marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

(P) Curățarea corectă a hainelor, în funcție de materialul din care sunt fabricate

Articolele vestimentare pe care le purtăm în fiecare zi rețin o bună parte din bacteriile și particulele de praf din atmosferă. În consecință, pentru a evita dezvoltarea alergiilor sau a iritațiilor pielii, este important să curățăm hainele în mod corespunzător. În plus, în procesul de dezinfectare sau atunci când vrem să înlăturăm petele nedorite, trebuie să acordăm atenție și țesăturilor. Întreținerea corectă ne ajută să ne bucurăm de articolele noastre vestimentare preferate pe termen lung.
(P) Curățarea corectă a hainelor, în funcție de materialul din care sunt fabricate
Află, așadar, cum să îți cureți hainele în mod corect, în funcție de materialul din care sunt confecționate acestea!


Bumbac

Multe dintre articolele vestimentare pe care le găsim pe piață sunt fabricate din bumbac. În general, materialul este preferat de persoanele care au pielea sensibilă, dar este o alegere potrivită și pentru bebeluși sau copiii mici. Această fibră textilă se obține prin egrenare, de pe semințele bumbacului, este 100% natural și moale - prin urmare, se simte bine pe piele. Țesăturile din bumbac pot suporta temperaturi ridicate, fără să le fie afectată calitatea sau rezistența în timp. Atunci când vorbim despre articolele din bumbac cu imprimeuri, este esențial să ții cont de faptul că temperatura de spălare nu trebuie să depășească 30-40 de grade Celsius. De asemenea, nu uita că, pentru curățarea bumbacului, se poate folosi detergent obișnuit, înălbitor, iar soluții speciale pentru eliminarea petelor dificile sunt, și ele, recomandate.

Mătase

Acest material provine din firul produs în faza de cocon de fluturele de mătase. Este prețios, fin și rezistent, însă are nevoie de o atenție specială. Mătasea este sensibilă la temperaturi ridicate și la frecarea de alte țesături. Dacă ai haine din acest material, este de preferat să fie curățate atunci când sunt uscate sau spălate doar cu apă rece și cu un săpun cu pH neutru. În cazul în care dorești să tratezi o anumită pată, este recomandat să speli produsul în întregime, pentru că și apa lasă urme pe mătase după uscare.
 
Satin

În mod obișnuit, satinul se folosește pentru confecționarea lenjeriei, a cămășilor de noapte, a cravatelor, a bluzelor și a rochiilor de seară, dar și a cearceafurilor de pat sau a tapițeriei mobilierului de interior. Este un material versatil, însă la fel de fin și sensibil ca mătasea. Hainele din satin se spală doar în apă rece, cu o cantitate mică de detergent, pentru a nu fi distrusă țesătura.
 
Catifea

Pe lista materialelor prețioase (și, cu siguranță, regăsit în dulapul fiecăruia dintre noi!) se află și catifeaua. Fină și netedă, această țesătură se întreține destul de greu. În cazul în care deții piese vestimentare din catifea naturală, trebuie să le speli doar în apă rece, manual, fără să folosești clor sau alte soluții de înălbire. În schimb, catifeaua sintetică este mai permisivă și mai ușor de curățat, așa că o poți introduce chiar și în mașina de spălat, la o temperatură joasă.
 
In

Articolele vestimentare din in se spală cu apă caldă și detergent lichid. Inul este un material rezistent și cu aspect rigid, dar care se șifonează cu ușurință. Soluțiile pe bază de bicarbonat și oțet alb sunt indicate pentru acest material. În schimb, evită să folosești clor sau alte produse pentru înălbire, întrucât acestea distrug țesătura.
 
Nylon

Ușor de întreținut și de curățat, acest material sintetic, denumit și lycra sau spandex, are o rezistență ridicată la purtare. Nu este necesar să respecți reguli stricte în întreținerea pieselor confecționate din acest material, însă ține cont că fibrele de nylon sunt sensibile la căldură, motiv pentru care este bine să eviți călcarea hainelor la temperaturi înalte, cu mult abur.
 
Poliester

Fibră sintetică, durabilă, poliesterul poate fi spălat atât manual, cât și la mașina de spălat, cu apă călduță. Hainele confecționate din acest material se întrețin ușor și pot fi curățate și cu înălbitor sau soluții pentru pete, dar este important ca astfel de substanțe să fie diluate înainte de utilizare.
 
Vâscoză

Se aseamănă destul de mult cu bumbacul, însă este mai sensibilă la apa caldă. Vâscoza se spală mai degrabă în apă mai rece, de preferat manual, și se stoarce ușor, prin presare. În cazul în care instrucțiunile de utilizare nu interzic acest lucru, hainele din vâscoză se pun la uscat pe umeraș, iar cele împletite se usucă așezate pe o suprafață netedă.
 
Lână

Un material natural elastic, lâna se spală în apă rece, cu detergent lichid și fără substanțe pe bază de clor. Hainele confecționate din această țesătură au nevoie de o stoarcere delicată, eventual învelite într-un prosop, pentru a absorbi excesul de apă. Se pun la uscat pe o suprafață netedă, departe de lumină sau surse de căldură.
 
Pentru a te bucura de hainele tale preferate pe termen lung, trebuie să le întreții în funcție de particularitățile materialelor din care sunt confecționate. În acest fel, momentul spălării va fi întotdeauna unul de răsfăț pentru articolele tale vestimentare!

sursă foto: https://image.freepik.com/free-photo/full-shot-happy-woman-showing-approval_23-2148246503.jpg

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies