marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Oana Sarbu la 26 de ani de la filmul care ti-a marcat copilaria: cum a influentat un film fenomen o intreaga generatie in Romania

"Ani de liceu/ Cu prietenii pe viata/ Scumpii ani de liceu/ Ti-i vei aminti mereu". Sunt versurile pline de insemnatate care ne duc cu gandul la o perioada placuta tuturor, dar si la un film la fel de apreciat, "Liceenii". Si sa nu uitam de Dana, Mihai, Geta si Ionica, cele patru persoanje in care fiecare dintre noi s-a regasit macar pentru o singura zi. Astazi, mai mult ca oricand, ne vom aminti de Dana, fata cu ochii caprui.

Oana Sarbu la 26 de ani de la filmul care ti-a marcat copilaria: cum a influentat un film fenomen o intreaga generatie in Romania

A facut parte dintr-un fenomen, a dat viata unui personaj in care s-au regasit zeci de adolescente si a fost protagonista unei povesti de dragoste transpusa de pe  vremea in care baietii inca lasau pe furis trandafiri in banca celor care le furasera inima. O vreme a inocentei, o vreme in care toti am simtit primii fluturi in stomac.

La 26 de ani dupa premiera filmului "Liceenii", Oana Sarbu, caci despre ea este vorba, a pastrat acelasi aer candid si tineresc cu care a impresionat in peliculele care au marcat existenta a zeci de generatii de tineri si nu numai.

Zambitoare, plina de viata, imbinand cu succes prospetimea cu maturitatea varstei, Oana Sarbu a ramas aceeasi persoana deschisa, fermecatoare, peste care timpul a uitat sa treaca. Intr-un decor pitoresc, printre casutele cu prispa, pline de flori, pe bancutele din Muzeul Satului, am readus-o la viata pentru cateva minute pe Dana, adolescenta sfioasa din clasa a 10-a B, cea care avea sa creeze o frumoasa poveste de dragoste alaturi de Mihai.

Imbracata intr-o pereche de blugi, cu o bluga in dungi alb-rosii si cu o floare in par, Oana Sarbu a vorbit cu drag despre o perioada plina de emotie. 




Ani de liceu...cu filmari, emotii si pasiuni
La 18 ani, Oana Sarbu a patruns in lumea magica a cinematografiei direct de pe scenele pe care canta cu mare placere. Intr-o lume pe care a descoperit-o pas cu pas si in care i-a facut placere sa se afle. La 26 de ani dupa acea experienta, frumoasa artista a rememorat cu placere perioada care i-a marcat trecerea de la adolescenta spre viata ce avea sa i se contureze incet, dar sigur. Fara ocolisuri, cu o puritate caracteristica si intr-un decor desprins din film, Oana Sarbu a retrait cu o emotie sincera "anii de liceu".

- Ati declarat in nenumarate randuri ca ati ajuns actrita din intamplare? Cum s-a petrecut acest lucru? Cum a ajuns Oana Sarbu sa o interpreteze pe Dana?
 - Mie mi-a placut dintotdeauna sa fiu artista. Muzica a fost pe primul loc, urmata de balet, apoi, provenit din intamplare, filmul. In anul 1985, cand ma aflam in etapa a doua a concursului muzical "Steaua fara nume", m-a vazut cineva din echipa care realizase pelicula "Declaratie de dragoste". Si-au dorit sa continue cu un film bazat pe o poveste de dragoste si au inceput sa aleaga o intreaga serie de tineri care trebuiau sa intruneasca anumite calitati: candoare, puritate, tinerete, sa fie impartite pe caractere. Am fost chemata la Buftea sa dau probe pentru rolul principal feminin si am nimerit chiar cu Stefan Banica Jr. S-a intamplat ca cuplul nostru sa convinga cel mai bine. A fost o bucurie, iar apoi lucrurile s-au desfasurat in mod firesc.

- Personajul Dana a facut parte din viata dumneavoastra mai bine de 6 ani. Cum v-a influentat atunci, la 18 ani, aceasta experienta?
- Au trecut 26 de ani de atunci si totusi ma simt ca si cum premiera ar fi avut loc ieri. Ne jucam noi pe noi, mai ales ca unii dintre noi eram actori in formare, altii nu prea aveam idee despre cum se face teatru sau film. Totul a fost un fel de incercare, a fost o experienta foarte interesanta. Eu m-am integrat destul de bine, desi la inceput am avut un fel de stangacie. Ne-am acomodat foarte bine, am fost usor integrata in atmosfera, eram asa..mai pretioasa, mai ales ca Stefan, Cesonia si restul se cunosteau dinainte.

- Cum ati trait intreg fenomenul "Liceenii"?
- A fost o perioada frumoasa, premiera a avut un succes fulminant, apoi am avut reprezentatii in toata tara. Oamenii ne trimiteau scrisori. Si acum mai pastrez o parte din ele in cutii, pe regiuni georgrafice. Mi se pare o nebunie, mai ales in lumea asta in care aproape am uitat cum sa mai scriem cu creionul pe hartie. "Liceenii" probabil ca au avut un asemenea succes si pentru ca in ultimii 20 de ani nu s-au mai facut alte filme de dragoste, alte comedii, s-au ales alte teme. Filmul a picat intr-un context foarte important, cand lumea era suprasaturata cu mizeriile anilor '80, cand erau doar doua ore de emisie la tv despre familia Ceausescu.

- Ce a insemnat "Dana” pentru Oana Sarbu? Ce puncte comune ati avut cu ea? Ce nu v-a placut?
- Noi ne-am interpretat intr-un fel vietile noastre. Eram intr-un punct al vietii in care incepusem o multime de proiecte, eram clasa a 12-a, aveam examenul de bacalaureat, examenul de admitere la facultate, primele turnee. Erau atatea nebunii in viata mea atunci incat nu reuseam sa le evaluez la adevarata semnificatie. Nu pot sa zic ca m-am interpretat pe mine, dar nici departe de realitate nu am fost. Singura diferenta majora ar fi ca nu stiam si nici acum nu am reusit sa invat sa joc sah. 


"Mi-ar mai fi placut sa joc in filme, dar nu mi-am dorit sa devin actrita"


- Cum a fost colaborarea cu Stefan Banica Jr? Ati ramas in relatii bune de atunci?
- Am ramas foarte buni prieteni, mai ales cu Stefan cu care am pastrat o relatie frumoasa si dupa ce am devenit familisti. Am reusit sa ramanem apropiati, ne leaga foarte multe amintiri. Anul trecut am sarbatorit 25 de ani de la premiera filmului. Pe Mihai il mai vad pentru ca suntem vecini de cartier.

- Acum, dupa 26 de ani, va uitati la film atunci cand este difuzat la televizor?
- Cateodata ma uit, dar nu la tot filmul. Mi se pare foarte simpatic sa revezi dupa atata timp colegii cu care ai jucat. Multi nu s-au schimbat foarte mult, dar sunt si multi pe care nu ii mai poti recunoaste.

- Ce ar fi facut Oana Sarbu daca nu ar fi primit rolul din “Liceenii”?

- As fi cantat, ceea ce am si facut pana la urma. Mi-ar fi placut sa mai joc in filme, dar nu mi-ar fi placut sa fiu actrita. Ma gandesc foarte mult la trecut si la influentele pe care le-au avut modele din viata mea, filmele, oamenii pe care i-am intalnit. Nu a fost nimic in favoarea altcuiva.

 

- Cum ati perceput ideea cand ati vazut ca toate fetele va copiaza stilul?
- Personajul "Dana" cred ca a influentat multe generatii, prin cumintentia, candoarea si poate printr-un soi de moda si prin personalitatea pe care am adus-o. Atunci nu eram atenta la acest aspect. Acum imi spune foarte multa lume, stii cand eram mica ma coafam ca tine sau am botezat-o pe fiica mea dupa numele Danei. E frumos sa vezi ca ai insemnat atat de mult pentru oameni.

foto: Teodora Maftei

- Exista vreun rol pe care v-ar fi placut sa-l interpretati?
- In Romeo si Julieta mi-ar fi placut sa joc, sa o pot interpreta pe Julieta si de ce nu, un rol de comedie. Sunt o persoana cu simtul umorului si sunt sigura ca m-as fi descurcat intr-o asemenea postura.
 

Impresii cu si despre o lume misterioasa
Departe de a se caracteriza drept o cunoscatoare a fenomenului, Oana Sarbu a vorbit si despre evolutia filmului in tara, dar si in strainatate. O parere personala pe care si-a format-o in timp, totul pornind de la principiile de la care nu s-a abatut niciodata. Prefera "filmele clasice", pe Alain Delon in considera "un actor cu o frumusete rapitoare", iar de la cinematografia romaneasca asteapta mai multa diversitate

.

foto: Teodora Maftei

- Cum
s-a schimbat cinematografia romaneasca in ultimii 20 de ani?
- Nu sunt chiar foarte bine informata despre ceea ce s-a mai intamplat in zona aceasta, insa am mai fost la cateva filme, unele mi s-au parut foarte bune, altele nu m-au convins. S-a pus foarte mult accent pe ceea ce s-a intamplat inainte de Revolutie, in perioada comunista, iar acest lucru mi se pare deja suficient. Mi-ar placea sa vad si altfel de filme.  

- Ce parere aveti despre generatia de tineri actori si regizori? Cat de important este succesul obtinut in ultimii ani de filmele romanesti?
- Avem o pleiada de artisti tineri care sunt foarte talentati, care au demonstrat reale calitati si care pot sta alaturi de nume mari din cinematografia internationala. Nu stiu care e conditia actuala a actorului din Romania, proabail au nevoie de o sustinere mult mai mare, de o strategie de marketing.

 

"Si acum mai pastrez o parte din ele in cutii, pe regiuni georgrafice"


- Ce impresie v-au lasat filmele 3D, efectele speciale utilizate in noile pelicule?
- Nu sunt fan, eu iubesc filmele clasice, revad cu mare placere filmele alb-negru, spre exemplu. Din prezent mi-a placut "Alice in tara minunilor",  mai ales ca este cartea pe care am citit-o de foarte multe ori. Nu ma atrag productiile care abordeaza subiecte cu trairi in viitor, gen Avatar, nu sunt pe placul meu.

- Ce ne puteti spune despre actorii si filmele favorite? Mergeti la cinematograf?
- Imi place Alain Delon despre care cred ca are o frumusete rapitoare, imi plac actritele franceze, artistii englezi, gen Jeremy Irons. Normal ca ii apreciez si pe cei din garda veche, pe Al Pacino, Robert De Niro, Jack Nicholson, Meryl Streeps. Iar despre filmele din garda veche..Once Upon a Time in America l-as urmari fara incetare. Inainte sa-l am pe baietelul meu, adoram sa merg la cinema, in fiecare week-end vedeam si doua filme pe seara. Acum este mai dificil, pentru ca tot timpul mi-l dedic lui.

- Ce face Oana Sarbu in timpul liber?
- Imi ramane foarte putin timp liber, totul se invarte in jurul baietelului meu. Imi place sa merg in vacante, imi place sa colind magazinele, iar din cand in cand fac apel la o stare de singuratate, iar atunci citesc, ori cant, ori plec in minivacante.


 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies