marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

OSCAR 2015.Michael Keaton, adevaratul super erou al Hollywood-ului. Ce l-a convins sa accepte rolul din Birdman si care este secretul lui

Pentru cei mai multi dintre noi, Michael Keaton ramane cel mai bun Batman. Sigur, nu are sens sa fie comparat cu Christian Bale. Dar, cine este cu adevarat Michael Keaton? N-a castigat Oscarul, dar ramane definitiv in inimile noastre cu rolul din Birdman.

OSCAR 2015.Michael Keaton, adevaratul super erou al Hollywood-ului. Ce l-a convins sa accepte rolul din Birdman si care este secretul lui

 

 

 

Michael Keaton a stiut inca din copilarie ca, intr-un fel sau altul, va deveni actor. "Imi aduc aminte de un moment: eram la scoala, la ora, vorbeam cu un alt coleg. Profesoara m-a atentionat si m-a pus sa fiu atent, sa cant. M-a scos in fata  si m-a intrebat daca tot vreau sa distrez oamenii, de ce nu cant o melodie? Eram rosu la fata, si pentru cineva care voia sa fie bagat in seama, ironic, nu imi placea atentia. Dar atunci mi-am dat seama: m-a prins in capcana. Si mi-am zis, de ce sa nu cant cu pasiune, nu sa ma prostesc, si sa dau ce e mai bun din mine? Am cantat din tot sufletul, in fata colegilor si a profesoarei. Zambetul si satisfactia din acea zi mi-au ramas mereu intiparite in minte" a povestit Keaton pentru The Telegraph.

 

Keaton e un personaj retras, nu se afiseaza si nici nu lasa la vedere multe despre el insusi. Cu toate astea, nu a renuntat la visul sau de a fi actor, insa spune ca ar vrea sa nu amestece viata personala cu slujba. "Asta e ironic la industria asta: vrei sa distrezi oamenii, fara ca ei sa te arate cu degetul. Nu ma gandesc de doua ori daca mi se cere sa alerg ca un nebun, dezbracat, in Time Square, dar nu vreau ca oamenii sa stie totul despre mine" a marturisit actorul.

 

 

 

Declaratia lui, despre alergatul gol in centrul New York-ului, nu sunt doar o metafora, ci una dintre scenele esentiale din Birdman, film nominalizat la 9 trofee Oscar, inclusiv pentru cel mai bun actor. De atlfel, Michael Keaton este considerat marele favorit, alaturi de Eddie Redmayne, in The Theory Of Everything. De foarte multi ani, nu a mai fost o lupta atat de stransa pentru Oscar... Pana acum, a castigat o sumedenie de trofee, inclusiv la SAG sau Globul de Aur.

 

 

Cu Birdman, regizorul mexican Alejandro González Iñárritu isi marcheaza revenire cu o comedie. Acest film prezinta portretul unui fost star al filmelor cu super-eroi,Rick Riggan, interpretat de Michael Keaton, care incearca sa revina in actualitate si sa aiba din nou succes cu ajutorul unei piese pe Broadway. Din distributia peliculei mai fac parte Edward Norton, Emma Stone, Naomi Watts si Zach Galifianakis.

 

 

 

Michael Keaton obisnuieste sa nu se uite la filmele in care joaca. Dar cu toate astea, pentru Birdman, a facut o exceptie. "Nu ma mai satur de acest film. Oricum, nu-mi vine sa cred ca eu sunt in acest film". La finalul anului trecut, deja il vazuse de trei ori...In prima scena din Birdman il vedem pe Michael Keaton in chiloti, filmat din spate, levitand deasupra patului, cu privirea spre geam. Pare impacat, dar o voce din interioriul lui striga, filosofand despre lucruri mai mult sau mai putin importante. De aici, urmeaza o aventura plina de culoare, de magie si plina de interpretari puternice, despre vanitate, celebritate si cinismul care predomina industria cinematografica.

 

 

In Birdman, cineastul mexiacan Alejandro Gonzalez Inarritu incearca ceva cu totul nou pentru cariera sa: este singurul film montat sa para filmat intr-un singur cadru. Iar asta a fost o munca titanica pentru echipa de filmare. Efectul este impresionant pentru spectatori, la fel ca in "Rope" al lui Alfred Hitchcock. Aceasta tehnica,  intr-un singur cadru au transformat filmarile intr-un adevarat cosmar. "De obicei, imi luam 6 luni pentru editare, montaj, in camera de post-productie. Dar in acest caz nu am avut acest timp la dispozitie. Am avut scene continuue, de 20 de minute, care au ingreunat munca celor de la editare, dar si actorilor. Daca incurcai replica, trebuia sa o luam de la capat. Daca ofereai interpretarea carierei tale, ai fi facut-o la infinit" a spus Inarritu

 

 

 

Una dintre cele mai captivante scene din film este cea in care Michael Keaton alearga doar in chiloti intr-un Times Square ultra aglomerat, in New York. Scena este formidabila atat compozitional, cat si intepretativ. Dar succesul sta in faptul ca a a fost filmata dintr-un singur cadru, pentru a-i oferi autenticitate. Astfel, totul este natural, inclusiv turistii mirati, care se holbeaza in cadru la iesirea actorului. In mod normal, pentru o astfel de scena, s-ar fi oprit circulatia si s-ar fi folosit figuranti, dar bugetul limitat, de doar 18 milioane de dolari, nu le-a permis asta realizatorilor. Abia si-au putut permite 40 de figuranti pentru tot filmul. Asa ca, in fata atator obstacole, Inarritu a fost nevoit sa vina cu o solutie "out of the box". Cum sa protejezi actorii de "spectatorii" de pe strazi? 

 

Scena este captivanta si fascinanta, dar mai mult de atat, e o schimbare totala de la ultimele sale roluri, mai putin populare si fara prea multa substanta. Birdman vorbeste nu doar despre lupta artistului cu societatea moderna, dar are elemente similiare cu viata lui Keaton. Cel mai cunoscut rol al sau ramane Batman, in filmele din anii '90 ale lui Tim Burton. Dupa 2 filme, a renuntat. Multi il considera si azi drept cel mai potrivit actor in acest rol. Dupa Batman, insa, Keaton n-a mai avut acelasi succes si apreferat sa stea departe de lumea reflectoarelor.

 

Keaton provine dintr-o familie de scotieni, care au emigrat in SUA, la finalul secolului XIX. Adevaratul nume de familie este Douglas, dar pe care nu l-a folosit niciodata, din motive evidente. "Stiu doi Michael Douglas. Unul a castigat doua premii Oscar, altul face filme pentru adulti ieftine, undeva prin Los Angeles. Nu avea nimeni nevoie de alt Michael Douglas" a glumit actorul. Keaton provine dintr-o familie numeroasa, de 9 copii. Din pacate, doi dintre frati au murit, insa mai are inca 3 fratii si doua surori. Provine dintr-o familie de catolici si a fost ajutor de preot in tinerete. A trait retras, la ferma, dar i-a placut. Westernurile au fost prima lui dragoste si de aici s-a indragostit iremediabil de filme.

 

 

Michael Keaton a fost, de la inceput, constient de cat de greu va fi de realizat acest film, din toate punctele de vedere, dinainte sa semneze sau sa accepte rolul. Pe langa greutatile muncii sale, una dintre provocari a fost sa ii convinga pe ziaristi ca nu a fost "typecast", adica nu i s-a oferit un rol in genul acelora in care a avut succes. "Daca vreti sa ganditi asa, ok, dar e modul lenes de a o face" ii spunea Keaton unui reporter la inceputul promovarii filmului. Prima discutie a avut-o in 2012, cand a avut o cina cu Inarritu, in care i-a prezentat ideea. "A durat 11 secunde sa imi dau seama de nebunia pe care mi-o propune si ca oricand se poate narui totul. Dar mi-a placut la nebunie, imi plac ideile originale, ma tin viu si interesat" a povestit Keaton pentru Hollywood Reporter.

 

Intrebat de un jurnalist de la The Telegraph daca simte Birdman drept marea lui revenire, Keaton raspunde simplu. "Nu. Dar este ok daca tu simti asa. Nu am parasit niciodata industria, m-am ocupat de proiecte mai mici, impotriva curentului". Spune ca nu s-a simtit nicio secunda lezat de propunerea lui Inarritu, de a-i oferi rolul unui actor trecut de prima tinerete, fost jucator de roluri de super erou, care se zbate sa revina. "Nici nu m-am gandit ca Inarritu imi ofera rolul gandidu-se la trecutul meu cinematografic. Sigur, sunt multe asemanari, dar sunt sigur ca s-ar fi gandit si la alti actori. Eu unul as fi facut-o".

 

Dar Inarritu nici nu s-a gandit la altcineva. "El a fost alesul, din prima. La el m-am gandit.Am fost onest si i-am zis de la inceput: <<pot sa numar pe degete actorii care au purtat costumul Cavalerului Negru, iar tu esti deschizatorul de drumuri. Numai tu ai capacitatea necesara de a oferi in mod corect doza de umor si drama de care am nevoie in acest film. Si el a zis <<da>> in acea seara".

 

 

 

 

Regizorul Inarritu a avut numai cuvinte de lauda la adresa starului sau. "Michael este cel mai sigur om pe sine pe care l-am intalnit in viata mea. Cred ca de asta i-a iesit si asa bine rolul, pe care l-a jucat cu o incredere si o indrazneala extraordinare. Cu toate astea, Keaton spune ca dintre toate personajele sale, cu Riggan se identifica cel mai putin, pentru ca Riggan este un personaj dornic de atentie, egocentrist, gata sa sacrifice orice relatie umana in drumul sau spre succes. "Eu am ales sa nu imi conduc viata pe baza acestor sentimente. Nu am cautat atentia" spunea in urma cu cateva luni intr-un interviu pentru Variety.

 

Keaton vrea sa regizeze in continuare, dar spune ca acum i-a revenit dragostea pentru actorie, vrea sa joace mai mult. Urmatorul lui film este Spotlight, despre o investigatie realizata de Boston Globe, despre abuzurile minorilor in biserica Catolica, un caz care a zdruncinat opinia publica in SUA.

 

La 63 de ani, Keaton pare sa fie mai in forma ca acum 20 de ani. Carisma l-a ajutat sa ramana pana astazi in atentia noastra, dar talentul lui ne demonstreaza ca la Hollywood nu este niciodata prea tarziu pentru a da marea lovitura. Fie ca va castiga sau nu Oscarul pe 22 februarie, Michael Keaton a castigat ceva: dragostea publicului, care se intreaba cum reuseste sa fie adevaratul super erou al Hollywood-ului, fara sa fie un erou? Iar asta este secretul lui Micheal Keaton.

 

 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies