marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Jane Campion, singura femeie recompensata cu Palme d'Or, va fi presedintele Juriului la Cannes in 2014

Regizoarea neozeelandeza Jane Campion, singura femeie care a castigat trofeul Palme d'Or, pentru filmul "Pianul", va prezida juriul celei de-a 67-a editii a Festivalului de la Cannes (14 - 25 mai), au anuntat, marti, organizatorii.

Jane Campion, singura femeie recompensata cu Palme d Or, va fi presedintele Juriului la Cannes in 2014

"Este o mare onoare pentru mine sa fiu aleasa pentru a prezida acest juriu. Si, ca sa spun adevarul, sunt foarte nerabdatoare", a declarat intr-un comunicat celebra cineasta in varsta de 59 de ani. In 2013, juriul festivalului a fost prezidat de regizorul american Steven Spielberg.

 

Jane Campion reprezinta un caz unic in istoria Festivalului de la Cannes. Este singura femeie care a obtinut trofee Palme d'Or atat pentru scurtmetraj, cat si pentru lungmetraj: pe primul in 1986, pentru scurtmetrajul "Peel", iar al doilea in 1993, pentru lungmetrajul "Pianul". Acest film i-a adus si

Oscarul pentru cel mai bun scenariu, intimp ce Holly Hunter a castigat pentru rolul din acest film premiul pentru interpretare pe Croazeta si Oscarul pentru cea mai buna actrita. "Cineast major si un pionier neobosit", potrivit organizatorilor, Jane Campion este, totodata, prima femeie-regizor care va prezida juriul de la Cannes. Precedentele femei care au prezidat juriul de pe Croazeta au fost actrite - Isabelle Huppert in 2009, Isabelle Adjani in 1997 si Liv Ullmann in 2001.

 

"Cannes este un loc legendar si surprinzator, in care actorii se releva, filmele isi gasesc producatorii si carierele incep. Stiu acest lucru: mi s-a intamplat chiar mie!", a adaugat Jane Campion.

Provenind dintr-o familie de artisti, Jane Campion a studiat antropologia, apoi pictura, inainte de a se orienta spre cinematografie. In 2013, cineasta neozeelandeza a revenit la Cannes pentru a prezida juriului sectiunii Cinéfondation si al celei de scurtmetraje.

Jane Campion a impresionat in 2013 si in domeniul televiziunii, unde a obtinut un mare succes in randul publicului si al criticilor de specialitate cu ajutorul serialului "Top of the Lake", o coproductie americano-australo-britanica, pe care a regizat-o si a turnat-o in Noua Zeelanda.

 

Sursa: Mediafax.ro

 


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies