marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

In spatiu nimeni nu iti poate auzi rasul. Iron Sky: cum sa faci un film cu banii fanilor, stransi pe net

Unii l-au comparat la efecte speciale cu celebrul Transformers, in timp ce altii spun ca le-a adus aminte de Inglourious Basterds al lui Quentin Tarantino. Iron Sky, probabil cel mai popular film realizat prin crowdfunding, adica bani obtinuti din donatii pe net de la fani va rula in aceasta saptamana in cinematografele din Romania.

In spatiu nimeni nu iti poate auzi rasul. Iron Sky: cum sa faci un film cu banii fanilor, stransi pe net

In spatiu nimeni nu iti poate auzi rasul - suna un comentariu din presa americana la adresa filmului care abunda in scene absurde. Iron Sky, regizat de Timo Vuorensola, este o comedie SF despre nazisti care s-au retras pe Luna in 1945, unde si-au construit o baza sub forma unei svastici, si se intorc in 2018 sa atace Pamantul cu o flotila de nave spatiale care arata ca niste farfurii zburatoare. Filmul a avut un buget de 7,5 milioane de euro, la care au contribuit cu donatii sute de mii de fani si cateva zeci de mici investitori, comunitatea Iron Sky avand in prezent circa 200.000 de fani. 10% din bugetul filmului vine de la fani ale caror nume apar pe genericul de final.


Filmul in sine este o parodie care al carui scenariu te lasa in multe momente cu gura cascata. Nu este un film corect politic iar Hollywoodul nu s-ar fi incumetat niciodata sa fac un astfel de lungmetraj fie el si comedie/parodie.

"Am vrut sa facem o satira in care sa aratam cum trateaza secolul XX razboiul. In 2005 ne-am gandit sa facem un film despre nazisti care locuiesc pe luna deoarece exista foarte multi oameni care inca mai cred acest lucru, asa ca ne-am zis… de ce sa nu intruchipam aceasta credinta”, a explicat regizorul finlandez Timo Vuorensola care a readus in discutii noile metode de finantare si potentialul internetului in realizarea filmelor independente. Vuorensola a reusit sa stranga 300.000 de euro din crowdfunding (bani veniti de la fani) si aproximativ 680.000 de euro din crowd investement (bani furnizati de investitori privati).

 


"Fara cei aproape un milion de dolari veniti din donatii online nu am fi putut sa realizam acest film. Asa ca daca nu-ti place filmul, da vina pe internet" a declarat glumind Timo Vuorensola. Filmul a strans pana cum din cele cateva tari in care s-a lansat 8 milioane de dolari, insa pelicula nu a fost lansata in SUA. ”Iron Sky” a fost vandut in peste 80 de teritorii, mai mult decat oricare alt film finlandez, iar succesul, spune cineastul Timo Vuorensola, i se datoreaza comunitatii online de fani. Pelicula a fost realizata in 6 ani si are o distributie din care mai fac parte Julia Dietze, Christopher Kirby si Gotz Otto. Soundtrackul este semnat de Laibach.


Regizorul a dezvaluit ca lucreaza deja la o continuare a filmului. De ce? Ii plac bataliile in spatiu. "Sunt foarte pasionat de navele spatiale si de bataliile in spatiu. Am lucrat la un nivel inalt pentru a desena armele, bazele spatiale si navale. Multi au comparat efectele speciale pe care le-am realizat cu cele din Transformers. Noi le-am facut insa cu bugetul pe care Michael Bay il are doar pentru catering."


Potrivit lui Timo Vuorensola, dupa lansarea trailer-ului pe internet, au inceput sa curga oferte din partea fanilor care erau de acord sa dea anumite sume de bani pentru a ca filmul sa fie produs. A ramas uimit cand un fan neamt a donat 60.000 de euro.


„Cea mai mare donatie din partea fanilor Iron Sky, a venit, surprinzator, din partea unui neamt: 60.000 de euro, in conditiile in care filmul era despre nazisti. Dupa ce am strans 300.000 de euro din donatiile fanilor am mers la diversi investitori si le-am zis cat am reusit sa strangem si daca contribuie si ei.

Ma gandeam ca fanii vor dori sa se implice sa-mi schimbe scenariul sau finalul filmului doar ca mi-au dat bani. I-am facut sa inteleaga ca vor avea zero implicare in aceste chestiuni. Metoda aceasta de crowdfunding presupune ca fiecare fan care a investit va primi o parte din bani dupa ce filmul incepe sa faca profit", a declarat regizorul.

In 1945 nazistii au fost trimisi pe luna. In 2018 se intorc. Nestiuti de nimeni, cercetatorii din fortareata nazista New Swabia din Antarctica au plecat in 1945,cu rachete spatiale, spre Luna. Aici, in completa izolare fata de restul umanitatii, este in plina desfasurare construirea unei intregi armate de navete spatiale, intr-o baza sublunara cunoscuta sub numele de Soarele negru, scopul fiind cucerirea lumii intregi. Este anul 2018, iar misiunea "Blitzkrieg-ul lunar" sta sa inceapa. Nazistii aterizeaza la New York, dar agenta secreta Renate nu are de gand sa-i lase sa castige prea usor.

 

Succesul de care s-a bucurat filmul in tarile nordice l-a facut pe regizor sa anunte nu doar un Iron Sky 2, ci si o miniserie bazata pe aceeasi tema. In plus Timo Vuorensola va regiza romanul grafic I Killed Adolf Hitler al creatorului de benzi desenate John Arne Sæterøy (Jason). Doi asasini profesionisti britanici sunt trimisi inapoi in timp ca sa-l omoare pe liderul nazist.Filmarile la "I Killed Adolf Hitler", care dispune de un buget de peste 10 milioane de dolari, vor incepe la inceputul anului 2013.



Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies