Indiferent care este cauza care a condus la pierderea unui dinte, implicațiile ce țin de aspect, dar și de funcționalitate sunt de necontestat.
În primul rând, lipsa unui dinte este inestetică. În plus, dinții rămași se deplasează și se înclină, având tendința să ocupe golul rămas. Pe lângă aspectul fizic, intervin modificările legate de funcționalitate. Lipsa dinților poate cauza probleme de masticație. Se suprasolicită dinții rămași, lucru ce poate conduce la distrugerea și chiar pierderea acestora.
Pot apărea dureri maxilare și retragerea osului în timp. Toate aceste aspecte, odată apărute, sunt mult mai complicat și mai costisitor de reparat. De aceea, este important să acționezi la timp în cazul în care ai pierdut unul sau mai mulți dinți.
Ai o mulțime de variante de ales!
În funcție de numărul de dinți pierduți și localizarea lor, vârsta pe care o ai, starea generală de sănătate, împreună cu medicul stomatolog poți stabili care variantă stomatologică este cea mai potrivită pentru tine.
-
Dacă este vorba de un singur dinte lipsă sau de mai mulți situați izolat, se optează, în general, pentru un implant dentar;
-
Dacă este vorba de doi sau trei dinți, atunci medicul stomatolog poate recomanda puntea dentară;
-
În cazul în care este vorba de mai mulți dinți sau toți dinții, proteza dentară poate fi o opțiune.
Implantul dentar
În principal realizat din titan, dar și din alte aliaje, implantul dentar este un suport artificial introdus în os, ce are rolul de a ține locul rădăcinii și pe care se va monta coroana definitivă.
Deoarece implantul dentar este încadrat în categoria chirurgiei orale, acesta necesită o pregătire în prealabil, ce constă în analize de sânge tipice unei intervenții chirurgicale. În general, majoritatea oamenilor pot beneficia de avantajele implantului dentar dacă nu există afecțiuni medicale ce interzic acest lucru.
Chiar dacă este ceva mai costisitor în comparație cu puntea dentară, implantul are câteva avantaje în plus.
-
implantul dentar nu afectează ceilalți dinți. În cazul în care ai de făcut un implant dentar, dinții aflați în vecinătate nu sunt șlefuiți pentru montarea șurubului;
-
scapi de grija suplimentară în ceea ce privește igienizarea locului;
-
durata de viață a implantului este una ridicată. Un implant rezistă, dacă este bine întreținut, chiar și 15 ani.
De obicei, majoritatea implanturilor dentare au nevoie de câteva vizite la stomatolog pentru a fi finalizate. Există însă situații în care îți poți pune
dinții într-o zi. Intră pe site-ul denttaglio.ro și vezi care sunt serviciile inovatoare care îți redau zâmbetul fără durere și care îți oferă posibilitatea să zâmbești din nou cu încredere în doar 24 de ore.
Puntea dentară
Procedura medicală ce constă în fixarea unui dinte artificial între doi dinți naturali este una dintre metodele clasice de înlocuire a dinților pierduți. Metoda se bazează, în principal, în prinderea unui dinte artificial între cei doi dinți aflați în vecinătatea celui pierdut. Cei doi dinți naturali sunt însă șlefuiți și apoi îmbrăcați, fapt ce îi poate afecta odată cu trecerea anilor, le crește sensibilitatea și predispoziția spre formarea cariilor. Puntea dentară poate fi mai tentantă din punct de vedere al costurilor și al timpului de realizare. Mai mult, poate părea o procedură medicală mai puțin invazivă.
Trebuie însă avute în vedere următoarele aspecte:
-
necesită o atenție sporită asupra igienizării spațiului dintre dintele artificial și gingie. Chiar dacă nu se vede cu ochiul liber, acesta există și trebuie îngrijit cu atenție.
-
durata de viață a punților dentare poate varia în funcție de starea de sănătate a gingiilor sau a dinților pe care s-a realizat puntea. De asemenea, atenția acordată îngrijirii dar și controlul periodic la stomatolog pot avea un cuvant important de spus asupra menținerii punții dentare.
Protezele dentare
Parțiale sau totale, mobile sau fixe, protezele dentare au tendința de a speria pacientul atunci când îi sunt prezentate. Fiind printre primele invenții stomatologice de recuperare a dinților pierduți, tehnologia de realizare a protezelor dentare de astăzi a avansat extrem de mult. Modul de prindere, de întreținere și materialele din care sunt realizate fac din protezele dentare o opțiune confortabilă pentru pacienții care au pierdut mare parte din dinți sau chiar pe toți.
Existând atâtea opțiuni pentru un zâmbet frumos și sănătos, este mare păcat să rămâi la opțiunea de a nu face nimic în cazul pierderii unui dinte. Atunci când evoluția medicinei îți oferă variante pentru a nu întâmpina probleme ce țin de masticație, vorbire sau aspect, mai mult ca sigur există opțiunea potrivită pentru tine!