Autorul
Yann Arthus-Bertrand a fost in tinerete regizor asistent si actor. Pasionat de viata animalelor si de salbaticie a renuntat la industria filmului si a preluat conducerea unui parc natural in Château-sur-Allier. Nu i-a fost deajuns si in 1976 a parasit Franta cu destinatia Kenya. 3 ani de zile a trait alaturi de Maasai si a fotografiat familii de lei. In aceasta perioada, folosind un balon cu aer cald, a descoperit impactul fotografiei aeriene.
S-a intors in tara natala in 1981, a publicat mai multe carti si a devenit jurnalist, reporter si fotograf acoperind de la evenimente sportive ca Roland Garros-ul pana la viata in salbaticie a gorilelor din Ruanda. In 1994 Yann Arthus-Bertrand a primit o sponsorizare UNESCO pentru un studiu asupra starii planetei. A urmat o munca titanica si in acelasi timp plina de satisfactii care l-a transformat pe autor intr-unul dintre cei mai activi avocati in sustinerea cauzelor ecologice.
Carti si expozitii
In 1999 apare in Franta La Terre vue du ciel. Peisajele incredibile din toate colturile planetei fotografiate din avion, elicopter sau balon, aduc cartii rapid statutul de best-seller. In 10 ani se vand in toata lumea peste 3 milioane si jumatate de exemplare – cele mai multe pentru o carte ilustrata din istorie. In Romania cartea apare in 2010 cu titlul Pamantul vazut din cer. Scurtele texte care insotesc fotografiile, menite sa traga semnalul de alarma in privinta fragilitatii ecosistemelor, sunt traduse in 24 de limbi.
In 2000 o expozitie fotografica cu postere uriase incepe sa faca inconjurul lumii pornind din Gradinile Luxemburg din Paris. La capatul unui circuit ce a cuprins 110 orase, la Montreal in Canada, mai bine de 120 de milioane de privitori apucasera sa vada imaginile planetei vazute de sus.
Filme
In 2004 producatorul si regizorul Renaud Delourme lanseaza pornind de la materialul lui Yann Arthus-Bertrand un documentar de o ora intitulat La Terre vue du ciel / Earth from Above. In 2009 Yann Arthus-Bertrand insusi, cu sprijinul financiar al celor de la EuropaCorp., ofera in data simbolica de 5 iunie (ziua mondiala a mediului inconjurator), simultan in cinematografe, pe internet, dvd si tv documentarul Home.
An Inconvenient Truth apela la grafice, statistici si trenduri pentru ca sa ne convinga de impactul negativ si posibil ireversibil pe care l-am avut ca specie, de la revolutia industriala incoace, asupra naturii. Home, cu peisajele sale aeriene din 54 de tari, are un discurs mult mai emotional. Vazuta de sus planeta capata o frumusete sfasietoare: este pe cat de splendida, pe atat de sensibila. Trailerul lui Home il puteti viziona aici.