Odihna este un element esențial în viața de zi cu zi, iar în acest sens, un somn de calitate este ceea ce avem nevoie fiecare dintre noi. Somnul este vital pentru menținerea stării de sănătate, iar o persoană care nu doarme suficient se va confrunta cu probleme precum dereglări hormonale, incapacitatea de a se concentra și slăbirea memoriei. Dacă adăugăm la acestea și scăderea imunității și riscul sporit de diabet și boli cardiovasculare, avem un tablou complet al problemelor de sănătate generate de lipsa somnului.
Pentru a fi scutiți de astfel de riscuri, este indicat să dormim 7-9 ore pe noapte, fiind importantă și calitatea somnului. Acesta poate fi influențat de mai mulți factori, iar patul în care ne odihnim este unul dintre aceștia.
Alege-ți un pat potrivit ca dimensiune
Regula de bază pentru a avea un somn odihnitor este ca patul în care dormi să fie mai lung cu cel puțin 20 de centimetri decât înălțimea ta. Bineînțeles, în cazul paturilor duble, în care dorm două persoane, dimensiunea acestuia se alege în funcție de înălțimea celei mai înalte dintre ele.
Apoi, trebuie să ții cont de suprafața patului, care trebuie să fie suficient de mare pentru a-ți oferi libertate de mișcare. De obicei, dimensiunile standard ale paturilor sunt 140X200 cm, 160X200cm și 180X200 cm. În cazul în care nu găsești un pat potrivit ca dimensiune, poți comanda unul pe măsura dorită.
Folosește numai lenjerie curată
Și lenjeria de pat are rolul ei în asigurarea unui somn odihnitor, iar alegerea ei ține de preferințele fiecăruia. Important este să fie curată și schimbată ori de câte ori este cazul. De asemenea, pernele trebuie să fie îmbrăcate, iar
pilota sau plapuma să fie protejată de cearșafuri. În felul acesta le menții curate mai multă vreme și le aperi de acarieni, bacterii și ciuperci.
Acordă atenție maximă calității saltelei
Salteaua este elementul cel mai important pentru furnizarea confortului, de aceea trebuie să fii foarte atent când o alegi. Fie că e inclusă în prețul patului, fie că o cumperi separat, trebuie să ții cont de mai multe aspecte. Este vorba de materialele folosite și de compoziția saltelei, precum și de gradul de elasticitate și cel de protecție împotriva acarienilor. Înălțimea saltelei este un alt criteriu după care trebuie să te ghidezi, iar dacă o cumperi separat, asigură-te că se potrivește cu dimensiunile patului.
Pat de mijloc sau de perete?
Dacă este vorba de un pat dublu, varianta cea mai potrivită este patul de mijloc, pentru că are cele două laturi libere, permițând accesul pe ambele părți. În plus, fiecare persoană are parte de confortul adecvat și se evită discuțiile de genul „cine doarme la margine și cine la perete?”. Mare atenție însă, pentru că în acest caz trebuie să existe suficient spațiu între marginile patului și pereți, astfel încât să se poată circula pe acolo.
În schimb, un pat simplu, de o persoană nu se potrivește bine cu o astfel de amplasare, pentru că ocupă spațiu inutil și nici nu arată foarte bine din punct de vedere estetic. Un astfel de pat trebuie să fie de perete, amplasat de preferință în colț, pentru a lăsa liber mai mult spațiu în dormitor.
Cât de înalt trebuie să fie patul
Acest aspect nu are legătură directă cu calitatea somnului, însă o poate influența în mod pozitiv, dacă este în concordanță cu preferințele persoanei care doarme în acel pat.
Paturile moderne sunt foarte înalte, dar dacă nu te simți confortabil într-un astfel de pat, nu se merită să-ți sacrifici odihna doar pentru a fi în trend. De obicei, majoritatea oamenilor preferă paturile de înălțime medie, care au circa 45 de centimetri.
De asemenea, designul patului trebuie să corespundă cu gusturile tale, iar în cazul copiilor, acesta poate avea chiar forme mai puțin obișnuite, de mașini, rachete, castele și alte asemenea. Asta nu înseamnă că nu îți poți comanda și tu ceva similar în cazul în care ai niște gusturi mai excentrice.
Sursa foto: Pixabay.com