marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

OSCAR 2015. Povestea reala din spatele filmului "American Sniper". Cine a fost Chris Kyle, lunetistul care a ucis 255 de oameni in 4 ani, si destinul tragic pe care l-a avut 

American Sniper a fost de la inceput un proiect ce a atras atentia cinefililor. Abandonat de Steven Spielberg si preluat de Clint Eastwood, "American Sniper" a primit 6 nominalizari la Oscar, inclusiv pentru Best Picture si cel mai bun actor - Bradley Cooper. Povestea reala din spatele filmului este una apasatoare, care reflecta ororile razboiului si amprenta definitiva pe care acesta si-o lasa in sufletele soldatilor.

OSCAR 2015. Povestea reala din spatele filmului American Sniper . Cine a fost Chris Kyle, lunetistul care a ucis 255 de oameni in 4 ani, si destinul tragic pe care l-a avut

American Sniper a lovit ca un bumerang lumea filmului. Americanii s-au inghesuit sa-l vada si sa descopere ce s-a intamplat cu puscasul Chris Kyle, cel mai prolific lunetist din istoria Americii, incat filmul lui Clint Eastwood a inregistrat cifre record, de aproape 100 de milioane de dolari in primele zile, cifre neimaintalnite pentru un film de drama si razboi.

 

Chris Kyle a fost cel mai letal lunetist din istoria Armatei Americane. Acesta a sustinut ca a ucis nu mai putin de 255 de oameni in timpul celor patru ani de razboi in Irak. Dupa razboi, a revenit acasa si in 2009 s-a retras din armata. Ca o ironie a vietii, acesta a murit in 2013, dupa ce a fost impuscat din greseala de un amic, intr-un poligon de tragere, in Texas.

 

 

 

In 2003, acesta se afla in prima lui misiune in Irak, in satul Nasiriya. Aflat pe acoperisul unei case, acesta avea sub tinta armei sale o femeie si un copil. In cateva minute, o echipa Navy SEAL a luat cu asalt satul, iar treaba lui era de a proteja soldatii si misiunea acestora. In timp ce soldatii se pregateau de atac, femeia a scos un obiect suspect. Imediat, Chris Kyle a primit ordinul sa traga, desi nu mai omorase niciodata o femeie. Acesta a tras, iar grenada pe care femeia o tinea ascunsa s-a declansat, dar nu a ranit pe nimeni.


"Era datoria mea sa trag, si nu regret ca am facut-o. Gloantele mele au salvat cativa americani, vieti care valorau mai mult decat cea a femeii pe care am ucis-o eu" declara Chris Kyle la intoarcerea in tara. Femeia ucisa in satul din Irak a reprezentat prima sa victima. In doar cativa ani, Chris Kyle a devenit cel mai prolifit lunetist, cu 255 de victime in sase ani, insa Pentagonul nu a recunoscut oficial decat 160 de victime.

 

Chris Kyle si sotia, Tanya

 

Chris Kyle, nascut in Texas, s-a inrolat in armata in 1999. In 2012 a lansat o autobiografie, ce a devenit bestseller. Trei ani mai tarziu, in 2015, povestea lui a ajuns pe marile ecrane, in "American Sniper", in regia lui Clint Eastwood. Bradley Cooper il portretizeaza pe Chris Kyle, intr-un rol ce i-a adus a treia nominalizare la Oscar din cariera. Insa, Kyle a fost un personaj controversat. "Singurul meu regret este ca n-am ucis mai multi" a fost una dintre declaratiile care i-a divizat pe americani. "Nu ma simt un erou, sunt un om obisnuit, care si-a facut datoria fata de tara lui. Nu am lucrat singur, ci alaturi de o echipa." a mai spus acesta.

 

Acesta a lasat in urma o sotie si doi copii. Tanya, sotia acestuia a spus ca el a fost un tata iubitor si un sot foarte bun. "Avea o inima de aur si o blandete pe care doar noua ne-o arata. A fost un tata foarte bun. Insa, razboiul ne-a adus multe greutati. El simtea ca asta e datoria lui, pentru asta a fost antrenat" a povestit aceasta pentru revista People.

