Cum a inceput totul
Munchen, Germania de Vest, 6 septembrie, 1972. Aceasta a fost ziua in care “cele mai negre cosmaruri au devenit realitate”, cum avea sa anunte crainicul Jim McKay tragedia care s-a petrecut la Jocurile Olimpice de vara, numite “Olimpiada Pacii sI veseliei” – asasinarea a unsprezece sportivi si antrenori israelieni de catre un grup de extremisti palastinieni – Septembrie Negru. Riposta israeliana nu a intirziat sa apara.
“Munchen” in viziunea lui Steven Spielberg
O lume intreaga a urmarit ingrozita declansarea acestui val de violente extreme soldat cu unsprezece victime. “Munich”, drama pe care telespectatorii Pro Cinema o pot urmari simbata, 24 octombrie, de la ora 22:00, prezentat de Cristian Tudor Popescu la “CineTePrinde”, este povestea a ceea ce s-a petrecut ulterior.
Producatorul Barry Mendel a lucrat timp de patru ani la proiectul acestui film, inspirat din tragicele evenimente de la Munchen sI l-a implicat imediat sI pe Steven Spielberg. Acesta a fost fascinat de unele aspecte psihologice ale povestii sI in special de modul in care au fost afectati de misiunea “ochi pentru ochi” protagonistii israelieni. Filmul considerat de producator o “fictiune istorica” a fost inspirat si de cartea jurnalistului canadian George Jonas “Vengeance”.
“Munchen”, productie nominalizata la cinci categorii ale premiului Oscar sI doua ale premiului Globul de Aur, se pastreaza destul de aproape de adevarul istoric. Dupa asasinarea celor unsprezece atleti israelieni de gruparea terorista Septembrie Negru, guvernul israelien recruteaza un grup de agenti Mossad, care sa finalizeze actiunea de a-i executa pe cei responsabili pentru atac. Eric Bana si Daniel Craig se numara printre alegerile lui Spielberg pentru rolurile principale. Guri Weinburg interpreteaza in “Munich” rolul tatalui sau Moshe Weinburg, sportiv ucis in acest masacru pe cind Guri avea doar o luna. Filmarile nu au fost lipsite de peripetii caci, in momentul cind un camion incarcat cu echipament a luat foc in mod misterios, echipa s-a gindit imediat la un posibil atac terorist. Politia malteza a linistit spirite sI a pus acest incident pe seama verii toride din Malta. Desi actiunea filmului are loc in opt tari diferite, filmarile s-au facut doar in Ungaria sI Malta. Pentru a particulariza atmosfera fiecarei tari, Steven Spielberg a incercat sa asocieze fiecare teritoriu unei culori anume. Astfel, daca Orientul Mijlociu este prezentat in culori calde, solare, Londra si Frankfurt sint asociate culorilor mai reci, iar Parisul celor intunecate. Realizat in doar trei luni (din iunie sI pina in septembrie 2005), filmarea lui “Munchen” a fost o realizata contracronometru pentru ca proiectul sa fie gata inainte de inceperea cursei pentru Oscar.
Controversatul “Munchen”
Filmul lui Steven Spielberg a stirnit reactii foarte puternice in mediile israeliene, mergind pina la incercarea Organizatiei sioniste din America de a boicota premiera acestei productii. Unele dintre reprosuri se refereau la punerea semnului de egalitate intre asasinii israelieni care primisera misiunea de a-i executa pe responsabilii atacului de la Munchen sI teroristi. Fosti oficiali ai serviciilor secrete israeliene au spus despre ideea lansata de “Munchen” potrivit careia asasinii israelieni ar fi avut dubii in privinta misiunii lor, ca “este o poveste pentru copii, fara corespondent in realitate”. De fapt guvernul israelian si mediile pro-israeliene conservatoare au catalogat filmul drept “o naivitate”. |nsa criticul de film James Berardinelli, unul dintre aparatorii lui “Munchen” spunea: “Spielberg nu vrea sa dea raspunsuri, ci propune o meditatie: Poate fi cistigat razboiul impotriva terorismului? Noi am dori ca raspunsul sa fie da, pentru ca asta ne-ar ajuta sa dormim mai linistiti noaptea. Munchen insa ne arata un adevar cutremurator. Pentru fiecare terorist ucis, exista pregatit un altul, probabil sI mai rau decit primul.”
Un plan pus la cale de un tânăr genial, care moare de cancer, o salvează pe fata din vecini de abuzuri.