Încerci să-ți ții copiii ocupați pe perioada vacanței înscriindu-i în tabere de șah, la cursuri de artă, la ore de gătit sau în clubul de tenis? Sau chiar la mai multe activități simultan?
Există nenumărate tabere și cursuri de vară care au scopul să le umple celor mici timpul liber. Însă psihologii sunt de părere că nu este necesar să încărcăm programul copiilor pe parcursul vacanței. În plus, asta ar putea eventual să-i împiedice pe cei mici să descopere ceea ce le place cu adevărat.
Rolul tău de părinte este de a-ți pregăti copilul să se descurce în societate. A fi adult înseamnă a avea o ocupație și a-ți petrece timpul liber într-un mod care te face fericit. Dacă părinții umplu tot timpul liber al copiilor, atunci cei mici nu vor învăța niciodată să își caute singuri activități ce le fac plăcere.
Specialiștii spun că plictiseala este esențială pentru dezvoltarea “stimulilor interni” care ajută apoi la descoperirea laturii creative. Și, deși capacitatea noastră de a ne plictisi s-ar putea să se fi diminuat odată cu creșterea popularității internetului, experții discută despre importanța de “a nu face nimic” de zeci de ani.
De exemplu, în 1993, psihanalistul britanic Adam Phillips a scris: “capacitatea de a fi plictisit poate fi o adevărată realizare când vorbim despre dezvoltarea copilului.” Plictiseala le da celor mici șansa să contempleze viața în loc de să se grăbească să termine de făcut ceva sau să ajungă la timp la cursurile de dans.
Experții recomandă ca la începutul verii părinții să discute cu cei mici - începând cu vârsta de 4 ani - și să stabilească împreună o lista cu tot ceea ce copiii și-ar dori să facă pe durata vacanței. Vorbim aici despre activități obișnuite precum jocurile de cărți, cititul, pictatul (
încearcă și acuarele și tempera pentru diferite proiecte creative), ori mersul pe bicicletă. Cei mici pot veni, de asemenea, cu idei mai elaborate cum ar fi gătitul unei cine festive, organizarea unei piese de teatru sau practicarea fotografiei.
Apoi, dacă cel mic se plânge de plictiseală în timpul vacanței, scoate lista și roagă-l să aleagă o activitate de acolo. Astfel, copilul va alege singur cu ce vrea să-și ocupe timpul liber.
Deși există șanse mari să dureze puțin până când cei mici se satură să se plictisească, aceste zile petrecute fără să facă nimic nu sunt sub nicio formă irosite. De fapt, copiii au nevoie să învețe cum să se plictisească pentru a se automotiva să înceapă și să ducă la bun sfârșit activități pe care le face plăcere sa le realizeze.
Această teorie este susținută și de filosoful britanic Bertrand Russell, care a dedicat un întreg capitol al cărții sale intitulate “În căutarea fericirii” potențialei valori a plictiselii. El a concluzionat că imaginația și capacitatea de a face față plictiselii sunt strâns legate și trebuie experimentate și învățate în copilărie: “Un copil se dezvoltă cel mai bine atunci când, la fel că o plantă tânără, este lăsat în pace. Prea multe călătorii, prea multă varietate nu fac bine sufletelor tinere, ci dimpotrivă, pot duce la incapabilitatea de a transforma monotonia în ceva productiv.”