marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Cristian Mungiu in Entertainment Weekly: regizorul roman a vorbit despre drama Dupa dealuri, de ce filmele sale nu sunt pe gustul Academiei Americane si ce sanse are la Oscarurile din 2013

La 5 ani dupa mult laudatul 4 luni, 3 saptamani, 2 zile, o drama brutala despre avortul ilegal, Cristian Mungiu a revenit in atentia cinefililor din intreaga lume cu un alt film deosebit, Dupa dealuri,  propunerea Romaniei pentru cel mai bun film strain la Oscarurile din 2013.

Cristian Mungiu in Entertainment Weekly: regizorul roman a vorbit despre drama Dupa dealuri, de ce filmele sale nu sunt pe gustul Academiei Americane si ce sanse are la Oscarurile din 2013

 

Anul acesta, cineastul Cristian Mungiu a cules din nou laurii dupa ce a cucerit marile festivaluri de film din lume. Dupa dealuri este propunerea Romaniei la Oscarul pentru Cel mai bun film strain si a fost premiat pentru scenariu si interpretare, un dublu trofeu acordat actritelor Cosmina Stratan si Cristina Flutur – la Festivalul de la Cannes. Filmul este scris si regizat de Cristian Mungiu, fiind inspirat de romanele non-fictionale ale Tatianei Niculescu Bran. Mungiu a mai fost propus la Oscar in 2007, cu 4 luni, 3 saptamani si 2 zile, premiat cu Palme d’Or la Cannes.


Desi drama sa din 2007 n-a intrat pe lista nominalizatilor la Oscar pentru cel mai bun film strain, filmul sau a devenit si mai popular in strainatate. Revista Entertainment Weekly a stat de vorba cu regizorul roman despre filmele sale si motivul pentru care americanii fug de dramele puternice si electrizante regizate de el.


"Intr-un mod ciudat, faptul ca n-am fost nominalizati la Oscar cu 4 luni, 3 saptamani si 2 zile ne-a facut un serviciu foarte mare pentru ca ne-a adus multa notorietate. Atunci ne-am dat seama ca genul nostru de filme pot fi intens apreciate la festivaluri  si de catre presa, insa nu si de membrii Academiei American de Film. Nu inseamna ca e un lucru rau sau bun, ci doar un fapt adevarat. Cand incepi sa intelegi asta, esti mai relaxat in privinta rezultatelor" a spus Mungiu pentru Entertainment Weekly.

 

"Dupa dealuri", cu care Mungiu a reusit sa impresioneze cinefilii din lumea intreaga, spune povestea a doua fete care au crescut impreuna si care se reintalnesc dupa cativa ani de despartire. Alina se intoarce din Germania sa o ia cu ea pe Voichita, prietena ei din copilarie fata de care se simte inca foarte atasata. Voichita si-a gasit insa calea in credinta, iar maicile printre care traieste la manastire tin locul familiei pe care nu a avut-o niciodata. Alina lupta cu toate puterile sa recastige afectiunea Voichitei, facandu-i pe cei din jur sa se intrebe de unde vine forta care o anima.

Desi a reusit sa obtina premii importante la Festivalul de Film de la Cannes sau cel din Argentina, Dupa dealuri nu s-a bucurat de multa popularitate pentru a fi nominalizat la Oscaruri, ca alte filme care tintesc acelasi premiu: Amour, Intouchables  sau A Royal Affair.


"Este dificil sa realizezi un film care propune un alt tip de cinematografie unui public mainstream si totusi sa obtina si o nominalizare la Oscar. Eu accept orice decizie se ia intr-o astfel de competitie cu conditia ca membrii sa fi vazut filmul. Cea mai mare problema la o tara ca Romania, in cinematografie, este ca desi reuseste sa aduca filme la Oscar, nu are resursele necesare pentru a se promova cat mai profesionist posibil" a mai declarat cineastul roman.

 

 

Mungiu a filmat timp de 9 saptamani filmul Dupa dealuri, pe o vreme crunta, langa Bucuresti. Atmosfera filmului este apasatoare, dezolanta si rece, la fel ca peisajele din film. "A fost frig, uneori erau si minus 15 grade Celsius, dar dupa ce a venit zapada, a devenit frumos. Insa nu ne-a facut deloc vietile usoare. Pentru noi, nu asta a fost cel mai dificil lucru, ci cum sa filmam scenele violente si agresive. Eu folosesc cadre lungi si actorii cu care lucrez sunt nevoiti sa isi asume trairile personajelor pe care le joaca ca si cum ar fi ale lor si ei fac acest sacrificiu".

Filmul este inspirat de celebrul caz Tanacu care a dus in 2005 Romania pe paginile ziarelor din toata lumea cu moartea maicutei in timpul unei sedinte de "exorcizare".

"In general, ortodoxia este o religie calma si pasnica. Pentru mine, Dupa dealuri, este despre modul in care o intepretare extrema a unei ideologii poate duce la astfel de incidente. Dar cred ca cel mai important aspect pe care il prezint este acela al saraciei, al lipsei de educatie si al ignorantei.  In acelasi timp, acest film  mai vorbeste si despre indiferenta sociala cu care traiesc oamenii din ziua de azi. Sunt mai putin empatici, nepasatori, mai putin implicati, instrainati si egoisti. Nu doar Biserica trebuie sa mediteze asupra acestor lucruri, ci fiecare dintre noi" a mai povestit Mungiu.

 

Pentru Mungiu, o nominalizare la Oscarurile din 2013 ar inseamna si mai multa popularitate in SUA a cinematografiei romanesti si spera ca acum filmul sau sa ajunga in atentia si mai multor oamenii decat o facea acum 5 ani cu drama 4 luni, 3 saptamani si 2 zile.

"Am vazut putine filme dintre cele propuse pentru cel mai bun film strain. Dar, de exemplu, intre Amour si Intouchables este o diferenta mare din punct de vedere stilist si regizoral. Ar fi satisfacator pentru noi toti sa vedem ca Academia American premiaza un act cinematografic complex si greu de realizat in fata unui gen cinematografic de tip entertainment, indiferent din ce tara provine".

 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies