marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

(P) 7 alimente care te încarcă de energie

Mulți dintre noi ne simțim obosiți spre finalul zilei, iar acesta este un lucru care se rezolvă cu odihna din timpul nopții. 
(P) 7 alimente care te încarcă de energie
Totuși, există persoane în cazul cărora oboseala se manifestă diferit, chiar și după un somn de 6-7 ore, fără să fi făcut activitate fizică intensă. Simptomele oboselii cronice sunt adesea asemănătoare simptomelor gripei: nivel scăzut de energie, senzație de somnolență, iar indiferent cât somn îi oferim corpului, nu ne simțim deloc odihniți.
 
Nivelurile scăzute de energie ne afectează productivitatea și starea de bine, astfel că este important să consumăm alimente care să ne redea energia atunci când ne simțim obosiți. Unele alimente sunt mai indicate decât altele atunci când vine vorba de energia pe care ne-o oferă. Iată câteva dintre acestea.
 

1. Bananele

 
Bananele sunt perfecte pentru un supliment de energie. Sunt o sursă bună de carbohidrați, potasiu și vitamina B6, care cresc nivelul de energie din organism. În plus sunt sățioase și conțin puține calorii. Un studiu a arătat că o banană consumată înainte de un antrenament de ciclism de 75 de kilometri a avut același efect ca o băutură energizantă pentru rezistența atleților. Așadar, atunci când simți că nivelul de energie este scăzut, mănâncă o banană.
 

2. Pește gras

 
Peștele gras, precum somonul sau tonul sunt surse bune de proteine, acizi grași și complexul de vitamine B. O porție de somon sau ton îți oferă doza zilnică recomandată de acizi omega 3 și vitamina B12, care reduc inflamația din corp. Inflamația este una dintre principalele cauze ale oboselii. De altfel, suplimentele cu omega 3 combat oboseala cronică. În același timp, vitamina B12 în combinație cu acidul folic ajută la producerea globulelor roșii, care transportă fierul prin organism și combat anemia.
 

3. Orezul brun

 
Orezul brun este mai puțin procesat decât cel alb și are o valoare nutrițională mai mare, prin conținutul ridicat de fibre, vitamine și minerale. O porție de orez brun îți oferă 90% din doza zilnică recomandată de mangan, o substanță care ajută enzimele să proceseze carbohidrații și să elibereze energie. În plus, pentru că are un indice glicemic mic, orezul brun te ajută să-ți menții nivelul optim de glucoză din sânge și să îți păstrezi energia constantă, pe tot parcursul zilei.
 

4. Cartofii dulci

 
Pe lângă faptul că sunt delicioși, cartofii dulci sunt o sursă excelentă de energie, pentru că o porție medie conține carbohidrați, fibre, mangan și o doză mare de vitamina A. Pentru că sunt digerați încet, sunt o sursă excelentă de energie.
 

5. Cafeaua

 

Despre cafea se știe că ridică nivelul de energie. Motivul este cofeina care trece rapid în sânge și ajunge la creier, unde inhibă acțiunea adenozinei, un neurotransmițător ce acționează asupra sistemului nervos central. Ca urmare, crește producția de epinefrină, un hormon care stimulează creierul și ne face să ne simțim mai energizați. 
 

6. Ouăle 

 
Ouăle nu sunt doar gustoase, ci și oferă energie pentru întreaga zi. Acest lucru se întâmplă pentru că ouăle sunt pline de proteine, o sursă de energie constantă care nu interferează cu nivelul de glucoză din sânge. În plus, ouăle conțin un aminoacid important care stimulează producția de energie în organism.
 

7. Merele 

 
Merele sunt printre cele mai populare fructe din lume. Pe bună dreptate, pentru că sunt o sursă bună de carbohidrați și fibre. Un măr mediu conține aproximativ 25 de grame de carbohidrați, 20 de grame de zahăr și aproximativ 5 grame de fibre. Datorită acestor proporții, merele sunt o bună sursă de energie.
 
Pe lângă aceste alimente care îți pot ridica nivelul de energie, nu uita de apă! Atunci când organismul este deshidratat, nivelurile de energie sunt scăzute, iar funcțiile organelor sunt încetinite. Dacă simptomele oboselii persistă mai multe zile, mergi la medicul tău de familie și discută despre oboseala cronică. Ar putea fi indicat să faci un set de analize de sânge și investigații, pentru a elimina posibilitatea unor alte afecțiuni.


Modifică setările cookies