Astra Film Fest a dedicat ziua de miercuri regizorului britanic Michael Yorke, membru al juriului in cadrul festivalului ce se desfasoara la Sibiu, in perioada 22 - 28 octombrie.
In cadrul unei conferinte de presa, Yorke a vorbit despre experientele personale in ceea ce priveste realizarea de filme documentare, precizand ca tematica principala aleasa in operele sale vizeaza, in special, persoanele marginalizate si experientele acestora in societate.
"In calitate de antropolog si de regizor am facut multe filme pentru televiziune. Cand faci un film de televiziune e ca si cand ai da nastere unui Ťcopil mortť. In momentul in care filmul atrage audiente in cadrul festivalurilor de profil, simt cum copiii mei renasc", a subliniat Yorke, cunoscut pentru documentarele realizate pentru BBC sau ARTE.
Regizorul britanic a vorbit despre legatura creata de el intre documentar si televiziune, precizand ca, la nivelul Marii Britanii, a creat un format nou de difuzare a acestora, dezvoltat pe pattern-ul reality show-ului Big Brother.
Astfel, la postul de televiziune Channel 4 sunt difuzate, in fiecare dimineata si seara, cate zece minute de documentar, creandu-se astfel impresia de continuitate. In acest fel, documentarul de televiziune devine extrem de activ si se transforma intr-un fel de divertisment.
Cat priveste Astra Film Festival, Yorke s-a declarat impresionat de numarul mare de spectatori prezenti la proiectii si de pluralitatea discutiilor, formale si informale, din cadrul festivalului.
"Mi se pare impresionant faptul ca anul acesta, in cadrul Astra Film, s-a decis selectarea unor filme (pe tema transhumantei- n.red.) care vor fi prezentate oamenilor, pastorilor din Sibiel, in urma carora vor exista discutii cu acestia. Este un lucru unic in lume in cadrul unor astfel de festivaluri", a declarat Yorke in legatura cu noutatile acestei editii a festivalului.
"Este genial sa aduci filmele la oamenii despre care sunt realizate, sa nu te rezumi la discutiile intelectuale care au loc la festival", a conchis Yorke.
La conferinta de presa a fost prezenta si Kaori Sakagami, regizoare japoneza, membra a juriului Astra. Ea s-a declarat impresionata de numarul mare de tineri prezenti la festival, declarand ca acest lucru nu se intampla in cultura din care provine.
Programul Astra Film Festival de miercuri include sectiunea Portret Michael Yorke, care va aduce in fata spectatorilor patru filme ale acestuia: "Dossers", "Dust and Ashes", "Eunuchs: India's Third Gender" si "Holy Men and Fools".
De asemenea, la ora 19 va avea loc premiera filmului "The Fallen Vampire" al regizorului Florin Iepan.
Dupa o cariera de mare succes ca fotograf profesionist, Michael Yorke este in prezent realizator de film si antropolog. Are un doctorat la Londons School of Oriental and African Studies, "Decisions and analogy: political structure and discourse among the Ho tribals of India", in 1976.
A realizat filme pentru BBC, dar si documentare independente. A format o noua generatie de tineri, viitori realizatori de film, invatandu-i secretele unei productii de documentar clasice, cel mai recent la workshop-ul "Marie Curie", eveniment desfasurat la Astra Film Studio, Sibiu, in 2006.
Cea de-a noua editie a Festivalului International de film documentar Astra Film Fest, aduce la Sibiu peste 70 de premiere nationale si internationale. Astra Film promoveaza productia de film de non-fictiune de calitate in Romania si in regiune. Festivalul este organizat de Studioul de film Astra si de Fundatia Astra Film, valoarea totala a premiilor pentru aceasta editie fiind de 25.000 euro.
O femeie îndurerată caută să se răzbune după ce descoperă că accidentul aviatic în care și-a ucis familia a fost un atac terorist.