Cel mai prestigios Festival de film din Europa isi deschide portile pe 16 mai pentru a 65-a editie. Festivalul de Film de la Cannes este considerat un eveniment cinematografic plin de grandoare, rafinament si mai ales, plin ochi de filme impresionante. Lista din acest an a peliculelor din competitie este extraordinara, dar nu exista nici o regizoare in cursa pentru marele premiu, ceea ce a facut presa straina sa se intrebe ce au cei de pe croazeta cu femeile regizor.
Din istoria de 65 de ani a Festivalului de la Cannes o singura data a castigat o femeie, Jane Campion, cea care a impresionat pe toata lumea in 1993 cu "The Piano". Drama plasata la mijlocul secolului al XIX-lea a pianistului mut si a fiice sale ramane un film de referinta in cultura cinematografica, din care au facut parte Harvey Keitel, Holly Hunter si Anna Paquin.
The Piano a adus-o pe Jane Campion pe lista numelor grele de la Hollywood in anii '90. La editia cu numarul 66 a premiilor Oscar ea devenea a doua femeie din istorie nominalizata la categoria cel mai bun regizor, Hunter a primit Oscarul pentru rol principal, iar micuta Anna Paquin, care avea doar 11 ani castiga primul ei Oscar, pentru rol secundar, devenind a doua cea mai mica actrita care a obtinut ravnita statueta.
Dupa 19 ani de cand a castigat Palme D'Or-ul, Jane Campion ramane singura femeie din istorie care a reusit sa smulga marele premiu pe croazeta in fata multor alti cineasti celebri. In acel an in competitie s-au mai aflat regizori celebri ca Steven Soderbergh ("King of the Hill"), Joel Schumacher ("Falling Down"), Kenneth Branagh ("Much Ado About Nothing")
In 2009, regizoarea a fost prezenta din nou la Cannes, cu Bright Star, si atunci criticii se intrebau daca va reusi perfomanta de a castiga a doua oara.
Regizoarea de 58 de ani, nascuta in Noua Zeelanda, a marturisit intr-un interviu pentru The Guardian oferit in 2009, care este statutul femeilor intr-o industrie dominata de barbati: "Studiourile de film au o structura veche, nu au incredere in femei, iar noi stim asta. Desi in scoli exista numere egale de locuri atat pentru fete, cat si pentru baieti, ceva se intampla pe parcurs si barbatii trec in fata" a spus aceasta.
Faptul ca nici in 2012 nu exista nici o regizoare in competitia pentru Palme D'Or i-a facut pe cei de la Indiewire sa scrie ca prestigiosul festival se intoarce in timp si ca este un punct slab al competitiei si care nu aduce nici un serviciu industriei. "Faptul ca femeile cu viziuni puternice sunt lasate deoparte la Cannes este o dovada de misoginism din partea juriului de la Cannes", mai scriu cei de la Indiewire, care cred ca industria nu va progresa niciodata daca nu li se ofera si femeilor un loc mult mai vizibil in competitia oficiala.
Aceasta este povestea primei nave de transport americane capturate de pirați în ultimele două secole.