marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Oscar 2013: Dupa dealuri, regizat de Cristian Mungiu, pe lista scurta a nominalizatilor la cel mai bun film strain

Lungmetrajul "Dupa dealuri", de Cristian Mungiu, a fost inclus pe lista scurta de propuneri pentru nominalizare la premiul Oscar pentru cel mai bun film strain, la editia din 2013. Este pentru prima data cand filmul unui regizor roman este inclus pe lista scurta de propuneri pentru nominalizare la premiul Oscar.

Oscar 2013: Dupa dealuri, regizat de Cristian Mungiu, pe lista scurta a nominalizatilor la cel mai bun film strain

Lista scurta de propuneri pentru nominalizari la editia din 2013 a premiilor Oscar, la categoria cel mai bun film strain, cuprinde 9 filme, informeaza oscars.org.


Astfel, in afara de filmul semnat de Mungiu, pe lista scurta de propuneri se afla: "Amour", de Michael Haneke (Austria), "War Witch", de Kim Nguyen (Canada), "No", de Pablo Larraín (Chile), "A Royal Affair", de Nikolaj Arcel (Danemarca), "The Intouchables", de Olivier Nakache si Eric Toledano (Franta), "The Deep", de Baltasar Kormákur (Islanda), "Kon-Tiki", de Joachim Rønning si Espen Sandberg (Norvegia), "Sister", de Ursula Meier (Elvetia).


Din aceste noua filme vor fi facute cele cinci nominalizari la premiul Oscar pentru cel mai bun film strain pe 2013.Nominalizarile la cea de-a 85-a editie a premiilor Oscar vor fi anuntate pe 10 ianuarie. Gala premiilor Oscar va avea loc pe 24 februarie, la Dolby Theatre (fostul Kodak Theatre) din Los Angeles.


Filmul "Dupa dealuri" spune povestea a doua fete, Alina (Cristina Flutur) si Voichita (Cosmina Stratan), care au crescut impreuna la orfelinat si s-au regasit apoi intr-o manastire izolata din Romania. Alina vrea sa plece de acolo pentru a se stabili in Germania si isi doreste ca Voichita sa vina cu ea. Insa Voichita este atasata profund de viata de la manastire. Atunci cand Alina il infrunta pe preot, tanara este dusa la spital, iar persoanele care o ingrijesc incep sa creada ca este posedata de diavol.

 


Pentru filmul "Dupa dealuri", Cristian Mungiu a primit premiul pentru scenariu la Festivalul de la Cannes 2012, in timp ce Cristina Flutur si Cosmina Stratan au primit, ex-aequo, premiul pentru interpretare. Recent, lungmetrajul "Dupa dealuri" a castigat marele premiu al sectiunii Filmmakers of Tomorrow - FEDEORA la Festivalul International de la Haifa, trofeu acordat de un juriu desemnat de Federatia Criticilor de Film din Europa si Zona Mediteraneana. Totodata, "Dupa dealuri" a fost desemnat cel mai bun film la Festivalul de la Vukovar (Croatia) si la Herceg Novi (Muntenegru). Lungmetrajul regizat de Cristian Mungiu a fost nominalizat si la premiile decernate de Academia de Film Europeana si la premiile Satellite.

 


La inceputul lunii decembrie, Cristian Mungiu declara pentru publicatia The New York Times, intrebat fiind daca stie ca este celebru in istoria premiilor Oscar pentru ce i s-a intamplat in 2008, el a raspuns: "Da (stiu, n.r.), dar dintr-o perspectiva foarte ciudata. Insa nu mi se pare corect sa am asteptari prea mari la Oscar, la genul de filme pe care le fac. Sper ca oamenii vor viziona filmul si vor avea rabdarea necesara pentru a intelege ca acesta este un tip diferit de cinema, dar care ramane tot cinema si ca nu e nimic rau in asta". El a adaugat: "Ma refer la comitetul Oscar, dar si la membrii cu drept de vot din Academia de film americana. E important sa existe mai multe optiuni in cinematografie, iar spectatorii sa isi spuna: «Hai sa mergem, vreau sa vad si acest tip de film», sa aiba aceasta libertate, sa poata sa aleaga. Insa nu poti sa faci un film care sa fie la fel de apreciat peste tot - la Cannes, la Oscaruri, in Romania. Faci doar tipul de cinema de care esti interesat, iar apoi destinul filmului isi urmeaza cursul, in contexte diferite, adresandu-se unor oameni diferiti".

"Este dificil sa realizezi un film care propune un alt tip de cinematografie unui public mainstream si totusi sa obtina si o nominalizare la Oscar. Eu accept orice decizie se ia intr-o astfel de competitie cu conditia ca membrii sa fi vazut filmul. Cea mai mare problema la o tara ca Romania, in cinematografie, este ca desi reuseste sa aduca filme la Oscar, nu are resursele necesare pentru a se promova cat mai profesionist posibil" a mai declarat cineastul roman in Entertainment Weekly.

 

 

Lista scurta a propunerilor pentru nominalizari la cel mai bun film strain - Oscaruri 2013

Austria, Amour, Michael Haneke, regizor
Canada, War Witch, Kim Nguyen,regizor
Chile, No, Pablo Larraín, regizor
Danemarca, A Royal Affair, Nikolaj Arcel, regizor
Elvetia, Sister, Ursula Meier, regizor
Franta, The Intouchables, Olivier Nakache and Eric regizori
Islanda, The Deep, Baltasar Kormákur, regizor
Norvegia, Kon-Tiki, Joachim Rønning and Espen Sandberg, regizori
Romania, Beyond the Hills, Cristian Mungiu, regizor

 

 


 

Sursa: Mediafax.ro


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies