Pentru editia din 24 noiembrie a emisiunii “CineTePrinde”, Cristian Tudor Popescu a pregatit telespectatorilor PRO CINEMA una dintre productiile de referinta ale regizorului Ang Lee, castigatoare a patru premii Oscar, pe langa alte sase nominalizari, a unui Glob de Aur si patru premii Bafta – “Tigru si dragon” (“Crouching Tiger, Hidden Dragon”).
Cu un buget estimat de numai 15.000 de dolari, “Tigru si dragon” a reusit sa dea lovitura si la box-office, devenind, in 2001, primul film strain care a castigat peste 100 de milioane de dolari numai in Statele Unite.
Stranie combinatie intre film de actiune, arte martiale, poveste de dragoste si drama cu accente filozofice, regizorul filmului “Tigru si dragon” a reusit sa gaseasca formula prin care sa exploateze un gen foarte popular pentru “a explora mostenirea culturii clasice chineze”, dupa cum insusi spune.
Ang Lee a ales ca mod de exprimare, dupa cum declara, cel mai popular gen din istoria cinematografiei – filmul de arte martiale marca Hong Kong, “zona cu potential de atractie pentru oamenii de rand”, pe care a combinat-o cu un puternic element spiritual – secretul artelor martiale, asa cum s-a transmis el prin intermediul scolilor taoiste.
Desi este vorba despre un film de arte martiale, “Tigru si dragon” are in centru personaje feminine. Situata in timpuri de dincolo de istorie, povestea din “Tigru sI dragon” se petrece in vremurile in care lumea inca putea crede in miracole, iar spiritele si zeii erau o prezenta obisnuita in lumea oamenilor. Durerea, razbunarea si simtul datoriei, la care se adauga dragostea dar si credinta sunt coordonatele principale ale acestei pelicule.
Jet Li fusese ales initial pentru a interpreta unul dintre rolurile principale, dar a trebuit sa refuze din cauza filmarilor pentru “Sa moara Romeo”.
Michelle Yeoh, una dintre protagonistele filmului, cea mai bine platita actrita asiatica, s-a ranit grav in timpul filmarilor si a trebuit sa fie transportata de urgenta in Statele Unite, pentru o operatie la genunchi.
Chiar daca nu se refacuse complet, Michelle s-a intors pe platouri pentru a filma scenele ce nu presupuneau actiune. Actrita nu intelege limba mandarina, folosita in film si a fost nevoie de ajutorul celor din echipa care intelegeau aceasta limba pentru ca protagonista din “Tigru si dragon” sa poata sa-si spuna replicile.
Titlul productiei – “Tigru si dragon” – se refera la o veche invatatura din mitologia chineza, camuflarea puterii in fata adversarilor, recomandare pe care personajele din film nu o ignora. Woo-ping Yuen, cel care i-a instruit pe actori in ceea ce priveste scenele de lupta este “raspunzator” si pentru spectaculoasele scene de actiune din “Matrix”.
“Tigru si dragon” detine si recordul celor mai multe nominalizari obtinute de un film strain. Productia lui Ang Lee a fost de zece ori nominalizata la premiul Oscar, printre categoriile la care a fost mentionata numarandu-se “cel mai bun film”, “cel mai bun regizor”, cea mai buna muzica si scenariu, dar si costume si montaj.