Filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", care reprezinta Romania in cursa pentrul Oscarul pentru film strain, este vazut de multi dintre crtici ca fiind favorit in competitie.
De-a lungul ultimilor cinci ani, pentru fiecare dintre castigatorii Palme d'Or care s-au bucurat de succes - precum "Pianistul" (2002) sau "Fahrenheit 9/11" (2004") - au fost si productii care, oricat de laudate au fost de catre critica de specialitate, abia au reusit sa treaca dincolo de aprecierea niselor si sa inregistreze succes comercial.
"Elefant" (2003), al regizorului Gus Van Sant, a avut parte de putine vizionari din partea publicului american, inainte de a fi transmis de catre HBO, cu toate ca in afara SUA s-a bucurat de multa atentie.
La fel s-a intamplat cu "Copilul" (2005), al fratilor Dardenne, sau cu filmul castigator la editia de anul trecut - "Mangaierea vantului", de Ken Loacha, care au avut un mai mare impact asupra pietelor de film din afara SUA. "4,3,2" al lui Mungiu isi va testa valoarea pe piata americana in ianuarie 2008, cand va fi distribuit de catre IFC First Take si Red Envelope Entertainment.
De asemenea, dupa triumful de la Cannes, "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" a ajuns sa fie distribuit in peste 60 de tari, iar in Franta, filmul a fost vazut deja de 300.000 de spectatori.
Scenarist si regizor, Mungiu nu a intentionat sa faca un film de arta, ci a incercat sa prezinte marturiile si experientele romanilor din timpul dictaturii comuniste a presedintelui Nicolae Ceausescu, pornind de la o poveste reala. "Am inteles ca oamenii vor sa-si vada povestile lor in film", este concluzia la care a ajuns regizorul, dupa mai multe discutii cu cei din generatia sa.
Povestea din "4,3,2", care se desfasoara in timpul regimului comunist, se concetreaza pe vietile celor doua personaje, interpretate de Anamaria Marinca si Laura Vasiliu, care incearca ilegal sa scape de o sarcina nedorita.
"Nu am mentionat niciodata numele lui Ceausescu in film. Nu am vrut sa pun in acest context povestea, pentru ca foarte multe filme despre comunism sunt pentru mine nostalgice", a declarat Mungiu. "Publicul nu amplaseaza filmul intr-un context istoric, ci tinde sa considere povestea universala si relevanta pentru realitatea contemporana", a mai spus regizorul.
In Romania, victoria de la Cannes a fost de asemenea sarbatorita, Mungiu fiind recompensat cu o medalie din partea presedintelui si titlul de cetatean de onoare in orasul sau natal. Pentru ca exista putine cinematografe in Romania, Mungiu s-a decis sa-si faca cunoscut filmul organizand o "caravana" dotata cu echipamente speciale, cu ajutorul careia si-a proiectat filmul in mai multe orase din tara.
In plus, Cristian Mungiu, profitand de statul castigat la Cannes, va mai produce doua filme care vor fi realizate de tineri regizori romani care vor forma impreuna cu "4,3,2" trilogia "Povestiri din Epoca de Aur" despre comunismul romanesc.
O femeie îndurerată caută să se răzbune după ce descoperă că accidentul aviatic în care și-a ucis familia a fost un atac terorist.