marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Ice Age 4: neamuri multe, afaceri de familie

Ajunsa la cea de-a patra pelicula, seria Ice Age se dovedeste inca in forma: fructifica la maxim prezenta celei de-a treia dimensiuni, are zvac si o caruta de personaje noi reusite. 

Ice Age 4: neamuri multe, afaceri de familie

 

   In sala de cinema incalzirea la Epoca de Gheata 4 se face cu un scurtmetraj animat avand-o in centru pe Maggie Simpson din clanul The Simpsons. Nu va temeti deci cand in loc de Manny & compania dati peste o gradinita usor dementa. Dureaza doar cateva minute, e foarte comic si, ca inaintea unui concert al unei trupe mari, merge bine o deschidere de calitate.  Mie unul acest Longest Daycare mi-a adus aminte de un Pixar de demult, Tin Toy.

   Ice Age 4 incepe cu nelipsitul si hilar-contagiosul Scrat, evident in goana lui obisnuita dupa ghinda aceea seducatoare. Pentru fanii inraiti ai personajului si ai seriei Ice Age, sentimentul de deja vu e perfect justificat. Ce se vede pe ecran e o “reluare”. Scurt metrajele Scrat’s Continental Crack-Up (partile 1 si 2) s-au vazut deja, iar aici ele sunt integrate intr-o poveste mai mare si devin un soi de cauza primordiala. Uitati deci de lectiile de la scoala si considerati ca separarea continentelor s-a produs din cauza lui Mad Scrat. Astfel Manny, Sid si Diego ajung despartiti de Ellie si Peaches, cea din urma devenita de la ultimul Ice Age incoace o adolescenta-mamut-tipica cu un look a la Cameron Diaz.

   Povestea din Ice Age 4 seamana nespus cu multe altele. Cand Peaches ii spune lui Manny “I wish you weren’t my father” e leit Home Alone. Cand animalele pornesc la drum seamana chiar cu Ice Age-ul anterior, Dawn of the Dinosaurs, iar micile momente dramatice (membrii de familie despartiti de fenomene naturale) au un aer comun cu Happy Feet 2-ul de la inceputul anului. Cum depasesc producatorii aceasta chestiune neplacuta? Le cer scenaristilor o droaie de personaje noi. De la Captain Gutt si pana la ultimul memebru al echipajului de pirati de pe iceberg-ul plutitor, toate sunt surprinzatoare, folosite creativ si generatoare de amuzament. In plus producatorii folosesc abil efectele 3D, pop out-urile filmului fiind generoase, fara sa para nicaieri fortate.

   Renuntand la gasca celor trei prieteni cu probleme si oferindu-le mai putin timp pe ecran, Ice Age a alunecat film cu film catre o atmosfera familista pe care o intregeste deplin in Continental Drift. Aici pelicula nu se fereste nici de salonul de geriatrie din care o pescuieste pe bunica lui Sid, o voce excelenta a Wandei Sykes si o prezenta comica garantata 100%, nici de gasca de mamuti adolescenti fara prea multa minte. Aici una dintre voci ii apartine lui Nicki Minaj. 

   Pana si singuraticul Diego capata un interes amoros pentru o felina pirat din tabara adversa, Shira, cu vocea imprumutata de Jennifer Lopez. Iar ca mesajul “We Are Family” sa fie batut pana la ultimul cui… se canta si se danseaza – o premiera absoluta pentru seria Ice Age. Blasfemie, vor indruga fanaticii seriei. Nici vorba. Momentul are verva, e facut cu bun gust si te lasa cu zambetul pe buze. In plus dulcegaria mesajului familist, educativ e balansata de cateva replici intepatoare, momente indraznete, trimiteri cinematografice (de la Piratii din Caraibe la Braveheart) si alunecari tematice in zone neobsinuite seriei cum ar fi taramul imaginar al sirenelor. Rezultatul per ansamblu e savuros si ofertant. 

   Varful lui Ice Age 4 vine odata cu un mesaj actual si dur pe teme ecologice servit cu subtilitate. Fata de Madagascar-ul 3 care ajungea la concluzia absurda, prin gura personajelor sale, ca circul e un loc unde animalele se simt bine si fac lucruri de placere (ce revoltator!), Ice Age 4 loveste eco-brutal. Unul din personaje ii intreaba pe opossumii Crash si Eddie daca nu se tem de sfarsitul lumii, de schimbarile majore etc. Raspunsul lor “Sa-ti spunem un secret: suntem foarte, foarte prosti” l-am citit ca o ironie cruda fata de specia umana si comportamentele ei. Poate mi s-a parut.

   Verdict: 3½/5, foarte bun

   Pentru: familia extincta, pardon EXTINSA 


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies