Pe 26 maritie vor avea loc prestigioasele premii Gopo, care au ajuns la editia a sasea. Premiile Gopo reprezinta un eveniment anual de prestigiu prin care se recompenseaza cele mai importante realizari cinematografice nationale din cursul anului precendent si se promoveaza adevaratele valori din domeniu in randul unui public cat mai larg.
Cinci lungmetraje autohtone candideaza in 2012 la castigarea Premiului Gopo pentru Cel mai Bun Film, cea mai importanta distinctie a cinematografiei autohtone: Aurora (r. Cristi Puiu, Romania-Franta-Elvetia-Germania), Crulic – Drumul spre Dincolo (r. Anca Damian, Romania – Polonia), Din dragoste cu cele mai bune intentii (r. Adrian Sitaru, Romania – Ungaria), Loverboy (Romania – Serbia – Franta – Suedia), Periferic (r. Bogdan George Apetri, Romania-Austria).
Patru dintre realizatorii celor cinci lungmetraje se afla si in cursa pentru castigarea statuetei acordate Celui mai bun Regizor: Cristi Puiu, Adrian Sitaru, Bogdan George Apetri si Catalin Mitulescu sunt optiunile dintre care vor avea de ales cei peste 400 de profesionisti de pe lista de votanti a Premiilor.
Castigat in 2011 de Victor Rebengiuc pentru rolul din Medalia de Onoare, Premiul Gopo pentru Cel mai bun Actor intr-un Rol Principal va reveni in 2012 unuia dintre protagonistii filmelor Din Dragoste cu Cele mai Bune Intentii – Bogdan Dumitrache; Aurora – Cristi Puiu; sau Principii de Viata – Vlad Ivanov. Ada Condeescu, pentru rolul Veli din Loverboy, Ana Ularu, pentru rolul Matildei din Periferic si Natasa Raab, pentru rolul Mamei din Din dragoste cu Cele Mai Bune Intentii sunt actritele pe care Juriul premiilor le-a nominalizat la Premiul pentru Cea mai Buna Actrita intr-un Rol Principal.
14 lungmetraje au cel putin o sansa la un trofeu Gopo in acest an. Cele patru filme mentionate la categoria Cel mai bun Regizor au adunat si cele mai multe nominalizari: Periferic a strans 12, Aurora -10, Loverboy – 9, iar Din dragoste, cu cele mai bune intentii – 8. Un numar semnificativ de nominalizari au primit si Buna! Ce faci? (r. Alexandru Maftei) si Daca bobul nu moare (r. Sinisa Dragin) – fiecare cu cate 5; Ceva bun de la viata (r. Dan Pita), Crulic – Drumul spre dincolo (r. Anca Damian) si Metrobranding (r. Ana Vlad, Adi Voicu) – cu cate 3 nominalizari. Lungmetrajul lui Constantin Popescu – Principii de viata a fost dublu nominalizat – atat pentru prestatia lui Vlad Ivanov, cat si pentru scenariul semnat Razvan Radulescu si Alexandru Baciu. Alte patru pelicule au fost mentionate de juriu la cate o categorie: Burta Balenei (r. Ana Lungu, Ana Szel), la categoria Cel mai Bun Film de Debut; Manusi Rosii (r. Radu Gabrea), la categoria Cel mai Bun Actor intr-un Rol Secundar (Udo Schenk); Copilaria lui Icar (r. Alexandru Iordachescu) si Tanti (r. Serban Marinescu) – la categoria Cea mai Buna Muzica Originala, pentru partiturile compuse de The Young Gods, respectiv Cheloo.
Premiul Publicului, acordat filmului autohton cu cel mai mare succes de box office in anul precedent, va reveni anul acesta productiei MediaPro Pictures Nasa (r. Jesus del Cerro, Virgil Nicolaescu), distribuite de MediaPro Distribution, care a fost urmarita de 26.765 de spectatori platitori de bilet.
Alaturi de Metrobranding, la Premiul Gopo pentru Cel mai Bun Film Documentar au mai fost nominalizate Dupa Revolutie (r. Laurentiu Calciu), Pacatoasa Teodora (r. Anca Hirte), Scoala noastra (r. Mona Nicoara, Miruna Coca-Cozma), respectiv Vorbitor (r. Radu Muntean, Alexandru Baciu), in vreme ce trofeul pentru filmul votat drept Cel mai Bun Scurtmetraj va fi disputat de Apele Tac (r. Anca Miruna Lazarescu), Film pentru prieteni (r. Radu Jude). Hello Kitty (r. Millo Simulov), Gutuiul Japonez (r. Mara Trifu) si Stremt '89 (r. Dragos Dulea, Anda Puscas).
In cadrul categoriei Tanara Speranta, juriul a ales sa evidentieze realizarile regizoarelor Anca Miruna Lazarescu (Apele Tac), Luiza Parvu (Draft 7) si Sarra Tsorakidis (1000 de lucruri in comun), a regizorului si directorului de imagine Millo Simulov (Hello Kitty), dar si a actorului Corneliu Ulici (Ceva bun de la viata, Hello Kitty).
Criticii de film membri ai juriului de nominalizari au ales, conform regulamentului, si filmele nominalizate la Premiul Gopo pentru Cel mai Bun Film European, care va fi inmanat unui distribuitor autohton. Independenta Film, compania care a adus in Romania filmele In Turneu / Tournee (r. Matthieu Amalric, Franta, 2010), Melancolia / Melancholia (r. Lars von Trier, Danemarca, 2011), Pielea in care traiesc / La Piel que Habito (r. Pedro Almodovar, Spania, 2011); Transilvania Film, pentru Un an din viata / Another Year (r. Mike Leigh, Marea Britanie, 2010) si Clorofilm, cu In Patru Timpi / Le Quattro Volte (r. Michelangelo Frammartino, Italia-Germania-Elvetia, 2010).
Nominalizarile au fost stabilite de un juriu de preselectie alcatuit in acest an din 11 profesionisti ai domeniului: regizorul Florin Serban, actrita Ozana Oancea (nominalizata la Premiul pentru Cea mai Buna Actrita Intr-un Rol Principal la Gopo 2011), scenograful Cristian Niculescu (castigator al Premiului pentru Cea mai Buna Scenografie la Gopo 2011), monteurul Dan Nanoveanu, distribuitorul Radu Nicolau, scriitoarea Ana Maria Sandu si criticii de film Andrei Gorzo, Ileana Birsan, Dana Duma, Andrei Rus si Codruta Cretulescu.
Respectand paragraful 1 din Articolul 3 al Regulamentul Oficial al Premiilor Gopo, juratii au desemnat cate cinci nominalizati pentru fiecare categorie, cu exceptia acelor categorii la care acestia si-au exercitat dreptul de a desemna patru sau trei profesionisti / filme, fie din cauza existentei unui numar prea mic de optiuni (in cazul categoriei Cel mai Bun Film de Debut), fie pe baza criteriilor de performanta pe care cei 11 au decis in mod unanim sa le respecte.
Peste 400 de profesionisti activi din toate domeniile industriei de film autohtone isi vor exprima voturile pentru desemnarea castigatorilor statuetelor create de sculptorul Adi Ilfoveanu, prin intermediul unui mecanism de votare asigurat de prestigioasa companie de audit si consultanta PricewaterhouseCoopers.
Cea de-a sasea editie a Galei Premiilor Gopo va fi transmisa in direct de ProCinema, precum si online, pe premiilegopo.ro.
Premiile Gopo sunt organizate de Asociatia Pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR), cu sprijinul Centrul National al Cinematografiei (CNC), Babel Communications.
Sponsori: Apa Nova Bucuresti, ODS, Aqua Carpatica, Domeniile Samburesti, Santal, MAC, Grand Cinema Digiplex din Baneasa Shopping City
Masina oficiala a Premiilor Gopo: Dacia
Partener de promovare: Cocor Media Channel
Partener media principal: Pro Cinema
Partener media: Music FM
Servicii profesionale furnizate de: PricewaterhouseCoopers
Aceasta este povestea primei nave de transport americane capturate de pirați în ultimele două secole.