 

Bradley Cooper a avut ocazia sa-l cunoasca cu putin timp inainte de accidentul care i-a curmat viata lui Kyle. "Mi-a spus ca daca ar avea optiunea de a alege regizorul, l-ar alege pe Clint Eastwood". Dupa ce Steven Spielberg a abandonat proiectul, Cooper impreuna cu producatorii l-au convins pe Eastwood sa preia proiectul.

 

 

Sotia acestuia i-a ajutat pe realizatori si actori cu detalii si informatii. In film, Tanya este jucata de actrita Sienna Miller, care a luat legatura cu sotia si chiar a avut acces la schimburile de mailuri dintre cei doi soti, cand Kyle era in misiune. "A fost ceva personal si intim. Dar tocmai asta ne-a oferit o perspectiva reala si solida asupra relatiei dintre cei doi" a spus Sienna Miller.

 

 

Pe 2 februarie 2013, Chris si amicul sau, Chad Littlefield, au mers impreuna cu colegul lor mai tanar, Eddie Ray Routh, in varsta de 25 de ani, la un poligon de tragere in Texas. Ei au fost rugati de mama tanarului sa-l ajute, suferind de tulburare post traumatica, la intoarcerea din razboi. In timp ce faceau exercitii la poligon, tanarul soldat l-a impuscat mortal pe Kyle. Motivul ramane neclar iar misterul continua sa ramana asupra mortii sale. Soldatul care a ucis fara sa clipeasca atatia oameni si s-a intors teafar acasa a murit lovit tot de un glont, ca un cerc ironic al vietii.

 

Azi, americanii retraiesc evenimentele care au zguduit SUA prin intermediul filmului lui Clint Eastwood, care a primit 6 nominalizari la Oscar. Culmea, Clint Eastwood a fost lasat in afara competitiei si nu a primit nominalizare pentru cel mai bun regizor. 

 

In schimb, Bradley Cooper se apropie tot mai multe de primul sau Oscar. Acesta s-a luptat din greu pentru a aduce la lumina acest film. Initial, el era atasat proiectului ca producator. "Sincer, la acel moment, nu ma simteam potrivit pentru rol, dar asta era singura cale prin care am reusit sa atrag finantare. Eu mi-l imaginam pe Chris Pratt in rolul principal. Dar nu am zis nimanui asta" a povestit in urma cu ceva timp pentru Hollywood Reporter.

 

Bradley Cooper si Sienna Miller in "American Sniper"

 

Dupa 20 de luni de negocieri, Cooper si producatorii au ajuns la o intelegere cu Chris Kyle. Insa, la scurt timp, Cooper a primit un telefon care avea sa schimbe intreaga poveste: Chris Kyle murise intr-un accident, in timp ce se afla intr-un poligon. La vremea aceea, Steven Spielberg inca era implicat, insa s-a retras, motivand lipsa unui buget consistent. Filmul a ajuns pe mainile regizorului Clint Eastwood, asa cum si-ar fi dorit eroul. Eastwood, la 84 de ani, a citit cartea autobiografica si a acceptat filmul.

 

Cooper si Eastwood s-au dus in Texas, sa ii cunoasca familia. "Am petrecut trei zile cu copiii, sotia si alte rude ale lui Chris Kyle. Intalnirea ne-a schimbat total perceptia asupra lui, dar si a filmului nostru. Multe dintre momentele din film sunt realizate pe baza acestei vizite. Ne-am dat seama rapid ce responsabilitate uriasa se afla pe umerii nostri" a concluzionat Bradley Cooper.

 

American Sniper intra in cinematografele din Romania la finalul lunii ianuarie. Cu 6 nominalizari la Oscar, filmul are sanse reale pe 22 februarie, cand va avea loc Gala Premiilor Oscar.

 

Sursa foto: Getty Images


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies