Animatia"ParaNorman" va deschide cea de-a saptea editie a Festivalului International de Film de Animatie Anim'est - organizat intre 5 si 14 octombrie la Bucuresti.
"ParaNorman" va fi proiectat in premiera in Romania, pentru spectatorii Anim'est, la cateva saptamani de la lansarea din Statele Unite, programata pe 17 august. Regizata de Sam Fell ("Povestea lui Despereaux/ The Tale of Despereaux", "Aruncat la canal/ Flushed Away") si Chris Butler, dupa o poveste scrisa de acesta din urma, animatia creata in stop-motion 3D este al doilea proiect de anvergura lansat pe ecrane de studioul Laika, dupa succesul "Coraline" (in regia lui Henry Selick, 2009), nominalizat la Oscar si la Globul de Aur. Dupa proiectia de la Anim'est, "ParaNorman" va fi lansat pe marile ecrane din Romania de distribuitorul Ro Image.
"ParaNorman" este un thriller-comedie al carui protagonist, un baietel de 11 ani cu puteri speciale, Norman Babcock, are de-a face cu zombies, fantome, vrajitoare si - cel mai rau - cu adulti, in incercarea de a-si salva oraselul de revolta care se pregateste in adancuri, sub morminte. Cei care si-au imprumutat vocile personajelor din "ParaNorman" sunt Kodi Smit-McPhee, Casey Affleck, Anna Kendrick, John Goodman, Leslie Mann, Jeff Garlin, Christopher Mintz-Plasse, Elaine Strich, Tempestt Bledsoe, Bernard Hill si Alex Borstein.
Un lungmetraj de animatie stop-motion, cu papusi si obiecte, filmate cu camere stereoscopice, presupune un efort imens din partea unei echipe numeroase de animatori, designeri si tehnicieni. De la desenarea si apoi realizarea tuturor obiectelor pana la animarea acestora in 3D, procesul este lung si costisitor - numai in proiectul "Coraline" au fost implicati 450 de oameni.
Despre culisele unei astfel de animatii va vorbi la Anim'est Mark Shapiro, Head Of Entertainment Brand Marketing al studioului american Laika. Acesta va prezenta un making-of despre sutele de obiecte realizate manual pentru "ParaNorman", va da detalii, insotite de imagini, din laboratorul filmului si va aduce la Bucuresti cateva dintre papusile animate. Shapiro va explica, totodata, ce dificultati si riscuri implica o astfel de productie si motivele pentru care studioul a ales sa se specializeze in animatie stop-motion.
Mark Shapiro manageriaza brandul Laika din 2007 si are o experienta indelungata in comunicare, publicitate, relatii publice si productie de film, lucrand de-a lungul timpului pentru companii ca Nike, Town & Country Magazine si Upper Deck.
Studioul Laika din Portland, Oregon, este unul dintre cele mai importante dedicate filmului de animatie stop-motion. Proprietarul companiei este Phil Knight, cofondatorul Nike. In 2002, acesta a cumparat Studiourile Will Vinton, aflate in pragul falimentului, pentru a investi in productia de lungmetraje. Un an mai tarziu, regizorul Henry Selick ("Cosmar inainte de Craciun/ The Nightmare Before Christmas") intra in echipa ca supervizor de creatie, iar in 2005, studiourile se reinventau sub denumirea Laika.
Primul film lansat a fost si primul mare succes - "Coraline" (2009), care va fi proiectat la Anim'est ca parte a retrospectivei dedicate Laika in sectiunea Studio Invitat.
In prezent, animatorii Laika pregatesc un lungmetraj al carui titlu nu a fost inca anuntat si care va fi gata in 2014. Compania a cumparat si drepturile pentru adaptarea a doua romane fantasy: "Wildwood", de Colin Meloy, si "Goblins", de Philip Reeve.
O femeie îndurerată caută să se răzbune după ce descoperă că accidentul aviatic în care și-a ucis familia a fost un atac terorist.