marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Jean-Luc Godard: "Filmul a ajuns intr-o epoca moarta!" Cele mai bune filme ale regizorului care ignora Hollywood-ul

A regizat peste 95 de filme iar anul trecut a primit premiul Oscar pentru intreaga actrivitate, insa nu a asistat la gala; Jean-Luc Godard, regizorul care a schimbat fata cinematografiei franceze in anii ’60- ’70, este considerat cel mai radical dintre cineastii Noului Val francez si unul dintre "copiii teribili" ai cinematografiei mondiale.

Regizorul de 80 de ani, nascut la Paris si educat la Sorbona a oferit ( surprinzator pentru stilul sau restras) un interviu pentru publicatia The Guardian in care declara ca s-a ajuns intr-o epoca "moarta" a filmului si se intreaba ce este de facut. 

Godard este cunoscut pentru ideile sale comuniste si pentru faptul ca mereu a avut o parere proasta despre Statele Unite ale Americii si Hollywood. Desi filmul sau "Cu sufletul la gura/ A bout de souffle" (1960) a devenit un clasic si l-a facut celebru, transformandu-l pe regizor intr-unul din promotorii "noului val" francez, Godard a refuzat constant ofertele marilor studiouri si a facut aproape toate filmele  sale din bani putini, in limba sa natala.

Jean-Luc Godard a gasit si solutia la criza economica prin care trece Europa in aceasta perioada. Un admirator al culturii grecesti, regizorul a gasit o solutie ingenioasa pentru a scapa Grecia de colaps financiar: "Daca am pune deoparte 10 euro de fiecare data cand folosim cuvantul <<deci>> si am dona acesti bani catre Grecia, criza ar disparea intr-o zi."

Comentand ceea ce Grecia Antica a lasat mostenire umanitatii, Jean-Luc Godard a adaugat: "Grecii ne-au daruit logica. Le datoram asta lor. Aristotel este cel care a creat conceptul <<deci>>. Il folosim in cele mai diverse situatii. De exemplu, spunem <<Nu ma mai iubesti, deci...>>, <<Te-am prins cu un alt barbat in pat, deci...>>. Utilizam acest cuvant zilnic, in tot felul de discutii. Ar trebui sa incepe sa platim pentru ceea ce Aristotel ne-a oferit".

Sa iei legatura cu celebrul regizor francez este aproape o misiune imposibila care le-a dat mari batai de cap pana si Membrilor Academiei Americane de Film in 2010 cand trebuiau sa-l premieze. Regizorul a refuzat sa se prezinte la gala. Numarul sau de telefon este un secret, realizeaza scenariile la masina de scris, refuza internetul din principiu si uraste calatoriile lungi cu avionul. A dezvaluit chiar ca a furat bani de multe ori pentru a-si finanta filmele.

“Au bout du souffle”, “Le petit soldat”,” Bande à part” sau “Pierrot le Fou” au devenit filme repere in istoria cinematografiei. Iata o lista cu cele mai bune filme ale sale.

1. Breathless (1960) e filmul de debut cu care legendarul regizor francez si-a "construit" numele de "taticul" cinemaului post-modern. Filmul a influentat cultura pop si a fost interzis in mai multe tari. O drama fantastica cu Jean-Paul Belmondo, Jean Seberg si Henri-Jacques Huet despre un hot marunt care ucide din greseala un politist si vrea sa fuga in Italia alaturi de femeia de care s-a indragostit. Este avangardist, chic si surprinde fantastic atmosfera Parisului din anii '60.


 

2. Bande à Part/ Band of Outsiders (1964) Unul dintre cele mai usoare filme din perioada de inceput a maestrului o aduce in prim plan pe Anna Karina ( pe atunci nevasta lui Godard) in aventura unor indivizi cu o pasiune pentru filmele de mana a doua de la Hollywood , care planuiesc sa dea o spargere.

3. Le Mepris/ Contempt (1963)  Un film despre arta de a face filme, Le Mepris este una din capodoperele lui Godard. Paul (Michel Piccoli) si Camille Javal (Brigitte Bardot) locuiesc in Roma. El este scriitor si inchipuindu-si ca incepe sa fie dispretuit, vrea sa-i demonstreze lui Camille ca este un tip exceptional.


4. Pierrot le Fou ( 1965)/ Pierrot nebunul este o apropiere de poezia moderna si o cautare disperata a iubirii nebune si a aventurii postromantice. Jean-Paul Belmondo si Anna Karina se "cionesc" intr-o drama muzicala in care Marianne prefera discurile si dansul si nu este compatibila cu intelectualul Ferdinand, care iubeste lectura si scrisul. Filmul a fost nominalizat la premiile BAFTA

5. Alphaville (1965) Godard creeaza o lume a viitorului si o pleaseaza intr-un Paris modern. Un SF cu elemente de film negru in care un detectiv american, Lemmy Caution, ajunge in Alphaville un oras futuristic de pe o alta planeta, condusa de un om de stiinta malefic care a scos in afara legii iubirea. Filmul a castigat marele premiu  la Festivalul de Film de la Berlin in 1965.

6. Film Socialisme (2010). Cea mai recenta pelicula a celebrului regizor Jean-Luc Godard, “Film Socialism" este asa cum l-a descris regizorul "o simfonie in trei parti" in care ai senzatia ca regizorul rade de tine. O croaziera pe Mediterana, conversatii in mai multe limbi, incercarea unor parinti de a se explica in fata copiilor lor pe teme ca Libertate, Egalitate si Fraternitate, si o trecere prin sase locuri in care s-au nascut mituri false sau adevarate – Egipt, Palestina, Odessa, Hellas, Napoli si Barcelona. Totul se termina cu un simplu "No Comment".


7. Le Petit Soldat (1963).  Primul film al lui Godard cu Anna Karina si primul in care trimite explicit mesaje politice - despre situatia din Algeria. Scenele de tortura au facut ca filmul sa fie interzis timp de 3 ani in Franta. In timpul razboiului algerian de independenta din Franta, o tanara frantuzoaica din Geneva, apartinatoare a unui grup de extrema-dreapta, si un terorist de extrema-stanga se intalnesc intamplator si se indragostesc pe loc.



 


 

Cele mai citite

Pro Cinema prezintă Mo, pelicula premiată a Danei Rogoz și a soțului său, Radu Dragomir

Prima producție independentă în care Dana Rogoz joacă rolul principal pune o mulțime de probleme morale și se joacă cu percepția generală despre cât de vinovate sunt victimele agresiunilor.

Citeste mai mult ►

Modifică setările cookies