrana. Nu este un salvator''.
Actrita si producatoarea Rashida Jones si-a exprimat pe Twitter supararea, in cateva cuvinte: ''As vrea sa dispara''.
Actorul Adam McKay, inca in stare de soc, a reactionat si el: ''Cel mai rau lucru in seara asta este rasa umana. Deoarece pentru America lui Trump schimbarile climatice nu mai sunt considerate o problema majora''.
Poetul si romancierul Carl Hancok Rux a declarat pentru Matins de France Culture: ''Mi se pare incredibil de trist. Nu este devastator numai pentru America, ci pentru intreaga lume. Cred ca lasa sa se vada ceva din fragilitatea democratiei americane. Rasismul, misoginismul, violenta, ignoranta din aceasta campanie ma sperie. In viata mea n-am vazut un politician mai putin educat in privinta modului in care functioneaza democratia in ziua de azi. El este produsul televiziunii. Asta ma face sa cred ca nu este singur in ignoranta sa''.
Asemanatoare este si consternarea exprimata de Judith Thurman, scriitoarea si jurnalista la New Yorker. ''Acest rezultat demonstreaza ca traim in tara in care exista doua Americi. Astazi, toata lumea este siderata. Maine ne vom trezi si vom intelege amploarea prejudiciului. Este triumful urii celuilalt. Asta a castigat in aceasta seara'', a spus Thurman, potrivit sursei citate.