marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

(P) Cum îi obișnuim pe cei mici să petreacă mai mult timp singuri 

Tableta sau telefonul au devenit o modalitate accesibilă și rapidă prin care noi, ca părinți, îi lăsăm pe cei mici în lumea virtuală ca să ne putem concentra pe problemele noastre. Este comod, la îndemână, iar atenția celor mici e captată rapid, fără grija de a ne întrerupe prea curând. Dar ce facem cînd acest lucru devine „prea mult”? Cum îi învățăm pe cei mici să petreacă timp singuri, dar fără tabletă sau telefon?
(P) Cum îi obișnuim pe cei mici să petreacă mai mult timp singuri
În Olanda, de exemplu, copiii sunt învățați să se joace mai mult timp singuri, eventual sub supravegherea fraților mai mari, tocmai pentru a le….permite să se plictisească. Ce înseamnă asta? Că nu trebuie să satisfacem nevoia imediată a copiilor de a avea, pe termen scurt, stimulente de orice fel. Acesta e un pas important al felului în care ei își vor gestiona timpul pe care îl au la dispoziție, pentru că vor căuta singuri metode de a „umple” aceste perioade. În timp, acest lucru le va stimula imaginația și creativitatea de a găsi soluții la ceea ce îi interesează. Și ce moment mai bun să faci asta decât atunci când ești singur? Pe termen lung, acest tip de comportament îi va ajuta să devină adulții care caută singuri soluții la probleme, fără a aștepta de la alții (aici părinții).
 
Ce înseamnă să petreci timp singur
Faptul că petreci timp în propria companie este, în sine, o experiență psihologică sănătoasă, pentru că stimulează creativitatea, dezvoltarea personală și chiar  relaxarea sau spiritualitatea, arată dr. Bella De Paulo în Living Single din Psychology Today, din decembrie 2019. În același timp, ajută la o capacitate mai bună de analiză, de luare a deciziilor, te face să te simți independent și permite îmbunătățirea relațiilor cu cei din jur. 
 
În cazul celor mici, îi determină să descopere ce le face plăcere să facă, chiar dacă acest lucru înseamnă în prima fază să-și studieze degețelele sau să arunce mâncarea din farfurie peste tot. Pe termen lung, independența înseamnă curaj, putere, o cunoaștere mai bună a sinelui și a emoțiilor proprii, simultan cu o capacitate sporită de conectare cu toți cei din jur.
 
Cum îi obișnuim pe cei mici să petreacă mai mult timp singuri
Cât de mult îi lăsăm pe cei mici să își găsească, singuri, activitățile preferate? Cum ne asigurăm că, de la un moment dat, vor petrece timp de calitate în compania propriei lor persoane, cu supravegherea noastră, însă fără a fi agățați de noi, ci în așa fel încât să ne putem gestiona și noi activitățile?

Iată câteva idei pe care le poți folosi în acest sens.
Nu îi întrerupe pe cei mici atunci când se joacă sau e absorbit de ceea ce face pe moment. Din contră, poți profita de acele momente să ai un pic de timp și pentru tine. Înseamnă doar că au descoperit o activitate pe care o fac încântați. E la fel de neplăcut și pentru tine când te întrerupe cineva atunci când lucrezi ceva cu spor.
 
Învață-i să facă o activitate asemănătoare celei pe care o faci tu. Important este să le dai „instrumentele” potrivite: dacă tu gătești, dă-le și lor, în bucătărie, o oală de jucărie unde să amestece ceva cu o lingură de lemn; dacă ai ceva de făcut la calculator, lasa-i la o tastatură veche la care vor găsi cu siguranță o modalitate să „lucreze”.
 
Alternează jucăriile. Nu e nevoie de depozite întregi de jucării ca să le menții interesul pentru joacă. Dimpotrivă. Cu cât numărul de piese pe care le au la dispoziție e mai mic, cu atât își vor concentra atenția mai ușor doar pe unele din ele. Poți folosi un mic truc în acest sens: înlocuiește periodic (odată la 2-3 săptămâni, de exemplu) jucăriile cu altele, pe care le-ai ținut bine la păstrare în acest timp. Se vor bucura să redescopere jucării „noi” dacă s-au plictisit de primele. 
 
Lasă-i să învețe și singuri cum să se joace, ce să facă, cum să descopere lumea înconjurătoare. Dacă stai tot timpul după ei, vor crede că au nevoie permanentă de aprobare sau validare. Lasă-i să creeze singuri un Lego sau castelul de nisip, fără să le spui în permanență câte piese sau de câtă apă au nevoie.

 
Crează un spațiu de joacă al lor, 100% sigur. Desigur că nu îi vom lăsa pe cei mici total nesupravegheați, chiar și atunci când e vorba doar de joacă, însă un locșor al lor unde să deseneze, să picteze sau chiar să înceapă să scrie este important pentru a le lăsa spațiul personal de care au nevoie. Comandă online mese sau birouri pentru cei mici și permite-le să se manifeste în voie.
 
Cu cât începi mai repede, cu atât mai bine. Lasă-i, la început, să răsfoiască o carte doar cu desene, iar mai târziu, împreună cu tine, o carte cu texte din care vor dori la un moment dat să afle singuri câte ceva. 
În loc de concluzie
 
Cei mici știu să se joace singuri. Își descoperă mânuțele, găsesc o gărgăriță în iarbă… nu e nevoie ca noi să îi suprastimulăm cu „atenții” ca să ne luă, temporar câte o grijă de pe cap și a ne preocupa de activități exclusiv pentru noi. 
 
Cu toate acestea, a-i învăța pe cei mici să fie singuri se face cu atenția, ghidajul și sub supravegherea noastră. În acest fel, cei mici încep să-și capete independența de care mai târziu vor avea nevoie și să își dezvolte aptitudini și abilități care îi vor ajuta pe termen lung. 
 
Iar cel mai simplu este să începem acest lucru de când ei sunt mici, într-un mediu sigur și cu atenția, grija, dar și detașare.

Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies