marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Natalie Portman, despre uimitorul ei debut ca mult prea sexualizata minoră din Leon, The Professional

Clasicul film despre un asasin plătit a fost transformat într-un capitol senzual, cu o Lolita modernă.

Natalie Portman, despre uimitorul ei debut ca mult prea sexualizata minoră din Leon, The Professional
Natalie Portman abia împlinise 12 ani când a fost distribuită în filmul genial al lui Luc Besson din 1994, „Léon“/„Léon: The Profesional“, alături de actori talentați, precum Jean Reno și Gary Oldman. În încercarea sa de a câștiga rolul, tânăra Portman a întrecut alți 2000 de actori la audiția pentru rol, având un debut fantastic.
 
Filmul este foarte controversat și documentează o relație neobișnuită între un asasin profesionist și protejata lui în vârstă de 12 ani, în timp ce aceasta din urmă deprinde din abilitățile asasinului. Fata intră sub vigilența acestuia după ce angajatorii tatălui ei, traficant de droguri, îi ucid cu brutalitate familia. În timp ce Léon o adăpostește pe copilă, o învață trucurile meseriei pentru a se răzbuna pe criminali.
 
În timp ce filmul a fost un strălucit pas înainte pentru Portman și chiar a învățat-o să „plângă la comandă“, a fost expusă și la partea întunecată a faimei și a reflectoarelor. Personajul ei a apărut îmbrăcat ca Marilyn Monroe, Madonna și alte personaje controversate, atrăgând critici imense. La 13 ani, ea a primit chiar amenințări de viol din partea unor membri ai publicului care i-au ordonat să-și acopere corpul. Potrivit lui Portman, prima „scrisoare de fan“ pe care a primit-o vreodată conținea „o fantezie de viol pe care un bărbat o avea cu ea“.


 
Mai târziu, Portman s-a destăinuit în legătură cu experiențele sale și a vorbit despre modul în care filmul a făcut-o să se simtă „nesigură“. Deși era „conștientă“ de modul în care era prezentată ca o „figură de Lolita“, ea a fost luată prin surprindere de reacția adversă și grotescă. „Faptul că am fost sexualizată în copilărie cred că m-a îndepărtat de propria mea sexualitate, pentru că m-a făcut să mă tem și să mă simt ca și cum modul în care aș putea fi în siguranță era să fiu de genul: «Sunt conservatoare», «sunt serioasă și ar trebui să mă respecți», «sunt inteligentă» și «nu te uita așa la mine»“. 
 
Portman a vorbit pentru publicația „Far Out“ despre impactul psihologic al hiper-sexualizării unui copil la o vârstă fragedă: „Nu este o problemă, întrucât la acea vârstă, ai propria sexualitate și propria dorință, vrei să explorezi lucruri și vrei să fii deschis. Dar nu te simți în siguranță, neapărat, când sunt bărbați mai în vârstă care sunt interesați și tu spui: «Nu, nu, nu, nu, nu».“



 
Vorbind despre „fortărețele“ pe care a trebuit să le construiască în jurul ei pentru a nu mai face astfel de roluri care ar duce la o mai mare obiectivare, a spus ea: „Când eram în adolescență, îmi spuneam: «Nu vreau să am scene de dragoste sau scene de sărutări». Aș fi început să aleg roluri mai puțin sexy pentru că mă făcea să mă îngrijorez în legătură cu modul în care eram percepută și cu cât de sigură mă simțeam“.


 
Deși Reno a încercat din răsputeri să îl portretizeze pe asasin într-o manieră emoțională atrofiată, pentru a îndepărta orice posibilitate ca cei mai în vârstă să profite de vulnerabilitatea personajului lui Portman, se pare că natura perversă a societății nu a cruțat-o, lăsând-o marcată emoțional pentru o lungă perioadă de timp.

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies