marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Oscar 2013: De ce nu ar trebui sa castige Argo marele trofeu, potrivit LA Times

Argo isi continua marsul triumfal spre Oscaruri, insa merita sa castige? 24 februarie se anunta o zi cu mari emotii pentru iubitorii filmului, pentru ca Academia Americana de Film va decerna cele mai importante premii ale acestei industrii. Indelung discutate si forfecate, filmele care intra in competitia Oscarurilor au sustinatori, dar si opozanti.

Oscar 2013: De ce nu ar trebui sa castige Argo marele trofeu, potrivit LA Times

Cu toate ca a fost preferatul premiilor in acest sezon, cei de la Los Angeles Times considera ca Argo, principalul favorit al serii, nu este un film de Oscar. "Filmul lui Ben Affleck este inteligent si entertaining, insa acest gen de film era mijlocul de existenta al Hollywood-ului, nu apogeul sau", noteaza sursa citata.


"Nu ma intelegeti gresit. Sunt un fan al lui Argo, l-am vazut de doua ori si m-am bucurat de el de fiecare data, punandu-l pe lista celor mai bune 10 filme. Insa ma intristeaza faptul ca Argo a devenit cumva favorit la Oscar.... Desi Argo e de necontestat un film desavarsit, exista o perioada nu foarte indepartata in care filme ca acesta erau normale la Hollywood. Filme ca Argo, inteligente si care te delecteaza, erau afaceri obisnuite hollywoodiene, painea si cutitul unei industrii care livra consistent entertainment pentru adulti. In acele zile, un film ca Argo nu se remarca in multime suficient de mult pentru a fi favoritul categoriei cel mai bun film la Oscar", scrie criticul de film Kenneth Turan.


"Cu studiourile aproape exclusiv concentrate pe blockbustere destinate publicului tanar si pietelor non americane, Hollywood-ul si-a schimbat modul de a face afaceri. Poate ca nostalgia trecutului printre cei care lucreaza la aspirantele blockbustere a facut din Argo un favorit la Oscar" mai noteaza sursa citata.
 


Fie ca va castiga sau nu Oscarul, asa cum spunea Robert De Niro, publicul decide daca un film este entertaining, criticii decid daca este bun sau nu si la final posteritatea va decide daca este arta. Cu siguranta insa filmul regizat de Ben Affleck si produs de George Clooney are ceva ce celelalte filme, poate mai bune, nu au. Inainte de a fi un film istoric, cu si despre o misiune nebuna de salvare a CIA-ului - Argo este un film despre Hollywood si asta este marele sau atu fara a-i diminua reusitele la capitolele regie, scenariu, interpretari.


Hollywood-ul se gaseste intotdeauna fascinant pe el insusi. Povestea din Argo este in esenta un exemplu ca Hollywood-ul nu este doar un loc al superficialitatii, unde doar se fac filme, la finalul zilei poate salva vieti. "Argo este un film care face Hollywood-ul sa para mai important decat a fost sau este" a declarat seful unei agentii de promovare si marketing al filmelor pentru revista Vulture.

Argo este un fel de Rocky pentru actori si producatori in general, nu e de mirare ca le-a mers ca uns la suflet membrilor din Academia Americana de Film. Este un film cu o distributie puternica, regizat de un actor care este si in rolul principal. Argo este un film despre industria de entertainment din anii '80 si despre cum a ajuns un grup de producatori hollywoodieni mai important si mai plin de resurse decat CIA-ul.


Filmul are pe alocuri accente comice - initial a fost gandit ca o comedie - si mai ales nu supara pe nimeni - vezi cazurile cu tortura din Zero Dark Thirty sau sclavia din Django Unchained si Lincoln. Nu e prima data in istoria Hollywood-ului cand Oscarurile onoreaza Hollywood-ul. In 2003, Chicago un film despre showbiz si jazz a castigat in fata unor drame mai sumbre ca The Hours, Gangs of New York si The Pianist. In 1999, Shakespeare in Love - din nou teatru si industria de entertainment (si culmea cu Ben Affleck in distributie) s-a impus in fata lui Saving Private Ryan al lui Steven Spielberg. Cel mai recent - anul trecut Hollywood-ul si-a premiat din nou istoria oferind Oscarul filmului The Artist de Michel Hazanavicius.

 


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies