marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

(P) Sfatul nutriționistului: Importanța cafelei în dieta pe care o urmezi 

Cafea are gust și textură, oferindu-ți în fiecare zi porția binemeritată de răsfăț și energie, pentru o zi plină de activități. Consumul acestui lichid se identifică fără mari probleme cu un tabiet introdus de foarte mulți în rutina lor matinală, însă puțini sunt cei care înțeleg importanța cafelei în dieta celor care țin la propria greutate. 
(P) Sfatul nutriționistului: Importanța cafelei în dieta pe care o urmezi
În timpul lunilor călduroase, specialiștii susțin importanța unui consum adecvat de lichide, pentru a se evita astfel deshidratarea organismului. O hidratare optimă susține buna funcționare a funcțiilor metabolice, iar cafeaua (contrar multor opinii) vine cu un rol bine definit în toată această poveste. Mai multe despre rolul important al cafelei pentru dietă, în rândurile de mai jos: 
 
Efectul deshidratării și miturile din jurul cafelei 
Cu deshidratarea nu este de glumit. Chiar și o scădere ușoară a volumului optim de lichide din organism poate declanșa în corp reacții nefavorabile, precum: migrene puternice, uscarea pielii, scăderea puterii de concentrare și a randamentului depus la muncă, constipație, stare generală proastă. Fără niciun fel de discuție, apa este regina neîncoronată a lichidelor pe care este indicat să le bei zilnic, pentru a evita deshidratarea. Însă nici cafeaua nu este un lichid ce trebuie ignorat, contrar preconcepției atât de des auzite, ce plasează cafeaua pe lista produselor alimentare responsabile pentru producerea deshidratării. 

Cât de “diuretică” este cafeaua, de fapt?
Nu poate fi contestat faptul că o anumită cantitate de cofeină prezentă în corp poate avea efect diuretic, resimțit la intensități diferite, de la caz la caz. Însă studiile* arată că efectul nivelului de cofeină din cafea nu este mai pronunțat decât efectul determinat de consumul  apei plate, dacă trebuie să comparăm cele două lichide din punct de vedere al caracterului diuretic. (*informațiile studiului au fost publicate pe www.coffeeandhealth.org).   
 
Cofeina, repaosul și antrenamentele benefice dietei
Rezultatele studiului amintit mai sus arată clar faptul că un consum moderat de cofeină nu duce la deshidratare. Mai mult decât atât efectul cofeinei asupra echilibrului fluidelor din corp este determinat de tipul de consum: 
 
  • Consumul de cofeină în timpul momentelor de repaos; 
  • Consumul de cofeină în timpul sesiunilor de antrenamente.  
 
Raportându-se la această clasificare a consumului de cofeină, autorii studiului publicat pe www.coffeeandhealth.org au realizat o serie de cercetări, ce au determinat următoarele concluzii: 
 
  • În timpul antrenamentelor fizice, consumul de cofeină poate fi recomandat, aceasta substanță îmbunătățind capacitatea de efort a sportivului și puterea sa de concentrare, fără a contribui în mod semnificativ (în cazul în care se discută despre un consum moderat) la deshidratarea organismului; 
  •  
  • Consumul moderat de cafea (vezi aici prețuri de neratat la cafeaua monodoze) contribuie la asigurarea necesarului zilnic de fluide și nu contribuie la deshidratare sau alte pierderi semnificative ale lichidelor din corp; 
  •  
  • Într-adevăr, cofeina are un caracter diuretic, însă acesta nu este suficient de puternic pentru a contrabalansa aportul de fluide, determinat de consumul unei cești de cafea. 
 
Dacă vrei să afli mai multe informații despre rolul pe care îl poate avea cafeaua în nutriția ta, îți recomandăm să programezi o întâlnire cu un nutriționist. Cât despre cel mai potrivit loc de pe net pentru comenzile tale online de cafea (cafea boabe, cafea monodoze, aparate de cafea și espressoare etc), kafune.ro te așteaptă oricând cu oferte de nerefuzat!


Modifică setările cookies