Originară din zona mediteraneană și cultivată încă din Antichitate, vița de vie este una dintre plantele cu tradiție de la noi din țară. Apreciată pentru proprietățile sale medicinale și nutriționale, dar îndeosebi utilizată pentru obținerea vinurilor, această liană se găsește în diferite soiuri și are o durată de viață îndelungată.
Plantațiile de viță de vie durează în jur de 30-50 de ani, perioadă în care planta parcurge un ciclu de viață compus din trei părți – tinerețe, maturitate și bătrânețe. Cultura de viță de vie a devenit obiectul uneia dintre cele mai mari industrii alimentare din lume, însă pentru a fi roditoare atât de mult timp are nevoie să fie bine întreținută.
Iată câteva lucruri de care trebuie să ții cont în îngrijirea viței de vie dacă îți dorești să obții un vin savuros!
1. Vița de vie are nevoie de sistem de susținere
Unul dintre cele mai importante aspecte privind întreținerea unei podgorii este legat de montarea unor
spalieri și stâlpi de susținere pentru vița de vie. Deoarece este o plantă cățărătoare, acesta trebuie dirijată pentru a se dezvolta armonios și a produce struguri de calitate.
De asemenea, un sistem de susținere este necesar pentru că în caz contrar aerisirea anevoioasă a plantei favorizează dezvoltarea bolilor criptogamice, recoltele vor fi mai mici și mai slabe calitativ sau este stânjenită direcționarea lăstarilor pe mijlocul de susținere. În plus, lucrările de întreținere din cursul vegetației nu pot fi efectuate în mod corespunzător și astfel vița e vie nu va crește într-un mod optim.
2. Tăierea viței de vie asigură o producție superioară
Modul în care se îngrijește vița de vie se reflectă în mod direct în calitatea recoltei de struguri și, implicit, a vinului. Una dintre lucrările de bază pentru această cultură este tăierea care asigură o producție superioară din punct de vedere cantitativ, dar și calitativ. Există mai multe tipuri de tăiere, respectiv tăierile de formare efectuate în primii ani de la plantare, tăierile de rodire, cele de regenerare sau tăierile speciale, care se fac când planta este afectată de ger, secetă sau grindină.
An de an, se realizează tăierile de rod care au rolul de a regla procesele de creștere și fructificare. Acestea se fac primăvara, înainte ca planta să înmugurească, pentru a se elimina uscăturile și legăturile rămase din anul precedent. Tăierea corectă a viței de vie, deasupra nodului și transversală, favorizează dezvoltarea lăstarilor care vor rodi, fiind astfel asigurată o exploatare eficientă a plantațiilor. Această lucrare dictează cantitatea și calitatea strugurilor deoarece via, fiind o liană, crește preponderent în lungime și formează mai mult frunze decât fructe, iar puținii structuri ce vor crește vor avea dimensiuni reduse și o concentrație scăzută de zahăr.
3. Legarea lăstarilor e necesară pentru a crea peretele vegetativ
După ce vița de vie a fost tăiată și cosmetizată, este necesară legarea cordonului de sistemul de susținere. Această operație se realizează la bază, la mijloc și la vârf, pentru a se crea peretele vegetativ, înainte de dezmugurit pentru a preveni scuturarea ochilor care sunt foarte sensibili în această perioadă. Legatul lăstarilor se face cam de patru ori în perioada de vegetație, când aceștia ating 30-50 de cm.
4. Aplicarea tratamentelor este imperativă
Ierburile care cresc pe lângă vița de vie iau din nutrienții plantei și îi afectează dezvoltarea, de aceea sunt importante tratamentele cu erbicid, care pot fi aplicate chiar și în perioada de repaus, înainte de apariția buruienilor. În ceea ce privește stropirea viei, media tratamentelor cu fungicide sau insecticide pentru combaterea dăunătorilor este de 6-7 tratamente pe sezon. Pentru o plantație sănătoasă, stropirea se poate face pe întreaga perioadă de vegetație, în lipsa măsurilor de combatere a bolilor putând fi compromisă aproape complet producția de struguri.
5. Operații în verde de reglare a proceselor de creștere și rodire
Pentru a favoriza dezvoltarea plantei și creșterea fructelor sunt necesare diferite lucrări ce influențează calitatea producției ce pot consta în plivitul lăstarilor fără rod care pornesc din butuc, normarea încărcăturii de inflorescențe pentru a spori producția sau ciupitul lăstarilor înainte de înflorit pentru a îmbunătăți condițiile de hrănire a florilor. De asemenea, pot fi realizate și operații precum cârnitul lăstarilor pentru dirijarea substanțelor asimilate de struguri, copilitul ori desfrunzitul parțial, care au rolul de a ilumina și aerisi strugurii astfel încât boabele să se coacă uniform.
O plantație cu viță de vie sănătoasă și roditoare reprezintă o adevărată bucurie pentru orice agricultor. Ia în considerare aspectele prezentate mai sus și îngrijește-ți podgoria în mod corespunzător ca să obții an de an o licoare bahică deosebit de savuroasă.