marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Peter O'Toole, cel mai nominalizat actor din istorie la Oscar se retrage din film fara nicio statueta castigata. Vezi mesajul sau emotionant

Irlandezul cu atitudine, voce si ochi patrunzatori a decis la 79 de ani si dupa o cariera de peste jumatate de secol sa renunte la actorie.

Peter O Toole, cel mai nominalizat actor din istorie la Oscar se retrage din film fara nicio statueta castigata. Vezi mesajul sau emotionant


Nominalizat de opt ori la Oscar, Peter O'Toole, cunoscut pentru rolurile de rebeli si interpretarile shakespiriene a primit intr-un final, in 2003, o statueta onorifica din partea Academiei de film americane. Desi nu a castigat vreun Oscar pentru rolurile la care a fost nominalizat, O'Toole a fost recompensat pentru talentul sau cu alte premii prestigioase. Interpretarea sa din "Lawrence of Arabia" a fost catalogata mai tarziu de catre Premiere Magazine drept "cea mai mare interpretare din toate timpurile".

"Dragilor, este timpul pentru mine sa ma retrag din teatru si film. Activitatea mea profesionala, pe scena si in fata camerelor de filmat, mi-a adus aprecierea publicului, implinire sufleteasca si confort material. M-a adus alaturi de oameni deosebiti, colegi buni alaturi de care am impartit destinul inevitabil al actorilor – reusitele si esecurile.


In orice caz, cred cu tarie ca fiecare trebuie sa decida singur cand sa puna punct carierei sale. Adresez asadar actoriei un ramas-bun fara regrete si plin de recunostinta”,
a spus veteranul actor intr-un mesaj pentru cinefili.


Actorul care a jucat roluri diverse de la rege (The Lion in Winter) la profesor (Goodbye, Mr. Chips), regizor (The Stuntman) si critic culinar (Ratatouille) vrea sa lucreze in liniste la al treilea volum al memoriilor sale.

"Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar" - Peter O'Toole.


Nascut in Irlanda pe 2 august 1932,  O'Toole a descoperit teatrul in adolescenta si a debutat pe scena la 17 ani. In 1962, actorul a fost ales sa joace in pelicula Lawrence of Arabia care l-a transformat pe Peter O’Toole intr-un superstar. In anii '70, o boala cruda  - cancerul -  a amenintat sa-i distruga viata si cariera asa ca a renuntat la bautura si cu ajutorul tratamentelor a invins maladia.

Rolurile pentru care a primit nominalizari la Oscar sunt Lawrence of Arabia (1962), Becket (1964), The Lion in Winter (1968), Goodbye, Mr. Chips (1969), The Ruling Class (1972), The Stunt Man (1980), My Favorite Year (1982), Venus (2006).

 


Ultimele sale  proiecte cinematografice, care vor aparea in 2012, respectiv 2013, sunt "Katherine of Alexandria" si "Mary Mother of Christ", doua drame istorice.



Sursa foto: Getty


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies