Accident de elicopter, operatie de inima, infarct: este un miracol ca legendarul actor Kirk Douglas inca mai traieste, insa lupta sa cu moartea nu a reusit decat sa-l faca mai puternic. Pe 9 decembrie, Kirk Douglas implineste 96 de ani, iar cinefilii din intreaga lume nu pot trece cu vederea un monstru sacru al cinematrografiei, cariera sa impresionanta si viata sa uimitoare.
GALERIE FOTO Imagini inedite din viata si cariera lui Kirk Douglas
Kirk Douglas, pe numele lui real, Issur Danielovitch, a uimit lumea in peste 80 de filme, a supravietuit unui accident de avion si unui infarct iar la 96 de ani arata impresionant.Kirk Douglas, fiul unor imigranti evrei rusi, a jucat in aproximativ 80 de filme, multe devenite clasice. Printre acestea se numara "Spartacus", "The Bad and the Beautiful", "Lust for life", "Paths of Glory", cu care Kirk Douglas a devenit o legenda a Hollywoodului. In urma cu 50 de ani era considerat a fi cel mai apreciat actor al lumii.
Putini actori se pot lauda cu o cariera ca cea a lui Kirk Douglas, care a revolutionat industria cinematografica, devenind el insusi o industrie. A fost nominalizat de trei ori la Oscar, pentru "The Champion" in 1950, "The Bad and the Beautiful" (1952) si "Lust for Life" (1956), dar n-a castigat niciodata ravnita statueta. Insa i s-a acordat un Oscar pentru intreaga cariera in 1996. Desi au trecut 52 de ani de la cel mai cunoscut film al sau, Spartacus, iar viata n-a fost deloc blanda cu el, Kirk Douglas si-a pastrat memoria si simtul umorului intacte.
Kirk Douglas a fost singurul baiat dintre cei 7 copii ai unui cuplu de evrei rusi, care au reusit sa ajunga in New York, moment in care si-au schimbat numele de familie in Demsky. Douglas a trait intr-o saracie lucie, iar membrii comunitatii evreiesti din New York au vrut sa-l ajute financiar pentru ca acesta sa poata continua scoala. “Am stiut de mic ca vreau sa devin actor, din clasa a doua. Am jucat intr-o piesa, unde am avut rolul unui cizmar. Tatal meu, care n-a fost interesat niciodata de actorie, a fost prezent, in spate, eu nu am stiut. La final, mama mi-a oferit primul meu Oscar: o inghetata. Nu am uitat niciodata acest moment” a dezvaluit actorul inter-un interviu oferit revistei Hollywood Reporter.
La sugestia unui amic, si el tanar imigrant, actorul si-a schimbat numele in Kirk Douglas, un nume cu care a scris istorie. In 1939 a castigat o bursa in cadrul American Academy of Dramatic Arts, unde a cunoscut-o pe Lauren Bacall, ce avea sa devina una dintre cele mai bune prietene din viata lui: “Imi aduc aminte ca inghetam de frig, aveam doar o haina subtire primita de la cineva, iar ea s-a dus la unchiul ei si i-a cerut o haina pe care mi-a oferit-o mie. Am purtat 2 ani de zile acea haina. “ isi aduce aminte Douglas.
Saracia nu l-a doborat, ci l-a facut si mai puternic, insa nu uita momentele grele: "Le-am spus copiilor mei, eu nu am avut alta solutie, trebuia sa devin cineva, pentru ca veneam dintr-o saracia crunta, aveam o singura directie: cat mai sus" .
La 2 ani dupa ce a facut cursui in Academia de Film Americana, a izbucnit Cel De Al Doilea Razboi Mondial, iar Douglas s-a inrolat in Marina. Dupa incheierea razboiului, a revenit la New York, dar cariera sa nu se indrepta spre nicarieri. Insa buna lui prietena Lauren Bacall cunoscuse deja faima alaturi de Humprey Bogart in "To Have and Have Not" si nu si-a uitat prietenul: l-a ajutat sa obtina primul sau rol din filmul "The Strange Love of Martha Ivers" in 1946.
Dupa acest film, Douglas a dat dovada de un curaj nebun,doarece n-a vrut sa accepte un contract de 7 ani cu producatorul Hal Wallis, care l-a descoperit. “Pe atunci asa se practica, te fortau sa semnezi un contract de 7 ani sau renuntau la tine. Eu i-am zis sa renunte. Acum, eram fara contract, un lucru ciudat pentru acele vremuri, dar am supravietuit” a mai spus actorul.
Momentul crucial pentru cariera sa a fost cel in care a refuzat The Great Sinner, un film care ii aducea multi bani si ocazia sa joace alaturi de Ava Gardner si Gregory Peck. A ales in schimb sa joace intr-un film cu un buget restrans, si pentru care nu primea bani mai deloc, dar care va fi iconic pentru cariera sa, "The Champion".”Agentii mei mi-au zis ca sunt nebun. Am refuzat acel film pentru ca voiam sa joc rolul unui barbat dur. Voiam sa mi se spuna <<domnule>>. Alegerea a fost inspirata, pentru ca a facut un rol memorabil care i-a adus prima nominalizare la Oscar, iar "The Great Sinner" a fost un esec.
Din acel moment, viata lui Kirk Douglas s-a schimbat pentru totdeauna: a devenit celebru, valoarea sa a crescut considerabil si cu fiecare rol al sau devenea tot mai mult o legenda, dar si omul care schimba toate regulile la Hollywood: devenea unul dintre putinii actori la acea vreme care se implica in productie, alegea regizori rsau scenaristi, asa cum a facut-o si la "Spartacus". Mai mult, Douglas este considerat omul care a pus capat unei perioada negre la Hollwyood – The Blacklist, cand sefii celor mai mari studiouri de film americane, directori executivi si asociatiile de actori si scenaristi din Los Angeles s-au unit pentru a exila din industria de film hollywoodiana pe cineastii considerati ca avand ideologii comuniste. Douglas a avut curajul de a face "Spartacus" cu un scenarist pus pe lista neagra, Dalton Trumbo.
Intreaga sa cariera a fost marcata de roluri dure, insa cel mai celebru ramane cel din Spartacus, regizat de Stanley Kubrick: "Am fost intrigat de personajul Spartacus, trebuia sa fac acest film. Insa treceam printr-o perioada neagra la Hollywood, epoca McCarthy. Sunt foarte mandru ca am reusit cu acest film sa incheiem perioada Blacklist, cel mai rusinos moment din istoria Hollywoodului. Am fost suficient de tanar ca sa fiu nesabuit. Este placut sa faci un film iubit si care sa insemne ceva pentru public." a mai spus Douglas pentru Hollywood Reporter.
Douglas nu l-a uitat nici pe Stanley Kubrick, care a murit in 1999 si alaturi de care a facut doua filme memorabile "Paths of Glory" si "Spartacus": "Stanley era un om dificil, insa un regizor sclipitor". Cel mai tulburator rol al sau ramane cel al pictorului Vincent Van Gogh din "Lust for Life", care i-a adus a treia sa nominalizare la Oscar. "Actoria inseamna sa faci pe cineva sa creada. Insa acel personaj mi-a schimbat complet viata, m-a inspaimantat, pentru ca acel personaj punea stapanire pe mine. Nu am mai trait o astfel de experienta la nici un alt film" a marturisit Kirk Douglas.
Kirk Douglas s-a retras din actorie in 2004, preferand sa se dedice cititului sau meditatiei. Cand vine vorba de mortalitate, actorul are o filosofie foarte puternica: “Asculta, am trecut printr-un accident de elicopter, am pacemaker si am trecut printr-un infarct. Ce inseamna asta? Inseamna ca Dumnezeu nu ma vrea inca Sus, dar sunt constient de norocul meu. “ Talentul lui Kirk Douglas este dus mai departe de fiul sau, la fel de celebru, Michael Douglas. Kirk a fost casatorit de doua ori, prima oara cu actrita Diana Dill, iar cu Anne Buydens este insurat de peste 50 de ani. Actorul are patru copii, Michel, Eric, Peter si Joel, insa singurul care a devenit celebru in actorie este Michael Douglas.
"Nu l-am incurajat niciodata pe Michael sa aleaga actoria. Din contra, am incercat sa-l descurajez. Insa eu il admir pe el ca este un om deoesbit si un filantrop. Sunt mandru de copiii mei pentru ca toti au muncit foarte mult".
Sursa foto: Getty
Actorul de la Hollywood vine des în România, unde și-a făcut și prieteni, iar acum se află din nou aici, cu un alt proiect.