marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Mickey Rooney, unul dintre primii copii-vedeta de la Hollywood, a murit la varsta de 93 de ani

Actorul american Mickey Rooney, care a avut una dintre cele mai lungi cariere din istoria Hollywood-ului, a decedat duminica la varsta de 93 de ani.

Mickey Rooney, unul dintre primii copii-vedeta de la Hollywood, a murit la varsta de 93 de ani


Joseph Yule, alias Mickey Rooney, a fost unul dintre primii copii-vedeta din cinematografia mondiala si s-a bucurat de o imensa popularitate în anii '30 si '40. Potrivit site-ului TMZ, actorul, care avea o sanatate subreda de mai multi ani, a murit din cauze naturale.

Mickey Rooney, foarte apreciat si respectat la Hollywood, si-a continuat activitatea aproape permanent. In 2011 se afla în continuare pe afisul "Muppets".



Nascut pe 23 septembrie 1920 in cartierul Brooklyn, la New York, el era fiul a doi actori de vaudeville ambulanti. Impreuna cu ei si-a facut debutul in cinematografie, în 1922, la varsta de doar 17 luni.

El devine inca din 1927 un star al cinematografului mut, jucand timp de opt ani un personaj comic devenit foarte popular, Mickey McGuire, al carui prenume l-a imprumutat.

Actorul-copil isi multiplica aparitiile in filme si devine idolul Americii odata cu filmul "Andy Hardy" (1937), in care joaca rolul unui fiu rebel. Filmul va avea 14 continuari pana in 1944 si va prefigura serialul. Acest rol i-a adus un Oscar special pentru "contributia semnificativa in personificarea pe ecran a spiritului tineretii".



El triumfa ulterior, in 1939, cu comedia muzicala "Babes in arms", in care formeaza un cuplu mitic de dansatori impreuna cu Judy Garland, cu care joaca in "Strike Up the Band" (1940) si "Babes on Broadway" (1941).

Actorul, care devine totodata regizor, producator, scenarist si compozitor, contribuie la enorm de multe filme timp de aproape noua decenii. El se bucura de succes in 1957 cu "Baby Face Nelson", in 1961 cu "Breakfast at Tiffany's" sau in 1979 cu "The Black Stallion". Dar dupa razboi popularitatea sa scade. in 1983 primeste un Oscar onorific pentru întreaga cariera.

In afara platoului de filmare, actorul a avut o viata agitata, casatorindu-se de opt ori, divortand de sase ori si avand noua copii. Prima sa sotie a fost Ava Gardner, o starleta debutanta în 1942 la momentul casatoriei, care a durat 16 luni.

Mickey Rooney locuia cu cea de a opta sa sotie, Jan Chamberlin, din 1978.


sursa: mediafax


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies